vineri, 15 ianuarie 2021

RULADĂ CU NUCI ȘI CREMĂ DE UNT


- Ce urât ai tăiat poza asta, Maria! Urât rău!

- Mie-mi place grozav, B.! Super e!

 

➤ Proiectul Fiecare vineri de ianuarie cu rulada ei, episodul 2. 

Iubesc ruladele. Se pregătesc atât de ușor! 

Mi-am dorit să  refac, într-o variantă  mai subțire,  foaia  publicată în prima parte,  cu o săptămână în urmă - AICI. Cum aveam în congelator (încă mai am) cremă de unt rămasă de la torturile din decembrie, gata combinația desăvârșită. 

INGREDIENTE PENTRU RULADA CU NUCI ȘI CREMĂ DE UNT (a avut la final, după decorare, 1 kilogram)

FOAIA DE RULADĂ (coaptă în tava 30 x 35 centimetri)

- 4 ouă

- 90 grame zahăr

- 100 grame făină

- 65 grame nuci măcinate 

- un praf de sare

UMPLUTURA

- 400 grame cremă de unt (AICI rețeta arhivată)

- 25 grame cacao

- 25 grame ulei

- rom

DECORARE

- 100 grame zahăr

- 150 grame miez de nucă


PREPARARE RULADĂ CU NUCI ȘI CREMĂ DE UNT

➽ Am început cu o zi înainte să coc foaia de ruladă. Poate fi umplută  și imediat ce se răcește. 
  1. Într-un bol am bătut cu mixerul la viteză mare ouăle cu zahărul până și-au triplat volumul și am  obținut o compoziție îngroșată, deschisă la culoare. 
  2. Cu ajutorul unei spatule din silicon, prin mișcări ușoare de sus în jos, am încorporat făina cernută și amestecată cu nucile măcinate.
  3. Am întins aluatul în tava tapetată cu hârtie cerată. 
  4. La sursă se recomandau 8 -10 minute de coacere la 200 de grade în cuptorul preîncins. La cuptorul meu, ca niciun altul, am lăsat foaia 15  minute la 230 de grade până s-o rumenit. 
  5. Am răsturnat foaia coaptă  pe o altă coală de hârtie cerată și am rulat-o. Eu rulez foaia cu partea care a stat pe tava de copt în interior așa încât la umplere aceea să fie suprafața pe care așez umplutura. Mi se pare că absoarbe mai bine umiditate din creme decât cealaltă. 
  6. Am lăsat foaia astfel împachetată să se răcească. Și pentru că am umplut-o a doua zi, am împachetat-o și-ntr-o folie alimentară după răcire. 


➽ Crema
am pregătit-o în momentul în care am umplut rulada. 

  • Am scos cu o seară înainte de la congelator crema de unt simplă și am păstrat-o la frigider până a doua zi când am lăsat-o în bucătărie pentru a ajunge la temperatura camerei. Se poate așeza pe baie de aburi și-n câteva secunde e moale. 
  • Am amestecat cacao cu uleiul și romul,  apoi cu mixerul le-am încorporat în crema de unt moale. 
  • Am derulat foaia de ruladă și am întins un strat uniform din 300 grame cremă. Inițial am lăsat la capătul dinspre exterior 2 centimetri de blat neacoperit cu cremă, dar a fost nevoie să-l completez pentru că nu a alunecat crema ca în alte cazuri (cremă de vanilie, frișcă). 
  • Am rulat foaia cu atenție și am împachetat sulul obținut în hârtie. 
  • L-am păstrat la frigider până a doua zi când l-am decorat. 


Rulada  poate  fi  decorată  și  imediat ce s-a întărit crema  (jumătate de oră la congelator sau 2 ore la frigider). 
  • Înainte să porționez rulada am decorat-o. Am lăsat restul de cremă păstrat de la umplere să ajungă la temperatura camerei, timp în care am caramelizat nucile.
  • Într-o tigaie cu fund dublu, la foc mic, am ars zahărul până și-a schimbat culoarea în arămiu, fără a se arde.
  • În zahărul ars am adăugat miezul de nucă și am amestecat așa încât să-l acopăr integral cu zahăr topit. 
  • L-am răsturnat pe o tavă acoperită cu hârtie de copt și am așteptat să se răcească. Se pot scoate și pe o tavă unsă cu ulei. Se întind într-un strat cât mai subțire pentru a putea fi ușor zdrobit. 
  • După ce zahărul s-a întărit, cu un ciocan pentru carne am mărunțit nucile caramelizate. Am împăturit hârtia de copt să fie mai groasă și în interior am pus în mai multe tranșe bucăți de nuci caramelizate, pe care le-am zdrobit cu ajutorul ciocanului. 
  • Am întins peste ruladă crema păstrată și am tăvălit-o pe toate părțile prin nucile caramelizate. Întâi am acoperit  o jumătate de ruladă (partea de sus și cât s-a putut din laterale), apoi am întors-o cu partea cremuită în nucile zdrobite. Le-am presat ușor pe ruladă pentru o mai bună aderență la cremă. După aceea am întors rulada cu burta în sus și am acoperit-o cu restul de cremă și am tăvălit-o identic primei părți prin nucile caramelizate. 
  • Se taie cu un cuțit bine ascuțit. Cel mai ușor cu unul zimțat. 



ALTE MENȚIUNI

  • Foaia este extrem de pufoasă, are textura nucilor măcinate, o recomand și-n varianta mai groasă, cea din 5 ouă (publicată la rulada umplută cu frișcă și gem). 
  • Am citit că prin a bate ouăle întregi cu mixerul de mână este dificil de obținut o compoziție aerată. Acesta având o putere mult mai mică decât un stand mixer. Eu cred că este nevoie doar de un timp mai mare, deși nu am încercat. 
  • Nucile înainte de a fi mărunțite se prăjesc într-o tavă de copt. Se așază într-un singur strat pentru 5 minute la 180 de grade Celsius. Când încep să emane miros de nuci coapte se scot, căci vor continua să se coacă și-n afara cuptorului cât încă sunt calde. Eu prefer să le pun 2 -3 minute pe foc mic într-un ceaunel sau o cratiță cu fund dublu. Atenție, căci se ard foarte repede. Doar după răcirea completă le macin. 
  • În revista în paginile căreia am găsit blatul, Avantaje - septembrie 1997, se menționează că foaia de ruladă poate fi coaptă cu două zile înainte și umplută ulterior. Se păstrează într-un loc răcoros (rulată). 
  • Am scris de foarte multe ori despre crema aceasta de unt. O folosesc pentru a îmbrăca torturile și la diverse prăjituri. Poate fi păstrată albă și vanilată, amestecată cu biscuiți Oreo, cacao (cazul de astăzi) sau combinată cu brânză (cremă de brânză). În laboratorul unde am învățat-o, în varianta aceasta era folosită la Doboș (prăjitură, ruladă sau tort). Cantitatea de cacao și ulei în cofetărie era 10% din cremă, dar eu am redus-o mult acum pentru că atâta cacao am găsit în casă, 25 grame din 40. A fost foarte gustoasă și suficient de ciocolatie, nu i-a lipsit nimic. 
  • Pentru a evita calorii suplimentare, se poate consuma nedecorată. Iubesc nucile caramelizate și nu le-am mai gustat de 2 ani, de când am părăsit cofetăria. Îmi fu poftă. 
  • Pot fi folosite și în interiorul cremei. AICI în arhivă una dintre variante (cremă de unt - nuci caramelizate), cea a doamnei Viorica Dinu.
  • Pot fi măcinate pentru o textură mai fină, eu le prefer așa mai zdrobite.  
  • Se adaugă peste cremă nucile decoratoare în momentul servirii. Altfel, din cauza condițiilor de păstrare,  este foarte posibil să se umezească mult înainte de a ne bucura de textura lor unică. 
  • Poate fi și congelată rulada. 
  • De nu ratez nimic, episodul următor va fi cu aceeași cremă de unt într-o combinație inedită. 



În arhivă, alte rețete la care am folosit crema de unt:
  • Cu vanilie și cacao la o prăjitură minunată, tot cu nuci - ACEASTA

  • Cu biscuiți într-o ruladă delicioasă, ACEASTA. La foaie am folosit melasă. Recomand. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu