miercuri, 6 ianuarie 2021

TOPUL CĂRȚILOR CITITE ÎN 2020

E prima dată când n-am așteptat primele 10 cărți ale anului. În edițiile trecute îmi țineam singură pumnii pentru primele trei locuri, mă șantajam pentru a prinde-n coroniță un autor preferat și mai câte ca astea. 

În anul abia închis am citit 46 de cărți și mai am 700 de pagini de la alte șase volume neterminate.  Porunca fu să citesc cel puțin 50 de pagini pe zi, dar n-am reușit decât în ianuarie să duc la capăt misiunea imposibilă și parțial în decembrie. Așa că-n ăst an am sucit-o-n: citește în fiecare zi, de vrei doar o copertă, fie și așa, Mărie! 

  • De curiozitate acum mi-am calculat media, aceasta fu: 45 pagini/zi, peste 16000 în total (!). Foarte grăitor rezultatul acesta pentru modul meu prăpăstios de a gândi viața. Doar pentru c-au fost multe zile-n care nu m-am atins de cărți, le-am uitat pe toate celelalte cu recorduri. Interesant, aproape c-am înviat. 76% dintre cărțile lui 2020 au primit cel puțin 4 steluțe, asta explică sporul ce l-am avut, deși nu l-am conștientizat concentrată fiind pe cele câteva abandonate mult înainte de ultima pagină. 

Volumele lui 2020, în ordinea intrării pe teren, fură:

  1. Caractere atipice - Tom Hanks ****
  2. 12 ani de sclavie - Solomon Northup ****
  3. Trenuri cu prioritate - Bohumil Hrabal ****
  4. Zogru - Doina Ruști ****
  5. Cronica vieții mele - Bob Dylan ***
  6. Borges la 80 de ani. Cărțile și noaptea *****
  7. Șatra - Zaharia Stancu ****
  8. Să nu râzi - Raluca Feher *****
  9. Destin încarcerat - Gheorghe Vîrtosu ***
  10. În ape adânci - Paula Hawkins ****
  11. Minciuni pe canapea - Irvin D. Yalom *****
  12. Povestea lui Lisey - Stephen King ***
  13. Mămica la două albăstrele - Doina Ruști ****
  14. Povestea Faridei - Farida Khalaf ***
  15. Maria Tănase - Stejărel Olaru ****
  16. Prințese necuviincioase - Linda Rodriguez McRobbie ****
  17. Ajută-mă să nu dispar - Petronela Rotar *****
  18. Petru și Pavel - Mircea Daneliuc *****
  19. Bohemian Rhapsody: Adevărata biografie a lui Freddie Mercury / Lesley-Ann Jones ****
  20. Memoriile unei fete cuminți - Simone de Beauvoir ****
  21. Splendida cetate a celor o mie de sori - Khaled Hosseini *****
  22. Laur - Evgheni Vodolazkin ****
  23. Amintiri din Casa morților - F.M. Dostoievski ***
  24. Apocalipsa - Stephen King ***
  25. Vara în care mama a avut ochii verzi - Tatiana Țîbuleac  #(recitire) *****
  26. Sapiens: Scurtă istorie a omenirii - Yuval Noah Harari ****
  27. Întâlnire cu Hebe - Ovidiu Șurianu ****
  28. Panica - Lauren Oliver ****
  29. Ca un grătar de mici - Un picior de plai, cu șpițul / Mircea Daneliuc ****
  30. Grădina ecologică: belșug în grădină fără săpat, Elizabeth Krumpach (1) - (2) - (3) ****
  31. Compostul în gospodărie - Krafft von Heynitz **
  32. O fată din bucăți - Kathleen Glasgow *****
  33. Iubire amară - Elena Ferrante ****
  34. Bărbatul care n-a mai sunat - Rosie Walsh ***
  35. Velerim și Veler Doamne - Victor Ion Popa ****
  36. Iubire la imperfect - Camilla Baresani ***
  37. Strălucirea și suferințele curtezanelor - Honore de Balzac ***
  38. uși, ferestre și alte proze - Dorin David ****
  39. Carte despre Toma Caragiu ***
  40. Frumoasele adormite - Stephen King și Owen King ****
  41. Cartea de nisip - Jorge Luis Borges ****
  42. Suflete de sticlă - Gaspar Gyorgy ****
  43. Contaminare - Mihai Radu ****
  44. Renovări. Amenajări interioare - Mara Wagner ****
  45. Femeia cu buchetul de flori - Mo Yan *****
  46. Primii pași - Dorin David ****
Au intrat automat în top toate cele 8 volume de 5 steluțe (9, dar Vara Tatianei Țîbuleac fu recitită) ș-au mai rămas doar două locuri disponibile pentru cele 26 (!) de cărți cu 4 steluțe. Nu fu greu să le aleg, dar asta nu-nseamnă că toate celelalte nu-s nedreptățite. Domnului King nu-i plâng de milă, doar cărțile de 5 steluțe îi vor mai ajunge vreodată-n topul ăsta și de-i voi citi zece titluri pe an. 

Topul meu extrem de subiectiv arată astfel: 

10. Renovări. Amenajări interioare - Mara Wagner 
Mi-a plăcut foarte mult volumul de poezie al Marei. Atât de mult încât am scris despre el de două ori în cadrul proiectului special 31 de povești pentru 31 de zile. Pentru că-i știu bine scriitura, așa cred, am considerat că textele de 5 steluțe sunt pe blog și nu au ajuns în cartea tipărită. Apoi m-am simțit vinovată c-am fost așa de aprigă ș-am dres-o cu locul ăsta. Sper!

9. uși, ferestre și alte proze - Dorin David
În 2020 m-am întâlnit întâia dată cu Dorin David și mi-s fascinată. Chiar dacă cele două volume din listă sunt cu 4 steluțe, mi-am dorit foarte mult să-l cuprindă topul. Am în coșul dorințelor și celelalte cărți ale sale și mi-s recunoscătoare că l-am ales orbește dintr-un teanc cu sute de autori necunoscuți.

8. O fată din bucăți - Kathleen Glasgow
Cred că-i una dintre cele mai surprinzătoare lecturi ale anului trecut. E în top 3 cărți care dor, categoria mea preferată. M-am tot sucit în jurul criteriilor de ierarhizare și pân la urmă am renunțat ca cel principal să fie intensitatea emoției. E suficient că-i singurul care decide steluțele. 

7. Ajută-mă să nu dispar - Petronela Rotar 
De-ar trebui să numesc, ba bine că nu, un singur autor român cu siguranță aș răspunde Petronela Rotar. Datorită textelor ei vindecarea emoțională a devenit tema covârșitoare a lecturilor mele. Ajută-mă să nu dispar nu-i preferatul meu din tot ce-am citit, slavă cerului mai am multe de achiziționat, dar e singurul din 2020 și nu putea lipsi din clasament. 

6. Petru și Pavel - Mircea Daneliuc
Ca și anul trecut, când l-am descoperit, Mircea Daneliuc nu poate nu fi în ăst top. Este unul dintre scriitorii mei preferați și vreu să se vază asta de la cinșpe poște. Dacă încă nu v-ați întâlnit cu scriitura sa, căutați-o, rogu-vă. E și mult film în ea, dar nu-i deloc doar atât. 

5. Minciuni pe canapea - Irvin D. Yalom
Nu crez să fi lipsit în vreun an din top 10 cărțile medicului Yalom. Cu excepția anilor în care nu-l întâlnisem firește. Singurul regret al lui 2020 în ceea ce privește cărțile este că n-am reușit să citesc decât un singur volum yalomian. Mă pregătesc de multă vreme, vreo juma de an, pentru cel care se va lansa în martie. Ultimul scris împreună cu soția sa, care a murit în noiembrie. Ce surpriză grozavă, va fi tradus de Petronela Rotar, taman omul care m-o trimis cu mulți ani în urmă la opera lui Yalom.  Mi-am dorit mult să citesc și o carte de ficțiune scrisă de renumitul psihoterapeut. Întâmplarea făcu să fie ăst volum primul. Nu diferă cu nimic de celelalte în care scrie despre munca sa, deși-i mai multă imaginație ca-n toate celelalte laolaltă. 

4. Splendida cetate a celor o mie de sori - Khaled Hosseini
De foarte mulți ani aveam pe lista de dorințe astă carte. S-ar fi putut la fel de bine numi O fată din bucăți și i s-ar fi aplicat tot ceea ce am scris la volumul lui K. Glasgow. Dar fu mai mult de atât. Mult mai mult. Personajele în care mă regăsesc devin lecturi năucitoare. Le bocesc de parcă de lacrimile mele depinde întoarcerea mortului de la groapă. Cumva, printr-o minune, nu mi-am asumat durerile cărții decât ca poveste. Pe ici, pe colo aș fi identificat propriile răni cu mare ușurință, dar am izbutit să mă țiu departe de oglindă și să privesc fascinată Splendida cetate. 

3. Borges la 80 de ani. Cărțile și noaptea
2020 mi-a dăruit și prima întâlnire cu Borges. Tânjeam de foarte mulți ani. Când am citit Cărțile și noaptea am fost atât de năucită încât am fost sigură, era ianuarie, că e cartea anului. Apoi i-am citit  volumul Cartea de nisip. Pentru că am fost ușor dezamăgită că nu s-o ridicat la nivelul primei scriituri am decis s-o pedepsesc și pe întâia. 

2. Să nu râzi - Raluca Feher
Imediat ce am terminat de bocit Să nu râzi, mi-am propus s-o recitesc. Bine c-am uitat tot anul apoi. Mi-o poci dărui acum iară. Pentru mine fu o carte terapie. De acolo o venit jalea. Sunt extrem de fericită că-s contemporană cu toți autorii aceștia români și cu ceilalți care n-au prins primele 10 locuri și cu ăilalții de sunt pe liste de dorințe și de căutări. 

1. Femeia cu buchetul de flori - Mo Yan
Și Mo Yan face parte din lista scurtă a autorilor de care m-am îndrăgostit la prima citire în 2020. Mi-i bucurie c-am reușit a scrie, tot în două rânduri, în proiectul lunii decembrie despre cât de răvășitoare fu lectura. Abia aștept să-mi ajungă următoarea sa carte. Femeia cu buchetul de flori sigur nu-i cartea cu cele mai 5 steluțe din 2020, dar e cea mai recent citită, chiar la capătul lui decembrie și are privilegiul ăsta de a nu se fi vindecat între timp, tocmai pentru că n-o avut timp. 

Abia te aștept 2021, asta imediat ce scap de toate cele șase cărți abandonate-n trecut. 


___________________________________
Edițiile anterioare  în arhivă:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu