- Ce faci, B.?
- Am ieșit într-o pauză, să mă relaxez...
- Păi, te hodinește făcând poze tortului.
- Păi, e sinistru rău negrul ăsta...
- Păi, ai roz dedesubt, dar nu pare deloc mai potrivit.
Astăzi Oma a împlinit 95 de ani. Petrecerea e programată pentru duminică, azi fiind joi, zice calendaru. Și-n timp ce căutam modele pentru marele tort aniversar mă trece gândul ăl negru: dacă duminică nu va mai fi, n-ar fi bine să aniversăm bunica la data din buletin?! Cum n-aveam prin cămară nici ciocolată, nici frișcă m-am tot gândit ce să fac repede, de astă noapte pe ăst prânz.
Clătitele sunt salvarea mea din ultima vreme. Eu nu sunt mare fan, dar toată lumea este. Decât să caut pe șantier pe unde o fi pitită tava de brioșe, mai bine coc repede o farfurie de clătite pentru prânzul de duminică, singurul moment care-mi solicită dulcegării musai. Așa am ajuns la rețeta de azi și mi-s încântată nevoie mare. Cu siguranță voi reveni la ea pentru a o suci în fel și chip.
Tortul a avut diametrul de 22 centimetri, înălțimea de 8 și a cântărit 1.85 kilograme.
Ingrediente pentru clătitele albe (10 bucăți):
- 4 ouă
- 200 grame făină
- 600 grame lapte
- un vârf de linguriță cu sare
- 2 linguri de ulei
- 350 grame gem de caise
- 4 ouă
- 30 grame cacao
- 170 grame făină
- 600 grame lapte
- un vârf de linguriță cu sare
- 2 linguri de ulei
- 400 grame cremă de unt cu cacao - AICI rețeta în arhivă
- zahăr pudră
PREPARARE TORT DE CLĂTITE CU GEM ȘI CREMĂ DE UNT
- Am început prin a coace clătitele. Am combinat într-un bol ingredientele pentru cele albe și în altul pentru cele negre. Pentru a evita să am cocoloașe am adăugat laptele treptat și am amestecat bine cu telul după fiecare tranșă de lichid. Am lăsat compozițiile o oră la frigider.
- În tigaia specială pentru clătite (încinsă) am turnat câte un polonic de aluat, atât cât să acopăr tigaia. După 30 de secunde era rumenă, așa că am întors clătita și pe cealaltă parte. Rezistă la întorsul cu mâna. Le apuc de un capăt și le întorc făr să se rupă or să mă frig. Așa am copt toate cele 24 de clătite cu diferența că cele negre parcă s-au copt mai repede și vreo câteva le-am super bronzat. După coacere le-am așezat una peste alta pe o farfurie mare, întinsă.
MONTARE TORT DE CLĂTITE
- Am întins pe o farfurie o clătită albă, am uns-o cu gem de caise până în margini, am acoperit-o cu o a doua clătită de aceeași culoare și tot așa până la numărul 5. Pe o altă farfurie am umplut asemeni celelalte 5 clătite albe, tot cu gem de caise.
- Separat am uns clătitele negre cu cremă de unt în teancuri de 5 - 4 - 5 bucăți. Am avut deci alte 3 farfurii.
- Pentru a monta tortul am pornit cu primele 5 clătite negre, peste ultima am adăugat gem de caise și am așezat primele 5 clătite albe, gem de caise, apoi cele 4 negre, gem de caise, după aceea ultimele 5 albe, gem de caise și ultimele 5 clătite negre.
- Am înfoliat tortul și l-am lăsat la frigider până în momentul servirii, a doua zi.
- Înainte de servire l-am decorat folosind un șablon cu Tinkerbell și zahăr pudră.
- S-a porționat foarte ușor cu un cuțit lat, foarte bine ascuțit, trecut prin apă caldă.
ALTE MENȚIUNI
- Tortul poate fi montat din prima, direct, cu toate clătitele teanc. Eu pentru că nu știam cum îmi vor ajunge crema și gemul, le-am umplut pe miniteancuri pentru a împărți umpluturile în mod egal.
- Era nevoie de mai mult gem, dar atât am mai avut. Mi-ar fi plăcut combinația cu gem de vișine sau de căpșune, din nou taman acum s-au terminat toate stocurile.
- AICI în arhivă rețeta gemului de caise.
- Pentru că nu mi-a ajuns laptele pentru toate clătitele, am mai completat cu apă minerală. De regulă folosesc 100% lapte.
- La crema de unt am adăugat o linguriță cu esență de rom. Mi-a plăcut grozav gustul.
- Tortul pentru a fi porționat se lasă la temperatura camerei până se înmoaie ușor crema de unt.
- Clătitele albe le-am făcut mai groase, cu ele am început. Îmi imaginam că de vor fi mai subțiri, nu se vor mai vedea în secțiune. La cele negre m-am dumirit din vreme și le-am pregătit perfecte. Nu-i bai cu cele albe, dar de ce să fie mai puține, când pot fi mai multe?!
- Am luat o parte din crema de unt de la tortul următor, iară pentru o dată viitoare mi-ar plăcea combinația cremă albă - cremă neagră - nuci caramelizate (mă gândisem și azi la ele, dar Oma nu le poate mânca, de nuci zic).
- Maria, au căzut în bucătărie multe petale, dar eu n-am avut nicio floare în ghivece care să se scuture.
Mă duc să cercetez misterul. Mă-ntorc victorioasă.
- Oma, sunt de la bujorul pe care ți l-am adus duminică. În loc să-l pui în vază, l-ai băgat în pământul altei flori.
- Ce bunică deșteaptă mai ai și tu. Să știi că l-am udat în fiecare zi, dar tot am uitat de el încă de când mi l-ai dăruit.
- Dap, să-mi trăiască un veac!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu