luni, 22 iunie 2020

ÎNTÂLNIRE CU HEBE

De ce astă carte
În toate duminicile, în mai toate, poposim pentru prânz la Oma. Acolo băieții se uită la filme și eu dorm, uneori citesc. Din biblioteca uriașă ce-o are B. la bloc, mi-am ales Întâlnire cu Hebe pentru că era în cantitate suficientă de gătat într-o amiază leneșă. Tot atunci am și scris textul acesta. Pariu câștigat!

**** Două povestiri 
Volumașul cuprinde două povestioare științifico-fantastice: Galbar și Întâlnire cu Hebe. Este prima carte citită în iunie, o lună iară făr de atins norme lecturistice. 

Galbar, ultimul marțian 
În 50 de pagini sunt câteva secvențe de film autentic. O echipă de specialiști români colonizează Marte pentru cercetări. Unul dintre membri, Lucian Mirea, parcă inginer, are o întâlnire de gradul zero. Grupul dezgroapă o construcție metalică uriașă ș-o botează Templul de oțel. Acolo, într-o noapte de nesomn, Lucian Mirea descoperă ultimul marțian și faptul că în capsula uriașă timpul s-a oprit pe loc,.       . două sute cincisprezece milioane de ani. 
Socot că rostul omului e să trăiască și să moară în generația lui.
Dilema cercetătorului va fi legată de menținerea învierii marțianului or de revenirea la situația inițială, codarea acestuia pentru alte timpuri și alte ființe. Mi-o plăcut grozav ce-au ales cei doi de comun acord.

Începusem a zice de imagini cinematografice pentru că efectiv din rânduri se construiesc secvențe ale unor documentare despre Planeta Roșie. Nu știu în ce an a fost scrisă povestirea și pe cât erau atunci de avansate cercetările ale căror rezultate le cunoaștem prea bine astăzi, dar sunt multe puncte comune între imaginația anticipativă a lui Ovidiu Șurianu și dovezile reale ale zilei. Cam grozav, este?

Întâlnire cu Hebe, zeița tinereții făr de bătrânețe
Mi-a plăcut foarte mult a doua nuvelă. Este mai complexă, are puțin peste 100 de pagini. Chiar dacă îi prea multă dragoste pentru gusturile mele, prea abundă iubirea salvează tot, pân la urmă am acordat textului 5 steluțe. M-o ținut fermecată în aflarea sfârșitului.

Matt Rogers are 51 de ani și este fost ofițer în infanteria marină. Este selectat pentru o călătorie de două săptămâni în jurul Pământului. Nu prea are habar în ce se bagă, dar nici nu prea are motive pentru a nu risca. Ca să vezi grozăvie, se va reîntoarce după 8 luni mai tânăr cu 30 de ani. Da, da, a fost supus unui experiment, altul decât zborul orbital în sine. 

Ai renunța la ultimele trei decenii, cu tot cu amintiri desigur, doar pentru a mai trăi încă o dată anii tinereții? Matt Rogers are toate motivele să o facă. Nu le voi dezvălui. Zic doar că eu nu găsesc absolut nicio motivație pentru o astfel de dorință. Aterizezi în prezent cu mintea de atunci făr de niciun punct de sprijin al ultimilor mulți ani. Brrr!
- Dragul meu, coincidențele sunt posibile... Oricâte! Și eu cred în ele. Cred că e posibil orice, chiar dacă aparent faptele m-ar contrazice, și cred că imposibilul adevărat nici nu există!... O cred cu tărie. 
Povestirea este foarte complicată, apar și Bărbatul rău și Femeia cea bună. Când zici c-ai priceput ce s-o întâmplat, taman atunci se neagă ipoteza și începe o altă demonstrație în forță. După cinci pagini nici aia nu mai e irevocabilă și tot așa. M-o cam făcut cu capul îmbârligătura ițelor, finalul m-o lăsat complet în întuneric, dar ce faină lectură fu!
Oamenii pot fi tineri sau bătrâni, indiferent de numărul anilor... Și fiecare e o oglindă... sau, poate, un lac în care se reflectă lumea după propria-i măsură: strălucire, luminoasă, feerică, frumoasă - la cei tineri - sumbră, urâtă și rea, plină de tare și de vicii - la cei îmbătrâniți. 

Despre steluțe
4 steluțe pentru că nu am părăsit cartea până nu am ajuns la ultima pagină. Cele două povestiri nu m-au prins cu aceeași intensitate, am evaluat cu 3 steluțe prima parte și cu 5 pe cea de a doua, dar ca întreg volumul m-o seduss. Roboții lipsesc, imaginile futuriste nici ele nu abundă, limbajul este oarecum accesibil (nu mi-am prea bătut capul să și pricep teoriile privind zborul cosmic, întinerirea și decodificarea marțiană). Sunt însă foarte multe emoții în cele câteva pagini și din ăst motiv am urcat la 4 steluțe o lectură nici prea-prea, nici foarte-foarte.
  • Întâlnire cu Hebe - Ovidiu Șurianu, editura Albatros, 1972, 169 pagini. 

Criteriile prin prisma cărora aș acorda steluțele,  de n-aș fi atât de subiectivă:
*       cărțile imposibil de citit, deci lecturilor abandonate;
**     volume cărora le-am citit toate paginile, dar care nu mi-au născut nicio emoție; finalizarea lor se datorează doar imposibilității mele de a lăsa o carte neterminată;
***     cele nici prea-prea, nici foarte-foarte;
****    scriiturile cărora nu le găsesc niciun cusur, dar pe care nu-mi doresc să le recitesc;
*****  cărți ce mi-au plăcut enorm, pe care le-am citit dintr-o suflare, care mă bântuie; lecturi pe care abia aștept să le repornesc.


În 2020 am mai citit:
  1. Caractere atipice - Tom Hanks ****
  2. 12 ani de sclavie - Solomon Northup ****
  3. Trenuri cu prioritate - Bohumil Hrabal ****
  4. Zogru - Doina Ruști ****
  5. Cronica vieții mele - Bob Dylan ***
  6. Borges la 80 de ani. Cărțile și noaptea *****
  7. Șatra - Zaharia Stancu ****
  8. Să nu râzi - Raluca Feher *****
  9. Destin încarcerat - Gheorghe Vîrtosu ***
  10. În ape adânci - Paula Hawkins ****
  11. Minciuni pe canapea - Irvin D. Yalom *****
  12. Povestea lui Lisey - Stephen King ***
  13. Mămica la două albăstrele - Doina Ruști ****
  14. Povestea Faridei - Farida Khalaf ***
  15. Maria Tănase - Stejărel Olaru ****
  16. Prințese necuviincioase - Linda Rodriguez McRobbie ****
  17. Ajută-mă să nu dispar - Petronela Rotar *****
  18. Petru și Pavel - Mircea Daneliuc *****
  19. Bohemian Rhapsody: Adevărata biografie a lui Freddie Mercury / Lesley-Ann Jones ****
  20. Memoriile unei fete cuminți - Simone de Beauvoir ****
  21. Splendida cetate a celor o mie de sori - Khaled Hosseini *****
  22. Laur - Evgheni Vodolazkin ****
  23. Amintiri din Casa morților - F.M. Dostoievski ***
  24. Apocalipsa - Stephen King ***
  25. Vara în care mama a avut ochii verzi - Tatiana Țîbuleac  #(recitire) *****
  26. Sapiens: Scurtă istorie a omenirii - Yuval Noah Harari ****

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu