miercuri, 13 mai 2020

CHIFLE CU SEMINȚE


4/8 ➽ Seria rețete de chifle  
Îmi place foarte mult când miroase casa a pâine coaptă. Poate mai mult decât gustul pâinii abia scoase din cuptor, iubesc mirosul ei. Frământatul aluatului mă relaxează,  am ales însă odihna asigurată de truda mixerului.  

Sursa rețetei este catalogul Patiseria de acasă



Ingrediente pentru 12 chifle (60 grame / buc.), cantități recomandate în rețeta originală pentru 9 bucăți:
  • 450 grame făină (am avut tip 650)
  • 4 grame drojdie uscată
  • 10 grame zahăr
  • 50 grame apă călduță
  • 150 grame lapte călduț
  • 70 grame ulei
  • 10 grame sare
  • 1 ou + 1 gălbenuș
  • semințe: mac, susan, chimen
  • unt pentru uns formele
Preparare chifle cu semințe
  • În bolul robotului am pus sarea, am cernut făina, am adăugat zahărul și drojdia.
  • În laptele călduț amestecat cu apa și uleiul am bătut ușor oul și le-am adăugat în bol peste ingredientele uscate.
  • La viteza mică a mixerului am frământat 10 minute aluatul până am obținut unul elastic, neted, foarte puțin lipicios.
  • Într-un vas uns cu ulei am răsturnat aluatul întorcându-l pentru a fi uns pe toate părțile.
  • Acoperit cu folie l-am lăsat în loc cald 60 de minute până și-a dublat volumul.
  • Am uns forma de brioșe cu unt. 
  • Am împărțit aluatul în 12 bucăți egale (60 grame fiecare). Am rotunjit fiecare bucată aducându-i marginile dedesupt. Am așezat-o în formă.
  • Am acoperit tava c-un ștergar și-am lăsat chiflele la dospit încă 30 de minute.
  • După ce au crescut se ung cu gălbenuș și se presară semințe. 
  • Le-am copt până s-au rumenit 40 de minute la 190 de grade în cuptorul preîncins. La sursă coacerea dura 11 -13 minute la aceeași temperatură.
  • După 5 minute de la coacere le-am scos din forme pe un grătar pentru răcire.


ALTE MENȚIUNI
  • În carte brioșele erau unse cu unt înainte de coacere. Ceea ce am făcut și eu. După răcire au căzut toate semințele. De aceea am recomandat gălbenușul pentru ungere, exact ca într-o altă rețetă de chifle cu semințe, ACEASTA.
  • Sunt extrem de pufoase.
  • Am mărturisit și-n celelalte episoade că partea mea favorită este mirosul din casă  de pâine caldă. De aceea în fiecare dimineață le încălzesc pe cele de le păstrez în frigider sau în congelator. Pe cele înghețate ziceam că le așez direct în tava cuptorului, le acopăr cu hârtie cerată pentru a nu le arde suprafețele și le încălzesc la 200 de grade până când nu mai simt mijlocul înghețat. Pentru că întreaga serie am testat-o în câteva zile din februarie am ajuns să am un sertar al congelatorului doar pentru chifle, ce vremuri grozave fură! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu