miercuri, 6 decembrie 2017

FILE DE ȘOMAJ #14


Toate filele de șomaj mi-s în fapte bilețele din borcănașul cu fericire or Mozaicul Bucuriei. Am vrut doar  să  încadrez distinct  emoțiile  pe care nu le-aș fi căpătat de  eram  cu normă de muncă și program fix de lucru.

Am ajuns la ultima filă a seriei. Când am început a scrie, în aprilie, năzuiam ca un an să pot aduna povești în liniște, făr de a mai munci cu sarcini, șefi și program fix.  Nu s-au aliniat planetele pentru a-mi îndeplini visarea pân la capăt. Dar ea a dospit în cele opt luni într-atât încât să devină țelul principal al anilor următori. Cum l-am molipsit și pe Bogri de Bucuria anului sabatic, am mare încredere că-l vom reuși nu chiar în cel mai îndepărtat dintre viitoruri. 

Voi încheia serialul cu motivul principal, cauza, care determină întreruperea filelor de poveste. Este declarația mea de dragoste pentru drumul care mi se deschide-n aste zile. Știu că nu va fi ușor, dar am credința ca va fi ăl mai frumos dintre toate. 


De ce îmi doresc să muncesc într-o cofetărie*

       Iubesc dulciurile, și să le mănânc, dar mult mai puțin decât să le trudesc. Mi se spune că răbdarea mea este de chinez bătrân și nebun, dar asta doar pentru că nu am experiența și tehnica de a nu lucra zece ore la un tort. Cred că darurile dulci, personalizate, pot emoționa cum foarte alte puține lucruri materiale o pot face.
      Caut șansa de a-mi împlini un vis la care mulți ani am renunțat, acela de a lucra într-o echipă de profesioniști, nu doar singură, la amatori.
       Din aceste motive,  vreau ca la 39 de ani, adunați în aste zile,  să încerc ceea ce la 30 nu am avut curajul. Mai devreme de 30 nu fu cazul, căci abia atunci mi-am descoperit, întâmplător, pasiunea pentru fondant. La bază sunt economist de profesie. De atunci am făcut foarte puțini pași și foarte încet. Cred că munca într-un laborator de cofetărie ar împlini în cel mai fericit dintre moduri pasiunea mea dulce.
    
        Mulțumesc!


* Scrisoarea este cum am gândit-o inițial pentru angajatorii cărora m-am adresat și nu cum a ajuns la aceștia după ce a trecut prin schimbarea la față conformă cu primele impresii ale Crisei după întâia citire. Adică:
  • o să creadă că ești o grasă pofticioasă care o să guste când nu este supravegheată; 
  • nu accentua că ești înceată, în cofetărie asta nu e bine;
  • pune accent pe faptul că ești persoana potrivită și că sigur o să te adore;
  • aruncă-le mingea la fileu!
  • zi-le tot ce ai scris dar cu alte cuvinte, prin învăluire. 
Mulțumesc, Crisa, făr de intervenția ta majoră sigur nu izbuteam atât de repede, din prima!


Și pentru că sunt extrem de mândră de omul pentru care voi lucra, redau câteva rânduri din  textul care m-o cucerit pe nevăzute și pe neștiute și la care am aplicat. Avea titlul Cofetar dedicat.
  • Chiar dacă nu ai absolvit o facultate, noi suntem interesați mai degrabă de cei 7 ani de acasă și de abilitățile tale în Laborator, așa că nu îți face probleme dacă nu ai niște diplome pe care să ni le arăți. De altfel nici vârsta ta nu ne interesează;
  • Experiența în domeniu reprezintă întotdeauna un avantaj, dar nu este un factor determinant pentru obținerea job-ului;
  • Un element foarte important pentru noi este materia primă pe care o folosim și care este de cea mai bună calitate, fără excepții;
  • Investim entuziasm și implicare în activitatea noastră, și de aceea căutăm persoane care să ni se alăture cu aceeași energie.
** Fotografia, propunerea mea la una dintre provocările Cutiei misterelor, este cea care am ales să-mi însoțească profilul pe toate site-urile pe care am găsit anunțuri pentru angajare cofetari făr de experiență. Șuie, întunecată, difuză exprimă perfect nivelul la care sunt. Și pe calități le dovedește, desigur!


Mâine povestesc poate cea mai miraculoasă dintre întâlinirile ultimilor foarte mulți ani. Neimportant că s-a numit interviu de angajare. 
_____________________________
Întreaga colecție cuprinde:

4 comentarii:

  1. Succes! O sa-ti fie greu, dar tu esti o campioană DAR-ule pe pământ!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Săru' mâna, Ana! O să fie minunat întâi, foarte greu imediat după:)

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. Să știi că m-au surprins FOARTE tare observațiile tale, mie nu mi-ar fi trecut prin minte niciodată. Săru mâna! Am avut mare noroc că te-am prins în secundele alea disponibilă.

      Ștergere