N-am renunțat la Proiectul special al chiflelor taman la ultimul episod, numărul 8, ci doar îs prea multe de scris acolo și nu-i vreme. Cel mai probabil îl voi găta pentru iunie.
Deși am pregătit aceste brioșe la începutul lui mai, anul ăsta deci, nu-mi amintesc care-o fost ocazia. Doar de dragul de a dulcegări nu există. Cel mai probabil pentru un prânz duminical la Oma or fost testate.
Am găsit rețeta pe un cartonaș dintr-o cutie cumpărată de la Lidl (o colecție cu 100 de rețete), zice pe ele că-s: brioșe de petrecere - brioșe de ciocolată umplute cu ciocolată.
Ingrediente pentru 20 brioșe cu baza de 4 centimetri (50 grame) - la sursă erau 12 mai mari:
- 5 ouă
- 160 grame zahăr
- 85 grame ciocolată neagră (am avut cu 50% cacao)
- 150 grame unt
- 160 grame făină
- 1 linguriță praf de copt
- esență de vanilie
- un praf de sare
- pentru decorare: 100 grame ciocolată albă + 50 grame fulgi mix de ciocolată albă și neagră
PREPARARE BRIOȘE DE CIOCOLATĂ
- Am aprins cuptorul la 180 de grade.
- Pe baie de aburi am topit ciocolata ruptă în bucăți mici cu untul tăiat cubulețe și am lăsat amestecul la răcorit.
- Într-un bol am bătut - cu mixerul - ouăle cu zahărul, sarea și vanilia până când am obținut o compoziție cremoasă.
- Am cernut peste ea făina cu praful de copt și am amestecat lent, cu mișcări de jos în sus, până la omogenizarea completă.
- Am adăugat untul și ciocolata topite. Le-am încorporat prin mișcări scurte.
- În tava de brioșe am distribuit aluatul în chesele (hârtiile) speciale.
- Le-am copt la 180 de grade, în cuptorul preîncins, 25 - 30 de minute până când au trecut testul scobitorii. În rețeta originală erau gata după 20 de minute.
- După răcire, le-am decorat cu ciocolata albă topită pe aburi, peste care am presărat fulgi de ciocolată.
ALTE MENȚIUNI
- La sursă brioșele erau decorate în fir subțire cu 50 grame ciocolată albă + 50 grame ciocolată neagră. Eu n-am mai avut ciocolată neagră pentru a respecta identic decorul cel simplu.
- Tot acolo erau coapte direct în forma specială de brioșe unsă, deci făr de hârtie.
- Pentru că am copt de două ori, cât prima tavă a fost în cuptor, aluatul rămas a așteptat eliberarea formei pe masa din bucătărie.
- Sunt foarte pufoase, moderat de dulci și de aromate.
- Mi-a plăcut mult faptul că ciocolata albă s-a întărit și contrastul cu moliciunea aluatului copt era foarte interesant. Ciocolata albă am ras-o pe ochiurile mari ale răzătorii, am pus-o într-o pungă pe care am legat-o într-un colț cu toată ciocolata. Punga am ținut-o în apă caldă până când s-a topit integral ciocolata (foarte repede), apoi am șters-o de apă, am tăiat colțul și am turnat-o pe brioșe. Mi-ar fi plăcut mai puțină, cum era pe cartonaș decorarea, dar dacă tot am topit-o, am folosit-o pe toată.
- De nu uit pân la următorul tort, mi-ar plăcea să testez un blat din aluatul acesta.
- Că sunt mare fan brioșe o dovedește arhiva blogului în care se găsesc zeci de rețete, multe dintre ele ciocolatoase. În primii zece ani n-am avut timp să o indexez corespunzător, de arhivă zic, poate în următorii zece.
- În 20 de minute, posibil și mai repede, e gata aluatul și apoi nu facem decât să așteptăm expirarea timpilor de coacere și răcire. De aia iubesc eu brioșele.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu