miercuri, 13 ianuarie 2021

PRĂJITURĂ CU BANANE

Aveam frișcă (rămasă de la torturile din decembrie) și mai erau rătăcite 4 banane foarte coapte în mașină (de pe drumurile de An Nou). Atât  de ușor am ajuns la desertul acesta, pe care l-a iubit toată lumea. Sunt încă surprinsă de succes. 

Mi-am dorit o prăjitură care să nu fie dulce, de aceea am renunțat la o combinație cu ciocolată. Bananele au fost foarte dulci și aromate, prăjitura a ieșit perfectă. 


Am combinat două rețete din arhivă. La blat fu checul cu banane (ACESTA) copt în tava 30 x 35 centimetri. Și pentru cremă am folosit rețeta ACEASTA de la Prăjitura Kinder Nesquik. Fu mai pe sărăcie față de originale, căci n-am avut decât 4 banane.


Ingrediente pentru blat:

  • 3 ouă
  • 40 grame ulei
  • 50 grame apă
  • 100 grame piure de banane coapte
  • 3 grame sare
  • vanilie
  • 150 grame zahăr
  • 175 grame făină
  • 5 grame praf de copt

Ingrediente pentru cremă

  • 200 grame piure de banane
  • zeama de la o lămâie
  • 300 grame smântână pentru frișcă
  • 5 grame gelatină hidratată în 30 grame apă

Ingrediente pentru decorare

  • chipsuri din banane, stafide


PREPARARE PRĂJITURĂ CU BANANE (aproximativ 900 grame avu după decorare)

  • Într-un bol am amestecat gălbenușurile, uleiul, vanilia, apa, banana pasată cu furculița. 
  • Cu mixerul la viteză mare am spumat albușurile cu zahărul până am obținut o bezea lucioasă, fermă. 
  • Am încorporat în albușuri compoziția gălbenușurilor cu ajutorul unei spatule. 
  • Am cernut peste ele făina cu praful de copt și prin mișcări circulare, lejere am omogenizat amestecul. 
  • În tava acoperită cu hârtie cerată am întins aluatul.
  • În cuptorul preîncins am copt blatul până s-o rumenit. Teoretic la 180 de grade ar trebui să fie gata în 15 minute. Cuptorul meu Cel cum nu-i un altul l-o copt 20 de minute la 230 de grade Celsius. L-aș pregăti în fiecare zi doar pentru mirosul care umple bucătăria. 
  • Am lăsat blatul la răcorit și am pregătit crema. 
  • Am hidratat 5 grame de gelatină în 30 de grame apă. 
  • Am trecut bananele decojite prin zeama de lămâie și le-am pasat cu blenderul împreună cu 100 grame smântână pentru frișcă.
  • Am bătut restul de smântână, 200 de grame, frișcă tare. 
  • Am topit gelatina hidratată pe baie de aburi și am amestecat-o cu bananele.
  • Am încorporat treptat, cu ajutorul spatulei, bananele în frișca bătută. 
  • Cât am pregătit blatul, am lăsat crema la temperatura camerei să se mai întărească.
  • Am tăiat blatul copt și răcit în două. I-am îndreptat marginile înainte, dar nu este nevoie. Am vrut musai să gust foaia făr de cremă. 
  • Am așezat pe un suport din lemn una dintre bucăți și am întins pestea ea cam jumătate din cremă (250 de grame).
  • Am băgat blatul și primul strat de cremă 10 minute la congelator. Timp în care restul de cremă a rămas pe masă. De aș fi așezat imediat blatul 2, aș fi riscat să scot sub greutatea lui toată crema neîntărită. 
  • Am scos prăjitura de la congelator, am așezat peste cremă al doilea blat și am întins peste el restul de cremă. 
  • Cu un pieptene din plastic pentru decorare am trecut peste cremă.
  • Am decorat prăjitura cu stafide și chipsuri de banane. 
  • Am lăsat-o la rece până la porționare. 


ALTE MENȚIUNI

  • Pentru blat nu am fost atentă la pașii de la chec, îmi notasem doar ingredientele. La chec albușurile erau bătute cu sare, gălbenușurile și celelalte ingrediente amestecate cu zahărul. N-aș zice c-am observat vreo diferență între cele două metode. Și checul și blatul au fost pufoase. 
  • Prefer să congelez bananele, chiar dacă sunt foarte coapte și le folosesc imediat. Parcă li se intensifică aroma. Le congelez întregi (cu coaja) și apoi le las la temperatura camerei până când miezul devine translucid și este ușor de pasat. Obțin astfel un piure care are consistența înghețatei topite, ceea ce nu am reușit atunci când le-am folosit proaspete, oricât de coapte ar fi fost. Le-am pus în congelator seara și a doua zi le-am scos pentru prăjitură. În poză sunt congelate, dar până se dezgheață,  coaja devine neagră-neagră.  
  • Frișca naturală nu se usucă pe produse cum se întâmplă cu cea vegetală. Eu am avut prăjiturica pentru poze lăsată vreo două zile prin debara pân am și găsit vreme pentru asta. Blaturile s-au umezit ușor, crema a avut o aromă foarte puternică de banane și spre surprinderea mea a fost  foarte dulce. 
  • Chipsurile din banane le-am cumpărat de la Kaufland special pentru desertul acesta. Zicea pe ele că-s îndulcite. Fură ceva crocant făr de niciun gust și aromă. Le-aș pune-n dicționar cu poză la cuvântul insipid. 
  • Prăjitura se porționează ușor în bucăți foarte mici. Am dăruit o parte unor oameni la care erau alți oameni și astfel prăjitura tăiată de mine oricum în porții mici, să-mi încapă într-o caserolă, a fost retăiată făr ca asta să-i afecteze stabilitatea. Din acest motiv e perfectă pentru platourile cu prăjituri asortate. 
  • Pentru că am redus mult cantitatea de banane de la blat și de la cremă (le-am avut doar pe cele 4 bucăți ziceam) am presupus că nici nu vor putea fi identificate în produsul final. Spre surprinderea mea m-am foarte înșelat. În rețeta de chec, cantitatea de banane era 150 grame  și-n crema de la care am pornit fu 600. 
  • Pentru un strat mai înalt de cremă se dublează cantitățile. 
  • De se asamblează folosind un cadru ori o formă cu pereți înalți, n-am avut nimic care să se potrivească,  nu este nevoie de folosirea congelatorului. Se montează blat 1, 1/2 cremă, blat 2, 1/2 cremă fără pauză pentru întărit crema. 
  • Nu știu de la ce, dar crema a avut exact culoarea din poze, ceva între roz și crem. 
  • Am o idee grozavă de tort pornind de la combinația aceasta, abia aștept să apară ocazia potrivită. Poate fi obținut un tort doar respectând rețeta de astăzi, eu vreau însă și un strat de banane în caramel. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu