luni, 15 iunie 2020

SIROP DE TRANDAFIRI


 (2) Proiectul Cămara lui 2020, ce se va derula pân la toamnă,  continuă astăzi cu o rețetă nouă. Tot un fel de miere ca și-n partea întâi. 

Cel mai mult la casa cea nouă, în martie 2019, mi-o plăcut grădinița cu flori. Era singurul loc de pe plantație neabandonat de ani mulți. Prima dată m-am luptat cu lăcrămioarele, care năpădeau întreaga cărare. Abia acum, după un an, pot declara c-am învins ș-am eliberat peticul de pământ. Rețeta fu simplă: în fiecare zi de luni, din martie până-n iunie,  am tăiat cu sapa tot ce-o ieșit din cadru. 



Tot pe mijlocul potecii erau și vreo 5 trandafiri micuți. Nu-mi amintesc să fi înflorit anul trecut, dar nu este imposibil. M-am tot gândit să-i scot. M-o impresionat faptul c-au supraviețuit printre pietre, ciment și nisip,  într-un loc în care ploaia nu prea calcă ș-am decis ca poteca să-i ocolească. Anul ăsta s-au făcut 10 tufe ș-am aflat că-s trandafirii de Damasc, cei speciali pentru dulceață. Ura!


INGREDIENTE pentru 700 grame sirop (500 mililitri):
  • 160 grame petale de trandafiri
  • 500 grame zahăr
  • 600 grame apă
  • zeama de la o lămâie

PREPARARE SIROP DE TRANDAFIRI


  • Am spălat trandafirii și am scos petalele (făr de a le rupe). Le-am așezat într-o oală și i-am acoperit cu apa. 
  • Am așezat vasul pe foc mic și după 10 minute (din momentul atingerii punctului de fierbere) l-am îndepărtat de foc. Petalele au devenit în acest timp albe (culoarea și aroma au trecut în apă). 
  • Am strecurat lichidul folosind o lavetă curată. Astfel pot stoarce foarte ușor și complet petalele (se păstrează pentru o altă etapă, nu se aruncă).
  • În lichid am adăugat zahărul și lămâia. 
  • Tot la foc mic am fiert siropul până a început să se îngroașe. 
  • L-am îndepărtat de foc, i-am adăugat petalele păstrate de la primul pas. Am acoperit oala cu un capac pentru  o noapte. 
  • A doua zi am așezat iară vasul pe foc mic și după primul clocot am oprit focul. 
  • Am strecurat din nou separat siropul de petale.
  • În sticle sterilizate am îmbuteliat siropul fierbinte. Sticlele spălate cu detergent și apă caldă, clătite cu apă rece,  le-am așezat în tavă. Tava am băgat-o în cuptorul rece și l-am pornit la 150 de grade. După 15 minute sticlele erau uscate, am oprit cuptorul și am lăsat tava în el să se răcească sticlele. 
  • Am înfășat într-un prosop până a doua zi cele două sticle de sirop cald. 

ALTE MENȚIUNI

  • Sursa rețetei este Diana, AICI varianta de la care am pornit. 
  • Trandafirii se culeg doar când florile sunt complet deschise. Pentru că ai mei au înflorit pe rând, i-am păstrat câteva zile la frigider până am adunat cantitatea suficientă. Pentru că în ultima vreme înfloresc tot mai puțini și mai rar, păstrez petalele spălate și scurse în congelator. Din petale congelate am pregătit șerbet, rețeta în programul viitor. Pentru a evita evaporarea uleiurilor volatile din petale, trandafirii ar trebui culeși dimineața devreme, cât încă sunt plini de rouă. 
  • N-am aruncat petalele de la sirop. Le-am congelat cu intenția de a le folosi la prăjituri și înghețate. Sunt foarte gustoase, de parcă ar fi confiate. Chiar de nu-s mare fan dulceață de trandafiri, petalele refolosite astfel sunt sigură că mă vor încânta. 
  • În loc de lămâie am folosit sare de lămâie (5 grame). E o decizie personală, de corigentă la chimie,  asta cu E330.  
  • Pornesc sterilizarea sticlelor în momentul în care încep ultima etapă a pregătirii siropurilor. Până siropul este gata pentru îmbuteliere, sticlele se răcesc în cuptor. Întotdeauna folosesc o tavă atunci când umplu sticlele cu sirop fierbinte (pentru transferul de temperatură). 
  • Este un sirop extrem de aromat și de parfumat. Nu cred că-l voi sacrifica pentru consumul lui B. cu apă minerală, ci doar pentru deserturi. 
____________________________
În arhiva colecției Cămara lui 2020:
  1. Sirop de păpădie - AICI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu