sâmbătă, 29 februarie 2020

PRINȚESE NECUVIINCIOASE



(5/5) ➤ Pentru că-n februarie am reușit să adun mai multe rețete, mi-am rezervat pentru cărți ultimele zile. 
De ce astă carte
Pentru că prietena mea a simțit că-i pe gusturile mele. Slavă Cerului, Crisa, cam fu!

**** Despre Prințese necuviincioase
O, da, ce carte! N-am fost niciodată pasionată de prințesele în rochii largi, cu părul lung și blond, care-au trăit pân la adânci bătrânețe. Poveștile cu final fericit nu m-au atras nici în copilărie, deși cam toate aveau sfârșitul acesta, nici azi nu mi-s pe plac. 

Linda Rodriguez McRobbie se străduie să înlăture dintre miturile unor personaje regale. Lista cuprinde peste 30 de femei cărora ziarista s-a străduit, prin cercetare, să le lumineze adevărurile. Iaca povești pe scurt, în volum pe îndelete redate:

  • Alfhild este o prințesă care devine pirat;
  • Stephanie von Hohenlohe petrece cu Hitler;
  • Sofka Dolgorouky devine comunistă;
  • Clara Ward fuge cu un țigan, apoi cu un ospătar, urmează un administrator...
  • Caroline de Brunswick-Wolfenbuttel  nu se spală;
  • Margaret a provocat o spargere de bancă;
  • Elisabeta a Austriei purta o mască de carne;
  • Franziska devine prințesa pierdută a Romanovilor (este povestea care m-a impresionat cel mai mult pentru că am văzut un film despre Anastasia pe când cercetările nu dovediseră că Franziska este o impostoare); 
  • Olga din Kiev este prințesa care devine sfântă după moarte;
  • Lakshmibai conduce o luptă cu fiul legat de spate;
  • Wu Zetian este prințesa care devine împărat al Chinei;
  • Roxelana devine sultană din sclavă sexuală;

Doar povestea câtorva prințese o cunoșteam (nu de la școală, ci pentru că-l urmăresc pe Julius pe Facebook!), motiv pentru care multe dintre pagini mi-au fost lectură inedită. Scriitura este simplă, justificată și cu accent pe detalii. Recomand citirea treptată făr de a buluci în același moment mai multe povești,  cum din păcate am procedat eu. De îmbinam câteva prințese, două, trei,  cu lectura unui roman, mult mai limpezi mi-ar fi fost mințile și tablourile. 

Este un volum foarte frumos editat. Are pe multe pagini borduri dantelate.  Cred că-i un dar minunat pentru o persoană pasionată de temă. 

Prințesa Elisabeta - sau Sisi, cum îi spuneau toți - a crescut într-un conac de țară uriaș din Bavaria, având o copilărie zburdalnică. Fura fructe din livezile vecinilor și scria poezii romantice siropoase despre natură și fecioare virtuoase. Uneori, ea și tatăl ei se deghizau în țărani și dădeau un spectacol cu dansuri și cântece în fața berăriilor pentru câțiva bănuți. Și de ce nu? Sora ei, Helene, era cea destinată să devină perechea împăratului Franz Josef al Austriei, vărul lor din partea mamei. 
Despre steluțe
Nu-s de justificat 5 steluțe, ci de motivat lipsa uneia. 
Este o lucrare extrem de muncită, exact ca volumul despre care am scris ieri al istoricului Stejărel Olaru. Linda Rodriguez McRobbie este o ziaristă din America ce trăiește la Londra și e preocupată de subiecte mai puțin exploatate. 

Sunt multe povești în culegerea despre prințese, nenumărate detalii, nume, date. Este așa o înghesuială de personaje și destine încât cu greu am reținut ceva după 300 de pagini. Sper c-am reținut!  M-au atras mai mult prințesele din zilele noastre (în ultimii 200 de ani) , chiar de ele-s foarte puține în comparație cu cele din alte vremi.  Deși este o carte pe care mi-ar plăcea s-o recitesc, parcă i-o lipsit emoția unui volum de 5 steluțe pline. 

Se încheie un februarie slăbuț pentru lecturi. Am adunat 1800 de pagini citite, mi-am respectat dară norma celor 50 de pagini pe zi, dar față de recordul celor 110 pagini zilnice ale lui ianuarie sunt departe. N-am mai fost atât de inspirată în alegerea titlurilor. N-am avut niciun volum de 5 steluțe și asta se reflectă direct în numărul paginilor citite. 

  • Prințese necuviincioase: povestiri istorice adevărate - fără final fericit / Linda Rodriguez McRobbie, editura Rao, 2019, 311 pagini. 


Criteriile prin prisma cărora aș acorda steluțele,  de n-aș fi atât de subiectivă:
*       cărțile imposibil de citit, deci lecturilor abandonate;
**    volume cărora le-am citit toate paginile, dar care nu mi-au născut nicio emoție; finalizarea lor se datorează doar imposibilității mele de a lăsa o carte neterminată;
***     cele nici prea-prea, nici foarte-foarte;
****    scriiturile cărora nu le găsesc niciun cusur, dar pe care nu-mi doresc să le recitesc;
*****   cărți ce mi-au plăcut enorm, pe care le-am citit dintr-o suflare, care mă bântuie; lecturi pe care abia aștept să le repornesc.

__________________

2 comentarii:

  1. November 3, 2019
    Review: Nu a fost chiar ceea ce ma asteptam sa aflu, ba chiar a fost o dezamagire.
    Titlul m-a facut sa cred ca voi afla povestile unor printese adevarate care nu s-au multumit sa fie printese si atat si care au vrut altceva de la viata. Ei bine, am aflat povestile greu de inghitit ale unor fete cu titlu de printesa, toate cu finaluri foarte triste. Povestile se bazeaza mult pe legende si presupuneri, mai putin pe fapte reale si documentari serioase.

    M-am abtinut sa scriu ceva la celelalte texte ale tale despre carti pentru ca sper ca pot reveni cu un review adevarat pentru fiecare in parte :) Mi se pare mai corect sa-ti dai cu parerea despre o carte dupa ce ai citit-o :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie mi-a lăsat exact impresia de la capătul celălalt: că este foarte documentată și că distruge multe dintre mituri.
      Cât despre dat cu părerea o poți face și înainte și după, e un exercițiu interesant. Eu îl practic cu toate cărțile pe care le citesc. Scriu textul anticipând și la final îl confrunt cu adevărul adevărat:)

      Ștergere