luni, 7 ianuarie 2013

Nuci aperitiv




Doamnelor, domnilor, reţeta specială a lunii ianuarie!
Da, aşa cum am tot scris, anu' ăsta-ncerc să respect lunar câteva teme:
* Prima fu  inaugurată cu merele umplute şi porumbul caramelizat  la categoria "Reţeta căutătorilor",
* A doua "Reţeta restantă" fu minunata ruladă aperitiv
* Azi,  "Reţeta specială" pe ianuarie

Când Cristina lansa concursul cu premiu-n  forma de nuci mă gândeam ce aş putea pregăti cu ea inedit. Se făcu că pe domnul concurs îl câştigai, iată-mă-s inedită!:)

Pentru luna februarie tot forma de nuci va fi protagonista temei speciale.

Am găsit în caietul de la o mamă soacră aluatul de fursecuri cu untură (mama a fost foarte încântată să-mi poată dărui osânză de la porcul tăiat în decembrie, pe motiv de necarne refuzându-i toate celelalte oferte).

Nu prea am ştiut eu să citesc  ¼ din reţetă, o fi fost dintr-un kilogram or dintr-o cană?!
Pentru că doar am testat aluatul, am folosit ¼ din ingredientele caietului făr de zahăr,  mi-au ieşit 13 nuci.

Aluat fraged nuci:
*  50 gr untură moale
* 100 gr făină
* 1 gălbenuş
* un praf sare 
* +1 lingură lapte dulce
* 1/3 linguriţă amoniac stins cu zeamă de lămâie

Eu am amestecat toate cele din caiet  şi pentru că aluatul era extrem de fărâmicios am mai adăugat lingura de lapte. Obţinem un aluat uşor modelabil în biluţe, pe care le punem în formă şi le coacem pe ambele părţi. Cam sfârâie untura la început, da' nu-i de speriat asta!

Nucile coapte sunt foarte fragede, de nu le doriţi astfel reduceţi din cantitatea de untură!
 
Eu pentru că doar le-am testat n-am pregătit o umplutură specială pentru ele. De la rulada de caşcaval  am oprit 3 linguri de pasta de ciuperci (ciuperci, ceapă, ţelină fierte cu o lingură de ulei, blendurite şi condimentate cu usturoi pisat, răzătură de  castraveşi la oţet şi piper) cu care am umplut câte două coji şi le-am unit. 
Restul  au în interior ouă  fierte de prepeliţă (am întins strat fin de muştar în interiorul cojilor şi am aşezat lateralele câte unui ou tăiat în trei, întreg era prea mare faţă de nucă).


Nucile sunt din naştere fragede, aşa că de umplutura va fi  cu ceva apă indicat ar fi să fie umplute cu puţină vreme înainte de servire.
Crisa, mulţumesc iară!

9 comentarii:

  1. Maria, m-ai dat pe spate!!!!! Niciodata nu m-as fi gandit sa fac nuci aperitiv :D Asta numai pentru ca in mintea mea nuci = dulce :P

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte interesant aperitiv. Cand le-am vazut prima data am fost convinsa ca sunt desert si nu aperitiv.
    Un an bun sa ai cu retete la fel de interesante!

    RăspundețiȘtergere
  3. Bun venit, Loredana! Păi, d' aia îl scrisei aperitiv din titlu, să nu mai ducă gânduri la desert:)!

    RăspundețiȘtergere
  4. o sa incerc si eu reteta ta, eu am gasit altfel de forme, poti face mai multe odata :)

    http://www.okazii.ro/ustensile-bucatarie/accesorii-bucatarie/forma-matrita-traditionala-pentru-prajituri-fursecuri-nuci-umplute-pentru-aragaz--a122282647

    RăspundețiȘtergere
  5. Gina, bun venit! Forma aceasta pentru mine este foarte specială tocmai pentru că mi-a fost dăruită. Ceea ce-mi araţi tu consider a fi foarte scump. A coace o tură de 8 nuci înseamnă 2 minute, a o folosi din an în paşte nu merită milionu'. Sper să revii cu detalii de testezi reţeta!

    RăspundețiȘtergere
  6. Am dat intamplator de blogul tau si te felicit pentru ingeniozitate. As vrea sa te rog, daca nu te superi, sa scrii sau sa pozezi intreaga reteta din caiet. Caut de mult o astfel de reteta si ma intereseaza mult, cantitatile.In mod sigur se refera la 1/4 corespondent 250 g. Nu se vede acolo cate oua se pun sau poate nu trebuie. Apoi nu inteleg ce scrie dupa primele 2 ingrediente plus ce mai trebuie si cat. Si...cred ca tu ai gresit, in loc de amoniac ai scris amidon. Multumesc si astept cu nerabdare !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc pentru comentariu, Geia, am corectat amoniacul cum bine ai intuit! Bun venit pe zambetania! Dacă dai click pe poza din caiet se mărește și poți citi ingredientele: 1/4 untură, 1/4 zahăr pudră, mirodenii, amoniac stins, făină cât cuprinde + 400 grame făină și 4 gălbenușuri. Rețeta este de fursecuri, eu am renunțat la zahăr și desigur e ceva scris greșit la făină, la final se precizează o linguriță de amoniac stins cu lămâie sau oțet. Sper să-ți fie de folos răspunsul meu.

      Ștergere
    2. Am uitat să scriu din caiet facerea că poate încerci rețeta dulce: se freacă untura cu zahărul, după topirea acestuia se adaugă gălbenușurile încorporându-se pe rând. Se toarnă făina în ploaie pentru un aluat nici moale, nici tare, care să poată fi întins cu sucitorul. La sfârșit se adaugă amoniacul și se frământă bine.

      Ștergere