luni, 11 mai 2020

MINI CHIFLE PARKER HOUSE


3/8 ➽ Seria rețete de chifle  
Îmi place foarte mult când miroase casa a pâine coaptă. Poate mai mult decât gustul pâinii abia scoase din cuptor, iubesc mirosul ei. Frământatul aluatului mă relaxează,  am ales însă odihna asigurată de truda mixerului.  

Nu-i nimic de zis,  pâinici iară. Ura!

Când am gândit noul proiect special pentru Zambetania, mi-am ales din catalogul Patiseria de acasă în așa fel rețetele încât chiflele să aibă un mod cât mai diferit de modelare, căci apă și făină îs toate pân la urmă.


Ingrediente pentru 44 bucăți (20 grame / buc.), cantități la sursă suficiente pentru 15 chifle: 
  • 600 grame făină (fu tip 650)
  • 20 grame zahăr
  • 7 grame drojdie uscată
  • 6 grame sare
  • 1 ou
  • 150 grame apă călduță
  • 150 grame lapte călduț
  • 10 grame ulei
  • 30 grame unt topit

PREPARARE MINI CHIFLE 
  • Eu am folosit mixerul pentru aluat. Am cântărit într-un bol făina,  am adăugat zahărul și drojdia. 
  • Separat am amestecat sarea cu uleiul, apa, laptele și un ou bătut ușor.
  • Am lăsat aluatul să fie frământat de cârligul special al mixerului 10 minute la viteza 1 din 8, singura recomandată de manualul de funcționare pentru pâine. Aluatul trebuie să fie neted și elastic. 
  • Am răsturnat aluatul din bolul mixerului într-un vas uns cu ulei. L-am întors pentru a fi pe toate părțile uns. L-am lăsat acoperit la dospit în loc cald. 
  • După 40 de minute crescuse suficient, își dublase volumul. 
  • L-am împărțit în două și fiecare bucată am întins-o în foaie cu grosimea de 1 centimetru și am decupat discuri cu cercul de 6 cm. Fiecare disc  l-am uns cu untul topit și am crestat aluatul pe diagonală cu un cuțit în așa fel încât să obțin o parte mai mare și una mai mică. De acolo, de la tăiere,  l-am împăturit.
  • Fiecare chiflă dată în două am așezat-o în tava acoperită cu hârtie de copt cu spațiu pentru că li se mărește volumul. La fel am procedat pentru întreg aluatul. Am încercat ca resturile de la prima decupare să le frământ și să aștept puțin să mai dospească. 
  • Am așteptat 30 de minute pentru ca mini chiflele din tăvile de copt să se dubleze.
  • Le-am copt la 190 de grade în cuptorul preîncins până s-au rumenit. 
Pentru că din prima tavă multe dintre împăturiri s-au desfăcut la copt, pentru următoarele tăvi am lipit mai bine cele două părți, presându-le ușor. 




ALTE MENȚIUNI
  • Am pregătit jumătate de doză din rețeta care m-a inspirat.
  • Nu am prea respectat pașii din rețetă. Pe plicul de drojdie scrie că nu-i nevoie de dizolvare.
  • Când le voi repeta voi folosi un decupator mai mare și voi lăsa foaia mai groasă, poate 2 cm. Chiar dacă mi-au plăcut mult, ar fi fost grozav să fie mai mult decât de o îmbucătură fiecare.  N-am idee cum au reușit în rețeta originală să obțină doar 15 bucăți și eu urmând pașii lor am ajuns la 44. Ar trebui să se ajungă pentru o chiflă la 50 - 60 grame de aluat. 
  • Se reîncălzesc 2 minute în cuptor. Sunt ca preparate atunci și la gust și la miros. 
  • Se păstrează în frigider.
  • N-am mai reușit să testez congelatul, s-au terminat repede, dar presupun că se comportă ca toate celelalte: după încălzire sunt proaspete ca-n prima clipă după coacere. 
  • Îs doar pâinici, dar tare ne mai plac!


În arhivă:
  • Primul episod al seriei,  AICI




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu