vineri, 29 ianuarie 2021

RULADĂ CU FOIETAJ ȘI VANILIE

➽În seria specială a lunii ianuarie, Fiecare vineri cu rulada ei, ultima rețetă. 

L-am întrebat pe Google cum pot face o ruladă din foietaj. Eram sigură că se poate, dar nu-mi trecea prin minte calea. Mi-o arătat tehnica ASTA ș-am sucit-o într-o combinație pe care mi-o tot cere B.: foietaj - vanilie. Cremeșul este unul dintre deserturile preferate în familia sa. Eu cât cremșnit am mâncat la oamenii ăștia în 5 ani, nu consumasem la un loc în toată viața mea de dinainte, alea trei decenii jumate. Nu-l pofteam dară. 


INGREDIENTE RULADĂ CU VANILIE (rulada a avut 1.4 kilograme)

  • 800 grame aluat foietaj
  • 4 gălbenușuri
  • 500 grame lapte
  • 200 grame zahăr
  • 50 grame amidon
  • vanilie
  • un praf de sare
  • 200 grame frișcă lichidă

PREPARARE RULADĂ CU VANILIE

🔺BLAT DIN FOIETAJ
  • Pentru foaia de ruladă am decongelat în frigider aluatul foietaj înghețat. Am înțeles că se comercializează și proaspăt, dar  pân acum nu l-am nimerit. 
  • Se preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius și se tapetează tava cu hârtie cerată.
  • Dacă foietajul nu are propria hârtie de copt (al meu a avut) recomand desfacerea lui pe o coală cerată identică dimensiunilor tăvii în care va fi copt. 
  • Se taie fâșii pe latura îngustă a foietajului cu lățimea de 2 centimetri. 
  • O fâșie rămâne pe hârtia pe care a fost tăiată, următoarea este mutată în tava de copt, a treia rămâne, a patra este mutată lângă a doua la distanță de 2 centimetri. Astfel nu vom transfera decât jumătate dintre ele, cealaltă jumătate va rămâne pe hârtie până se eliberează cuptorul. Eu am păstrat tava cu aluatul la frigider în acest timp. Am așezat fâșiile la distanță unele de altele pe tava de copt, dar foietajul nu a crescut decât pe înălțime. Am avut 23 de bucăți foietaj în total. 
  • Prima tavă se bagă la cuptor până când aluatul se rumenește. La sursă recomandă 15 minute la 200 de grade, la mine fură 35 - 40 minute la 230 de grade (da, cel mai sucit cuptor din Univers îi la mine-n bucătărie).
  • Am lăsat foietajul copt la răcit. 
🔺CREMA DE VANILIE
  • Pentru pregătirea cremei am amestecat într-o cratiță cu fund dublu: gălbenușurile, zahărul, sarea, praful de vanilie (dacă se folosește esență se adaugă la final cu frișca), amidonul și laptele. Am omogenizat totul bine cu un tel. 
  • Am pus cratița pe foc mic și amestecând continuu am lăsat compoziția să fiarbă 2, 3 clocote până s-a îngroșat. 
  • Am stins focul și budinca a rămas să se răcească acoperită cu folie alimentară direct pe suprafața ei.

  • Când crema de patiserie s-a răcit am bătut frișca lejer (nu creste tari, ci mai moale).
  • Am adăugat treptat frișcă în budinca de vanilie răcită încorporând-o cu ajutorul unei spatule de silicon.


🔺MONTARE RULADĂ CU FOIETAJ ȘI VANILIE
  • Pentru asamblarea ruladei am ales o bucată mai mare de folie (o jumătate dintr-un sac) și am întins-o pe blatul de lucru. Dacă se folosește folie alimentară se așază două bucăți în cruce (una verticală, peste ea cea orizontală). Dacă aluatul nu a avut hârtie când a fost împachetat, ci folie, aceasta este foarte potrivită pentru asamblarea ruladei. 
  • Peste folie am întins un strat de cremă egal pe lățime și lungime cu o bucată de foietaj copt (1). 
  • Peste cremă am așezat una lângă alta 9 fâșii de foietaj (2). 
  • Am acoperit cu cremă foietajul (3).
  • Am adăugat al doilea strat de foietaj din 7 fâșii. Prima am așezat-o lăsând liberi 2 centimetri de cremă, adică am pus-o peste cea de a doua bucată din primul strat așa încât la final și ultima din primul strat să rămână liberă (4).
  • Am întins ultimul strat de cremă pentru a acoperi foietajul (5).
  • Am tras spre mijloc cele două capete ale foliei așa încât prima fâșie de foietaj din primul strat a ajuns lângă ultima și am obținut astfel forma specifică de ruladă (6). 
  • Am strâns bine folia încercând să mai nivelez primul strat de cremă și să acopăr cu ea și capetele foietajului. 
  • Am lăsat rulada la frigider o noapte. 
  • A doua zi am mărunțit fâșiile de foietaj copt rămase (din cele 23 folosisem la ruladă 9 + 7). Pentru că toate erau palide am reîncălzit cuptorul și le-am recopt până au devenit aurii. Ale mele erau coapte identic, de există însă unele mai bronzate, acelea vor fi păstrate pentru decorare. 
  • Am scos rulada din folie și am tăvălit-o prin presare peste foietajul mărunțit. Este greu de manevrat, foietajul s-a înmuiat datorită cremei, rulada este foarte mare și grea. Cel mai simplu a fost să presez fulgii de foietaj peste ruladă cu mâna. 
  • Am porționat-o în felii groase folosind un cuțit cu lama lungă și zimțată. Rulada este foarte moale și greu de tăiat. Pân la urmă am reușit  folosind mișcări de ferestrău, față - spate, fără să presez deloc spre jos. 


ALTE MENȚIUNI

  • La sursă foietajul este umplut cu frișcă. Rulada are trei straturi de foietaj acolo: 8 - 6 - 4, eu am folosit doar două  (9 -7).  Și așa a ieșit mult prea mare pentru gusturile mele. 
  • Am copt foietajul cu o zi înainte. Așa mi-i năravul, să gat un desert în 3 zile. A doua zi am făcut crema și am umplut foietajul. A treia zi am decorat și servit rulada.  
  • Cărțile nu recomandă pregătirea cremei de vanilie după metoda aceasta. Se mixează gălbenușurile cu zahărul și amidonul, se adaugă treptat lapte fierbinte și abia apoi se fierb împreună până se îngroașă. Deși am respectat de câteva ori indicațiile acestea, n-am observat nicio diferență de finețe între cremele obținute prin cele două metode.
  • Pentru că rulada este supradimensionată mă gândesc s-o refac sub formă de prăjitură. Respect toți pașii până la rulare. Folosesc număr egal de fâșii, peste ultimul strat de cremă presar foietajul mărunțit și o porționez ca pe orice prăjitură. 
  • Se pregătește extrem de rapid și este foarte simplu, chiar dacă am scris milioane de cuvinte.  
  • Abia aștept să o refac și cu alte umpluturi într-o versiune mai micuță musai. O găsesc spectaculoasă. 
  • Misiune îndeplinită pentru ianuarie, să văz ce-mi rezervă februarie, când vinerile vor fi dedicate biscuiților. 


 În arhiva seriei:

  1. Ruladă cu frișcă și nuci
  2. Ruladă cu nuci și unt
  3. Ruladă cu fulgi de cocos

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu