luni, 18 mai 2020

CHIFLE TRIFOI

5/8 ➽ Seria rețete de chifle  
Îmi place foarte mult când miroase casa a pâine coaptă. Poate mai mult decât gustul pâinii abia scoase din cuptor, iubesc mirosul ei. 

Să bibilesc aluat de pâine fu pasiunea cea mare din cadrul acestui proiect special și ce altă rețetă mai potrivită decât aceasta în care am cântărit 36 de bucăți,  de câte 20 de grame,  doar pentru a le uni apoi câte trei?!

 INGREDIENTE pentru 12 chifle (60 grame / buc.):
  • 100 grame făină integrală
  • 350 grame făină albă (am avut tip 650)
  • 7 grame drojdie uscată
  • 7 grame sare
  • 225 grame apă călduță
  • 25 grame zahăr
  • 75 grame ulei
  • 15 grame mac

PREPARARE CHIFLE TRIFOI
  • În bolul robotului am combinat făina (cele două tipuri) cu drojdia, zahărul și macul.
  • Am adăugat sarea, uleiul, apa. 
  • Am folosit cârligul pentru pâine și la viteza 1 a mixerului am amestecat ingredientele 10 minute până am obținut un aluat moale, elastic. 
  • Am răsturnat aluatul într-un vas uns cu ulei și l-am întors pentru a fi uns pe toate părțile. 
  • L-am lăsat acoperit cu folie, în loc cald, la crescut o oră, până și-a dublat volumul.
  • Am împărțit aluatul în 12 bucăți a câte 60 de grame. Apoi fiecare bucată în 3. Am format bile pe care le-am așezat câte 3 în forma de brioșe unsă cu unt.
  • Am lăsat brioșele la dospit. 30 de minute cerea cartea, eu am avut cuptorul ocupat și am depășit mult timpul respectiv.
  • În cuptorul preîncins le-am copt la 190 de grade 30 de minute până s-au rumenit. La sursă recomandarea de coacere era 15 - 18 minute la 190 de grade.
  • După 5 minute le-am scos din tavă la răcit pe un grătar.



ALTE MENȚIUNI
  • În rețeta originală chiflele erau cu semințe de chimion. Eu n-am avut decât amestecat cu altele și pân la urmă m-am oprit la mac. Dar e o variantă pe care o voi încerca pentru că n-aș zice că macul fu surprinzător. 
  • La sursă erau 75 grame de zahăr, am folosit doar 25. 
  • Făina se adaugă treptat. Eu mi-am păstrat 100 de grame din cea albă pentru ultima tranșă. Aluatul trebuie să fie moale, foarte ușor lipicios. S-a întâmplat să-mi intre întreaga cantitate recomandată. 
  • Sigur că pot fi coapte ca toate chiflele simple, rotunde. Prin proiectul acesta încerc doar să completez formele diverse în care aluatul poate fi modelat.
  • Poate că pare o metodă complicată, dar pentru cele 12 bucăți a fost nevoie de doar câteva minute.
  • Sunt gustoase, pufoase, ca toate pâinile de casă.
  • Se păstrează proaspete câteva zile în frigider, pot fi reîncălzite. O parte le-am congelat și când a fost nevoie le-am reîncălzit direct înghețate.

- B., e musai să-mi iei un cuptor de ăla în care pot coace două rețete diferite! De un ceas aștept să fie gata checul, timp în care chiflele îmi prea dospesc. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu