miercuri, 20 mai 2020

CHIFLE ÎNVÂRTITE


6/8 ➽ Seria rețete de chifle  
Îmi place foarte mult când miroase casa a pâine coaptă. Poate mai mult decât gustul pâinii abia scoase din cuptor, iubesc mirosul ei. 

Nu le puteam ocoli în experimentul cel special taman chiflele învârtite. Sursa rețetei este catalogul Patiseria de acasă

Ingrediente pentru 12 chifle (75 grame / bucata - în carte erau 15 chifle mai mici):
  • 550 grame făină (am avut ungurească tip 550)
  • 7 grame drojdie uscată (un plic)
  • 35 grame zahăr
  • 200 grame apă călduță
  • 2 ouă
  • 50 grame unt topit și răcit
  • 1 linguriță sare (7 grame)
  • 50 grame unt moale
  • unt pentru uns forma de brioșe și chiflele coapte

Preparare chifle învârtite
  •  În bolul mixerului am cernut făina, am pus drojdia și zahărul. 
  • Am adăugat apa, ouăle, untul topit (cel moale rămâne pentru altă etapă) și sarea. 
  • Am frământat cu mixerul 10 minute folosind cârligul special pentru aluaturi. Pentru frământat manual cartea vorbește despre 6 - 8 minute până să se obțină un aluat neted, elastic, ușor moale și puțin lipicios. 
  • Am răsturnat aluatul într-un alt bol uns cu ulei și l-am întors așa încât să fie pe toate părțile uns.
  • L-am acoperit cu folie transparentă și l-am lăsat la dospit într-un loc cald. La sursă în 45 de minute și-a dublat volumul. La mine a fost nevoie de 80 minute. 
  • Am răsturnat pe un blat înfăinat aluatul dospit și l-am întins cu palmele într-o singură foaie (30 x 40 centimetri).
  • Am întins, tot cu degetele, untul moale peste aluat.
  • Am rulat foaia într-un sul  pornind cu latura mare a dreptunghiului.
  • Am tăiat cu un cuțit ascuțit 12 felii pe cât de egale m-am priceput. 
  • În forma de brioșe unsă cu unt am așezat fiecare bucată cu partea tăiată în sus (o tăietură în sus, cealaltă în jos).
  • Am acoperit tava c-un ștergar și am lăsat chiflele să-și dubleze volumul. 45 de minute zice cartea. Eu după vreo 20 le-am copt.
  • În cuptorul preîncins la 190 de grade se coc până se rumenesc. 50 de minute au fost la mine, 12 - 15 recomandă sursa. Îs mai aurii decât o arată poza asta. 
  • În rețeta originală se recomandă ungerea cu unt după coacere, eu am sărit pasul acesta. 
  • Le-am scos la răcit pe un grătar.


Alte mențiuni
  • Până acum am pregătit de două ori această rețetă. În varianta originală zahărul era 175 grame. Am folosit doar 35 grame pentru că noi consumăm chiflele la micul dejun cu diverse salate ori preparate din carne, ouă. 
  • Au o textură fină și un gust delicios de unt. 
  • Ca și în cazul celorlalte rețete, o parte le congelez și le reîncălzesc direct din congelator, restul le țin în frigider și le încălzesc când e nevoie. 

2 comentarii:

  1. Chiar cautam oreteta de chifle,sunt grozave,Torina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tori, urmărește toate cele 8 rețete, e o serie grozavă! Unele sunt mult mai ușor de făcut (și mai ieftine) decât astea.

      Ștergere