luni, 27 ianuarie 2020

DESTIN ÎNCARCERAT


De ce astă carte
Pentru că mi-a cumpărat-o B. din magazinul cu suprastocuri. A costat 3 lei. Niciunul dintre noi nu a observat că este doar  volumul 1. Cum nu-l găsesc pe următorul în librăriile virtuale, presupun că nu era nici la locul de achiziție al celui dintâi.

Despre Destin încarcerat
Pe ultima copertă zice:
Un tânăr om de afaceri căruia viața părea să îi ofere totul ajunge să se confrunte cu cea mai cumplită fațetă pe care i-o poate oferi destinul: oprimarea libertății. 

După ce-am citit toate cele 238 de pagini n-am aflat că-i vorba despre un om de afaceri căruia viața părea să îi ofere totul. Poate o fi în continuarea volumului 1. Aci e despre un pușcăriaș, care-n timp ce-și ispășește pedeapsa (nici ăsteia nu-i știu detaliile, cum nu-i referire nici despre motivul ei) navighează printre amintiri, dar nu mai departe de momentul când, la 15 ani, a plecat la școală din satul în care se născuse și crescuse. Pe lângă trecutul care-i înseninează prezentul, Gheorghe izbutește să-și depășească îngrădirile aferente unei pușcării, fie ea și din Franța, cu ajutorul imaginației.

Aș zice că-i un basm pentru oameni mari. Nu există singurătate câtă vreme posezi creativitate. Chiar și într-o celulă în care se află doar  un pat ș-o masă te poți împrieteni cu un șoricel, cu vântul, luna, soarele. După o vreme, când treci la următorul nivel, căci asta deja poate face toată lumea, vorbești cu lumânarea, Singurătatea, ba chiar și cu femeia visurilor tale. Cum mi-a spus nepoțelul meu pe când avea patru ani: Malia, impoltant este să ne imaginăm, nu să fie adevălat.  
...Cu ajutorul acestei magii a singurătății, în imaginația ta vor poposi o mulțime de legende, basme, povești și învățăminte care mă călăuzesc de-a lungul veacurilor și pe care nimeni din lumea care îți aparține nu le-a mai auzit până acum. Tărâmurile imaginației sunt nemărginite! Pur și simplu omul nu vrea să-i descopere toate cotloanele, pentru că este comod... spuse ea zâmbind ștrengar. Și nu fiecăruia i s-a dat să le descopere! Tu însă, ajutat de mine și înzestrat cu magia singurătății, o vei face! Colectate din univers ca niște căpșune colonizate de picăturile de rouă la prima oră a dimineții, ele îi aparțin numai celui care le-a dus dorul de când a auzit de existența lor. 
Pentru că am citit volumul acesta ca pe un roman de sine stătător n-am reușit să obțin un tablou complet. De ce George era în pușcărie de 2 ani, ce-o pierdut prin asta dincolo de libertate, câtă vreme tre să mai bată câmpii vorbind cu praful și cu puloverul, sunt tot atâtea nedumeriri rămase făr de răspunsuri. 

Despre steluțe
Am ales cu multe temeri volumul acesta din teancul necititelor. Deși nu mi-am propus un număr anume de cărți lecturat în ianuarie, ci doar să citesc cel puțin 50 de pagini pe zi, mă și vedeam blocată în astă carte pân la vară.
...ființele muritoare au în general o viziune foarte limitată! Nu văd dincolo de ziua de azi! Nu văd dincolo de clipa prezentă! Vor să afle și să trăiască totul acum! Vor să vadă totul aici, uitând chiar și de ele însele! Nu se interesează de unde vin, nu se întreabă de ce se află aici, nu știu încotro se îndreaptă!
Am citit-o mult mai ușor decât aș fi presupus de i-aș fi aflat temele înainte. Am găsit într-un interviu că există 8 volume pentru Destin încarcerat. Nu le-am văzut nici în ograda editurii, nici în a librăriilor. Dar nici n-aș putea citi o continuare în același stil. 
De ce doar 3 steluțe? Nu m-o prins deloc povestea. N-am nimerit nicio emoție citind-o. Atunci de ce nu 2 steluțe?! Pentru că este o scriitură frumoasă,  doldora-n imagini magice.

  • Destin încarcerat - Gheorghe Vîrtosu , editura Adenium, 2013, 238 pagini. 

Criteriile prin prisma cărora aș acorda steluțele,  de n-aș fi atât de subiectivă:
*       cărțile imposibil de citit, deci lecturilor abandonate;
**    volume cărora le-am citit toate paginile, dar care nu mi-au născut nicio emoție; finalizarea lor se datorează doar imposibilității mele de a lăsa o carte neterminată;
***     cele nici prea-prea, nici foarte-foarte;
****    scriiturile cărora nu le găsesc niciun cusur, dar pe care nu-mi doresc să le recitesc;
*****  cărți ce mi-au plăcut enorm, pe care le-am citit dintr-o suflare, care mă bântuie; lecturi pe care abia aștept să le repornesc.



__________________
În 2020 am mai citit:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu