luni, 25 mai 2020

BRIOȘE DE CIOCOLATĂ

N-am renunțat la Proiectul special al chiflelor taman la ultimul episod, numărul 8, ci doar îs prea multe de scris acolo și nu-i vreme. Cel mai probabil îl voi găta pentru iunie. 
Deși am pregătit aceste brioșe la începutul lui mai, anul ăsta deci, nu-mi amintesc care-o fost ocazia. Doar de  dragul de a dulcegări nu există. Cel mai probabil pentru un prânz duminical la Oma or fost testate. 

Am găsit rețeta pe un cartonaș dintr-o cutie cumpărată de la Lidl (o  colecție cu 100 de rețete), zice pe ele că-s: brioșe de petrecere - brioșe de ciocolată umplute cu ciocolată.   


Ingrediente pentru 20 brioșe cu baza de 4 centimetri (50 grame) - la sursă erau 12 mai mari:
  • 5 ouă
  • 160 grame zahăr
  • 85 grame ciocolată neagră (am avut cu 50% cacao)
  • 150 grame unt
  • 160 grame făină
  • 1 linguriță praf de copt
  • esență de vanilie
  • un praf de sare
  • pentru decorare:  100 grame ciocolată albă + 50 grame fulgi mix de ciocolată albă și neagră

PREPARARE BRIOȘE DE CIOCOLATĂ
  • Am aprins cuptorul la 180 de grade.
  • Pe baie de aburi am topit ciocolata ruptă în bucăți mici cu untul tăiat cubulețe și am lăsat amestecul la răcorit.
  • Într-un bol am bătut - cu mixerul - ouăle cu zahărul, sarea și vanilia până când am obținut o compoziție cremoasă. 
  • Am cernut peste ea făina cu praful de copt și am amestecat lent, cu mișcări de jos în sus, până la omogenizarea completă. 
  • Am adăugat untul și ciocolata topite. Le-am încorporat prin mișcări scurte.
  • În tava de brioșe am distribuit aluatul în chesele (hârtiile) speciale.
  • Le-am copt la 180 de grade, în cuptorul preîncins, 25 - 30 de minute până când au trecut testul scobitorii. În rețeta originală erau gata după 20 de minute. 
  • După răcire, le-am decorat cu ciocolata albă topită pe aburi,  peste care am presărat fulgi de ciocolată. 


ALTE MENȚIUNI
  • La sursă brioșele erau decorate în fir subțire cu 50 grame ciocolată albă + 50 grame ciocolată neagră. Eu n-am mai avut ciocolată neagră pentru a respecta identic decorul cel simplu. 
  • Tot acolo erau coapte direct în forma specială de brioșe unsă, deci făr de hârtie. 
  • Pentru că am copt de două ori, cât prima tavă a fost în cuptor,  aluatul rămas  a așteptat eliberarea formei pe masa din bucătărie.
  • Sunt foarte pufoase, moderat de dulci și de aromate. 
  • Mi-a plăcut mult faptul că ciocolata albă s-a întărit și contrastul cu moliciunea aluatului copt era foarte interesant. Ciocolata albă am ras-o pe ochiurile mari ale răzătorii, am pus-o într-o pungă pe care am legat-o într-un colț cu toată ciocolata. Punga am ținut-o în apă caldă până când s-a topit integral ciocolata (foarte repede), apoi am șters-o de apă, am tăiat colțul și am turnat-o pe brioșe. Mi-ar fi plăcut mai puțină, cum era pe cartonaș decorarea, dar dacă tot am topit-o,  am folosit-o pe toată. 
  • De nu uit pân la următorul tort, mi-ar plăcea să testez un blat din aluatul acesta. 
  • Că sunt mare fan brioșe o dovedește arhiva blogului în care se găsesc zeci de rețete, multe dintre ele ciocolatoase. În primii zece ani n-am avut timp să o indexez corespunzător, de arhivă zic, poate în următorii zece. 
  • În 20 de minute, posibil și mai repede, e gata aluatul și apoi nu facem decât să așteptăm expirarea timpilor de coacere și răcire. De aia iubesc eu brioșele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu