“Comanda” e “să nu fie cu blat neînsiropat şi cu frişcă şi cu
ciocolată, cum faci tu de regulă!!” La prima citire nu-i de speriat, de aia
trebe adăugat “da’ să fie acoperit cu pastă de zahăr!”
Eu n-am găsit încă soluţia pentru compatibilizat blat
însiropat şi pastă de zahăr. Lissa m-a sfătuit să nu însiropez deloc ultimul
blat, cel care va fi acoperit cu pasta de zahăr, iar la cele interioare să las marginile uscate. Am încercat eu şi variante d' astea, de nu curge sirop din
felia de tort se cheamă că nu-i însiropat pentru pretenţioşii mei! Mai scriu
doar că singurul tort care o primit
notă de trecere dintre toate cele zambetane a fost tortul amandină, săru' mâna, Lissa!
În aste condiţionări am ajuns eu la reţeta tortului doamnei
Viorica Dinu. Blatul nu este însiropat, dar este unul foarte subţire, iară
cremele sunt făr de frişcă şi gelatină, cu mult unt, deci aproape de ce mi se
ceru! Pentru pasta de zahăr, de nici torturile doamnei Viorica nu-s garanţii…
Şi nu este
un tort foarte scump, esenţială condiţie pentru începutul meu de an!
Eu
doar am făcut un test minunatei reţete, de aceea am folosit un singur
blat pentru montarea în 3 inele (am decupat 9 blaturi de 7.5
cm) şi am folosit câte 1/4 din cremele doamnei.
Pentru blatul
pandişpan:
(reţeta era pentru tava 30/40, dar mie mi-o ieşit doar 25/25 din tava aragazului (30/27 cm), asta o fi diferenţa-ntre KitchenAid şi Ufesa!)
- 3 ouă
- 3 linguri zahăr
- 3 linguri făină
- 3 linguri ulei
- ½ plic praf de copt
Se bat bine la viteză mare ouăle
cu zahărul, se adaugă treptat uleiul şi se continuă mixarea la viteză minimă adăugând
făina şi praful de copt. Se coace 10 minute în cuptorul preîncălzit.
Cremele sunt cu cacao şi vanilie plus un mix pralinat. Delicioasă combinaţie!
Pentru crema cacao:
- 1 gălbenuş
- 125 ml lapte
- 75 gr unt 82%
- 60 gr zahăr tos, eu am găsit doar pudră
- 1 lingură amidon - 15 gr
- 1 lingură cacao - 10 gr
- 25 gr stafide înmuiate-n rom
Pentru crema vanilie:
- 1 gălbenuş
- 125 ml lapte
- 75 gr unt 82%
- 60 gr zahăr tos, eu am găsit doar pudră
- 1 lingură amidon - 20 gr
- 1/2 plic zahăr vanilat, eu am folosit un praf de vanilină
- ** Se pregăteşte identic celei de cacao.
Asamblare:
- blat
- crema cacao
- blat
- crema vanilie
- mix pralinat
- blat
Mi-a plăcut mult pentru că nu este foarte dulce, în combinaţie cu pasta de zahăr va fi perfect!
Ce voi schimba eu:
- ultimul blat va avea cacao pentru a evidenţia crema de vanilie
- probabil mixul nucilor îl voi acoperi cu un strat subţire de cremă vanilată, ultimul blat s-a desprins neavând contact cu crema
Minunată combinaţie pentru mine ciocolatoasa!
L.E.
Revin cu ceea ce am notat eu pe ciorne înainte de a fi şters de pe blogul unde a fost publicată iniţial:
- blatul pentru tava 30/40: 3 ouă, 3 linguri zahăr, 3 linguri făină, 3 linguri ulei, 1/2 plic praf de copt
- crema vanilie: 500 ml lapte, 4 gălbenuşuri, 2 plicuri zahăr vanilat, 250 gr zahăr tos, 5 linguri amidon, 300 gr unt 80% grăsime
- crema cacao: 500 ml lapte, 4 gălbenuşuri, 2 plicuri zahăr vanilat, 250 gr zahăr tos, 4 linguri amidon, 3 linguri cacao, 100 gr stafide, 300 gr unt 80% grăsime
multumesc mult pt reteta si imagine,o cautam de mult.Torina
RăspundețiȘtergereEste o reţetă minunată! Mă bucur că am găsit-o înainte să fie eliminată de doamna Viorica Dinu de pe blog! Regula este blat subţire (or mai multe câte vrei la tortul tău)şi musai unt foarte gras (80 , 82% grăsime). Asta de lucrezi cu pastă de zahăr, că de-i cu frişcă or ciocolată poţi însiropa blatul mai gros.
ȘtergereMultumesc mult pt informatii!o voi incerca si eu intr-o buna zi.TORINA
RăspundețiȘtergereUauuu, nu-mi vine sa cred, in sfarsit am gasit reteta asta. Am descoperit blogul d-nei Viorica cu 2 zile inainte sa stearga reteta, nu am apucat decat sa o citesc o data si cand sa o salvez...ia-o de unde nu-i. Multumesc ca ai postat-o, de data asta o copie imediat sa nu cumva sa o pierd iar :-) .
RăspundețiȘtergereAm o nelamurire totusi...cantitatile sunt ca in reteta originala sau sunt ajustate pt tortul tau? Nu ai cumva reteta originala a d-nei Viorica?
Irina, bun venit! Sper ca inca mai esti pe a'ci:) Reteta doamnei Viorica Dinu era din 4 oua. Revin pe seara cu igredientele exacte, nu rotunjite cum as fi amu tentata sa ti le scriu.
ȘtergereIrina, am completat in postare reteta salvata pe ciornele mele. Sper sa-ti fie de folos! Ma poti contacta pe mail de intampini dificultati. Nu-i deloc complicata, trebe olecuta de atentie!
ȘtergereAici sunt n-am plecat :-) ieri m am delectat cu o dulceata de zmeura. Multumesc mult de tot pentru reteta cred ca in wk o incerc
RăspundețiȘtergereSa-ti fie de bine zmeurita:))). De vei avea la indemana alune, nuci, nu uita sa le tavalesti prin zahar ars si apoi sa le zdrobesti. E foarte interesanta combinatia vanilatei cu mixu asta!
ȘtergereBuna ziua! Va rog frumos imi puteti spune daca trebuiesc facute 3 blaturi ? Mulțumesc
RăspundețiȘtergereBine ai venit pe zambetania, Ramona! Depinde cum îţi este ţie la îndemână să lucrezi cu blatul. Eu, de exemplu, întotdeauna coc foi subţiri în tava mare a aragazului, pe care le decupez în funcţie de forma în care asamblez tortul or prăjitura şi prefer secţiunea blat-cremă-blat- cremă- blat. Există persoane care preferă să cocă un singur blat înalt pe care-l taie la orizontală în 3 ori 4 foi. Pentru cremele astea două indicat ar fi să fie desăpărţite de blat, sunt unele ciocolatoase care nu necesită musai asta. Nu ştiu însă cum vrei tu să-l faci, ce mărime, ce greutate, ce creme, ce blaturi.
Ștergere