De ce astă carte
Pentru că Stephen King, unul dintre autorii mei preferați.
Prima carte citită în aprilie fu Apocalipsa asta. Deși am terminat cam repede cele 1404 pagini, apoi n-am mai avut chef de citit. Abia am mai terminat, chinuit, Amintiri din Casa morților și-n mai din cele 500 de pagini ale planului am mai sfârșit puțin peste 100 de pagini. Va fi probabil prima lună a anului în care nu ating limita minimă.
*** Apocalipsa
Prima parte, vreo 400 de pagini, m-o prins foarte tare. Apoi atât de multe lălăieli m-au îndepărtat cu totul de poveste încât abia de-mi mai amintesc, după o lună, care-i fu sfârșitul.
Un virus antigen scăpat dintr-un laborator militar ucide tot în cale. Nume oficial al misiunii cu eroare fu Project Blue și boala fu supergripa. Sunt puțini supraviețuitori (0,6%) în câteva zone ale Americii și fiecare dintre ei pornește în căutarea altora. Călăuză pe drumurile cele pline de morți în putrefacție și mașini accidentate sunt două entități: o bătrână bună, Mother Abigail ș-un diavol, Randall Flagg, un tânăr ficior. Ei, și ce să vezi surpriză, adepții celor două tabere ajung să se lupte. Serios, Stephen King?! Uluitor, nemaiauzit, nemaivăzut. Am emoții mari pentru învingător, zău!
Fiecare trăitor are o poveste și câteva dintre ele sunt foarte frumoase și emoționante. Din păcate sub o tonă de alte informații, se diluează foarte mult din primul efect. Se adună, la un moment dat, atât de multe personaje încât cu greu am mai reușit să urmăresc firul fiecăruia în parte.
De nu era vorba de pandemia reală a lui COVID cred că nici măcar interesul de 3 steluțe nu mi-l năștea scriitura la kilogram a domnului King. Există în primul volum, în Prefață, o justificare prin care autorul își motivează kilometrii de scriitură atunci când este acuzat de diaree beletristică, aceea că în poveștile cu adevărat bune, întregul este întotdeauna mai grozav decât suma părților. Tot acolo mărturisește că nu este Apocalipsa unul dintre romanele sale preferate, dar că-l încântă interesul cititorilor în a afla vești despre personaje de parcă inventatorul lor ar primi scrisori de la acestea.
Frumusețea oricărui bigotism constă în aceea că are capacitatea de a explica totul. Odată ce Dumnezeu (sau Satana) a fost acceptat drept primă cauză a tot ceea ce se petrece în lumea muritorilor, nimic nu rămâne la voia întâmplării... sau a schimbării. Odată ce ajungi să mânuiești sigur formulări cu valoare de incantație, cum ar fi "am reușit să vedem prin vălul întunecat" și "necunoscute sunt căile Domnului", logica nu mai are nici o valoare. Bigotismul este una dintre puținele căi infailibile de a înfrunta capriciile acestei lumi, deoarece elimină cu desăvârșire caracterul accidental al evenimentelor. Adevăratului habotnic i se pare că toate au rostul lor. ( Pag. 275 - volumul II)
Despre steluțe
De vreme ce am ajuns la capătul unei scriituri de peste 1400 de pagini, n-o fi chiar așa praf după cum reiese din evaluarea mea. Știu că sunt cititori pentru care Apocalipsa este foarte sus în top. La mine e pe locul doi de la coadă, înainte de Colorado Kid. B. a citit-o cu 15 ani în urmă și își amintește de câteva scene înspăimântătoare. Deh, nu trăise încă timpurile astea în care Apocalipsa inventată de Stephen King este confirmată de realitate în toate zilele la Știrile de la șapte.
- Apocalipsa - Stephen King, editura Nemira, 2005, 1404 pagini (2 volume).
Criteriile prin prisma cărora aș acorda steluțele, de n-aș fi atât de subiectivă:
* cărțile imposibil de citit, deci lecturilor abandonate;
** volume cărora le-am citit toate paginile, dar care nu mi-au născut nicio emoție; finalizarea lor se datorează doar imposibilității mele de a lăsa o carte neterminată;
*** cele nici prea-prea, nici foarte-foarte;
**** scriiturile cărora nu le găsesc niciun cusur, dar pe care nu-mi doresc să le recitesc;
***** cărți ce mi-au plăcut enorm, pe care le-am citit dintr-o suflare, care mă bântuie; lecturi pe care abia aștept să le repornesc.
În 2020 am mai citit:
- Caractere atipice - Tom Hanks ****
- 12 ani de sclavie - Solomon Northup ****
- Trenuri cu prioritate - Bohumil Hrabal ****
- Zogru - Doina Ruști ****
- Cronica vieții mele - Bob Dylan ***
- Borges la 80 de ani. Cărțile și noaptea *****
- Șatra - Zaharia Stancu ****
- Să nu râzi - Raluca Feher *****
- Destin încarcerat - Gheorghe Vîrtosu ***
- În ape adânci - Paula Hawkins ****
- Minciuni pe canapea - Irvin D. Yalom *****
- Povestea lui Lisey - Stephen King ***
- Mămica la două albăstrele - Doina Ruști ****
- Povestea Faridei - Farida Khalaf ***
- Maria Tănase - Stejărel Olaru ****
- Prințese necuviincioase - Linda Rodriguez McRobbie ****
- Ajută-mă să nu dispar - Petronela Rotar *****
- Petru și Pavel - Mircea Daneliuc *****
- Bohemian Rhapsody: Adevărata biografie a lui Freddie Mercury / Lesley-Ann Jones ****
- Memoriile unei fete cuminți - Simone de Beauvoir ****
- Splendida cetate a celor o mie de sori - Khaled Hosseini *****
- Laur - Evgheni Vodolazkin ****
- Amintiri din Casa morților - F.M. Dostoievski ***
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu