De ce astă carte
Pentru că am căpătat-o de la Crisa. Sigur, au mai fost și altele, doar că ăsteia i-o venit rândul amu.
Este cel de al doilea volum citit în luna iunie, după Întâlnire cu Hebe. Nici n-auzisem de autoare înainte, dar văz că are foarte multe recomandări și pentru alte titluri. N-aș zice că-i genul meu, dar nici nu-i voi ocoli scriitura de-mi va mai ieși-n cale.
Nimeni nu știe cine a inventat Panica sau când a început. Există mai multe teorii. Unii dau vina pe închiderea fabricii de hârtie care pusese pe liber, peste noapte, patruzeci la sută din populația adultă din Carp, New York.
O mână de adolescenți, hai, două, un joc periculos, câteva drame de familie și-i gata bestselleru'!
Heather, Bishop, Natalie, Dodge sunt patru tineri în ultima vacanță de vară, cea de după terminarea liceului. Unii dintre ei visează la studii superioare, dar din cauza situațiilor materiale precare cei mai mulți n-au astfel de năzuiri. Acțiunea se petrece între două sâmbete, făr de an, din 18 iunie până în 8 octombrie și ne este dezvăluită din două perspective: Heather și Dodge.
Jocul numit Panica se ține de foarte multe generații, este secret, are arbitri necunoscuți și probe periculoase și-n anul nostru premiul o ajuns la 67.000 de dolari. Nu toți participanții sunt motivați de bani, există și alte scopuri, ce fac parte din intriga romanului și asigură suspansul poveștilor. Este o competiție la propriu pe viață și pe moarte.
Pe mine subiectul principal, jocul dement (ruleta rusească cu arma la tâmplă, cușca tigrilor, cursa nebună), m-o prins mai deloc. M-au emoționat însă poveștile de viață ale celor 4 personaje principale, legăturile dintre ele, dansurile de la iubire la ură și de la prietenie la răzbunare, de la slăbiciune la învingerea în forță a fricii. În spatele Panicii este o lume ce ar fi meritat mai multe reflectoare decât a primit. Dar, deh, alta fu tema.
...Întotdeauna există lumină, dincolo de întuneric, de teamă, dincolo de adâncuri; există o lumină la care trebuie să ajungi, și aer, și spațiu, și libertate. Întotdeauna există un drum înainte sau înapoi, nu trebuie să-ți fie teamă.
Heather, sora ei mai mică Lily și Krista, mama lor bețivă și drogată sunt parte a unui tablou dramatic. Din alegeri se croiesc destine și adolescenta de 18 ani, chiar de nu va nimeri pe cărarea cea bună din prima, nici nu va renunța la a o găsi. Bishop este personajul meu preferat. E singurul care va merge la facultate din toamnă și care, aparent, nu participă la Competiție. Natalie, deși e singura care are o familie mai de Doamne-ajută, nu trăiește pe un norișor roz, chiar de cam visează cai verzi pe pereți. Își dorește să ajungă actriță sau model și cam bifează compromisul pe începutul ăsta de drum. Dodge nu face parte din triunghiul puternic de prietenie din copilărie al celorlalți, dar asta nu înseamnă că nu-i loc și vreme. După Bishop, or poate chiar la egalitate, în topul meu personal e Dodge. Am fost de partea lui Heather pân la capăt, cel mai mult am bocit pe trăirile ei, dar n-aș zice c-am prea iubit-o.
Minciună peste minciună. Nu știa de ce o spusese. Poate pentru că în clipa aceea chiar își dorea asta, își dorea să se îndrepte spre o casă adevărată, cu o mamă normală, căreia îi păsa, și nu spre mașină și spre locul de parcare de pe Meth Row. Își dorea să fie mică și delicată, ca un ornament special de Crăciun, pe care trebuie să îl mânuiești cu grijă. Își dorea să fie altcineva.
Pentru că-n anii precedenți au fost în timpul jocului accidente mortale, acum este ilegal și urmărit cu atenție de polițiști. Va dezarma ăst cadru pe vreunul dintre doritori?! N-ai să vezi!
Am citit poticnit romanul acesta. Pe la jumătate l-am abandonat ș-am lecturat integral Întâlnire cu Hebe. Mă gândeam că de încep și o a treia carte, Panicii nu-i mai vine rândul anul ăsta or planul este zero cărți neterminate. Când m-am reîntors la ea m-o prins de-am citit ultima parte cu multe lacrimi și interes pentru destinele personajelor. Am acordat primei părți 2 steluțe, sfârșitului 5 ș-am ajuns la un rotund 4, prin care simt că n-am trădat bucuria lecturii.
Săru mâna, Crisa!
- Panica - Lauren Oliver, editura Nemira, 2016, 362 pagini.
Criteriile prin prisma cărora aș acorda steluțele, de n-aș fi atât de subiectivă:
* cărțile imposibil de citit, deci lecturilor abandonate;
** volume cărora le-am citit toate paginile, dar care nu mi-au născut nicio emoție; finalizarea lor se datorează doar imposibilității mele de a lăsa o carte neterminată;
*** cele nici prea-prea, nici foarte-foarte;
**** scriiturile cărora nu le găsesc niciun cusur, dar pe care nu-mi doresc să le recitesc;
***** cărți ce mi-au plăcut enorm, pe care le-am citit dintr-o suflare, care mă bântuie; lecturi pe care abia aștept să le repornesc.
În 2020 am mai citit:
- Caractere atipice - Tom Hanks ****
- 12 ani de sclavie - Solomon Northup ****
- Trenuri cu prioritate - Bohumil Hrabal ****
- Zogru - Doina Ruști ****
- Cronica vieții mele - Bob Dylan ***
- Borges la 80 de ani. Cărțile și noaptea *****
- Șatra - Zaharia Stancu ****
- Să nu râzi - Raluca Feher *****
- Destin încarcerat - Gheorghe Vîrtosu ***
- În ape adânci - Paula Hawkins ****
- Minciuni pe canapea - Irvin D. Yalom *****
- Povestea lui Lisey - Stephen King ***
- Mămica la două albăstrele - Doina Ruști ****
- Povestea Faridei - Farida Khalaf ***
- Maria Tănase - Stejărel Olaru ****
- Prințese necuviincioase - Linda Rodriguez McRobbie ****
- Ajută-mă să nu dispar - Petronela Rotar *****
- Petru și Pavel - Mircea Daneliuc *****
- Bohemian Rhapsody: Adevărata biografie a lui Freddie Mercury / Lesley-Ann Jones ****
- Memoriile unei fete cuminți - Simone de Beauvoir ****
- Splendida cetate a celor o mie de sori - Khaled Hosseini *****
- Laur - Evgheni Vodolazkin ****
- Amintiri din Casa morților - F.M. Dostoievski ***
- Apocalipsa - Stephen King ***
- Vara în care mama a avut ochii verzi - Tatiana Țîbuleac #(recitire) *****
- Sapiens: Scurtă istorie a omenirii - Yuval Noah Harari ****
- Întâlnire cu Hebe - Ovidiu Șurianu ****
Sa cresti mare! :D Tot 4 stelute a primit si de la mine :D
RăspundețiȘtergereNovember 20, 2019
Review: "Jocurile foamei" fara elementele fantastice si SF - cam asa as descrie cartea asta in doar cateva cuvinte :)
Mi-a placut mult stilul in care a fost scrisa ♥ Povestea m-a captivat de la inceput pana la sfarsit ♥
Perfecta pentru un cadou!
Da, am tot văzut referiri la Jocurile foamei, dar eu nu le-am citit și nici nu mă tentează dacă tot seamănă cu Panica:)
ȘtergereEu le-am citit de doua ori. Prima data le-am judecat nedrept (eram in perioada anti-eroine principale iubite de toata suflarea inconjuratoare) si nu mi-am permis sa ma bucur de lectura, apoi le-am recitit anul asta si mi-au placut foarte mult :D
ȘtergereSunt faine, dar nu stiu daca este genul tau de poveste. Tu esti mai pe dark-filozofic, nu citesti fantezii romantice cu tenta de basme :D
S-au adunat carti multe de daruit, deci ar fi cazul sa planuim o intalnire :D
RăspundețiȘtergerePăi, acuș, e săptămâna cu 29 iulie :))
ȘtergereSa inteleg printre randuri ca este nevoie de un tort mai mare? :D
ȘtergereAbsolut!
Ștergere