vineri, 8 ianuarie 2021

RULADĂ CU NUCI ȘI FRIȘCĂ

Anul trecut am gustat la E. o ruladă cum eu nu fac: cu blat foarte subțire, ușor însiropată ș-un strat fin de cremă. Mi-o plăcut mult, deși a fost extrem de dulce. Și pentru că sunt specialistă în identificat ingrediente am nimerit doar nuca. Era o rețetă publicată în Avantaje (1997) pentru o ruladă cu mere, alune și stafide. E. substituise doar cu nuci alunele de pădure. Eu, mai brează, am schimbat tot. 

Rulada a avut 750 de grame și am copt foaia în tava 30 x 35 centimetri.

INGREDIENTE ruladă cu nuci și frișcă

Pentru foaia de ruladă

- 5 ouă

- 100 grame zahăr

- 130 grame făină

- 90 grame nuci măcinate 

- un praf de sare


Pentru umplutură

- 100 grame gem de fructe (în rețeta originală erau mere călite cu stafide și scurse)

- 200 grame smântână pentru frișcă


Pentru decorare

- 50 grame nuci măcinate

- 50 grame frișcă bătută

- 20 grame zahăr pudră


PREPARARE RULADĂ CU NUCI ȘI FRIȘCĂ
  • Pentru coacerea foii de ruladă am pornit cu baterea ouălor cu zahărul și sarea. Am pus ouăle întregi (albușurile și gălbenușurile) în bolul mixerului și le-am bătut la viteză mare până am obținut o compoziție îngroșată, deschisă la culoare. 
  • Cu ajutorul unei spatule din silicon, prin mișcări lejere de sus în jos, am încorporat făina cernută amestecată cu nucile măcinate.
  • Am întins aluatul în tava tapetată cu hârtie cerată. 
  • La sursă se recomandau 8 -10 minute de coacere la 200 de grade în cuptorul preîncins. La cuptorul meu, ca niciun altul, am lăsat foaia 20 de minute la 230 de grade până s-a rumenit. La cât fu de groasă o trecut și testul scobitorii. 
  • Am răsturnat foaia coaptă de ruladă pe o altă coală de hârtie cerată și am rulat-o. Eu așez foaia cu partea care a stat pe tava de copt în sus așa încât la umplere aceea să fie partea pe care așez umplutura. Partea care este la suprafață mi se pare că absoarbe mai greu umiditate din creme. 
  • Am lăsat foaia astfel împachetată să se răcească. 
  • Timp în care am pregătit gemul din fructe congelate. Nu-mi pot da seama ce fructe nu s-ar potrivi cu nuci și frișcă. Aș paria că toate. 
  • Când foaia de ruladă este rece se bate frișca. Am pregătit împreună cu frișca pentru umplutură și cele 50 de grame pentru decor. 
  • Am derulat foaia de ruladă, am întins 200 grame de frișcă bătută și cu o linguriță am adăugat gemul din loc în loc. Pe una dintre laturile mari se lasă un deget neacoperit cu frișcă. Se va umple și acela din rulare. 
  • Am rulat cu atenție din nou foaia, de astă dată cu umplutura. Am împachetat-o în coala de hârtie rămasă de la derulat. Atenție ca dedesupt să fie capătul unde s-a terminat rularea. 
  • Am lăsat-o o noapte la frigider și a doua zi am acoperit-o cu restul de frișcă (l-am păstrat într-un castronel înfoliat, la rece), miez de nucă măcinat și zahăr pudră. 
  • S-au tăiat ușor felii cu un cuțit zimțat. 


ALTE MENȚIUNI

  1. Rulada mea nu are nicio legătură cu rețeta de la care am pornit, dar mi-am promis să revin și la varianta aceea curând. Iubesc ruladele!
  2. Cantitățile erau pentru tava 20 x 30 și porneau cu 3 ouă. Eu am calculat proporțional pentru tava mea de 30 x 35 centimetri. Apoi am aflat că E. coace foaia în forma 30 x 40 făr să modifice nimic. Nouă ne-o plăcut mult foaia aceasta groasă, cu gust intens de nuci coapte. De se dorește mai subțire fie se coace într-o tavă mai mare, fie se reduc toate celelalte cantități raportându-le la 3 ouă ori 4 în funcție de mărimea tăvii de coacere. 
  3. Am tăiat felii mai groase și am servit-o ca pe orice prăjitură, deși mie-mi place la ruladă tocmai faptul că poate fi mâncată din mână.  
  4. Gemul meu fu de scorușe. Este o delicatesă de care mă bucur că-mi crește în livadă. Scorușul, nu gemul. Sunt niște fructe care au coaja precum kiwi, au gust și textură de pere foarte coapte și sunt de mărimea unei castane mai mari. Se coc în noiembrie și sunt foarte dulci. La 1 kilogram de fructe cu sâmburi am folosit doar  250 grame de zahăr și tot a fost prea mult. 

  5. Data viitoare voi unge întâi rulada c-un strat fin de gem și apoi voi întinde frișca. Mi-ar fi plăcut să fie într-o cantitate mai mare gemul. Pe de altă parte, frișca a umezit blatul cum gemul meu ca marmelada nu ar fi reușit. 
  6. Nu am folosit zahăr la frișcă. Nu mi-am dorit un produs dulce. Am cernut peste nuci, la final, zahăr pudră pentru că-mi place efectul creat de cele două elemente decorative împreună. 
  7. Pentru frișcă folosesc smântână LaDorna 33% grăsime. Aci, în Lugoj,  o găsesc doar în Kaufland, la bidon de 500 grame. 
  8. În rețetă erau la foaie 130 de grame zahăr, 30 dintre ele erau folosite pentru a pudra hârtia de copt pe care se rulează foaia după coacere. Am strâns foaia pe  coala curată și am folosit doar 100 de grame zahăr. 
  9. Miezul de nucă îl usuc ușor într-o tigaie înainte de a-l măcina. 
  10. Nu am folosit niciun fel de arome, vanilia ar fi fost potrivită. 
  11. Mi-am propus ca și-n celelalte zile de vineri din ianuarie să public câte o rețetă de ruladă. 


Alte câteva rețete de ruladă din arhivă, ele sunt foarte multe și teoretic se găsesc ACI. Am selectat doar produsele dulci, dar sunt foarte multe variante și pentru rulade sărate. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu