miercuri, 17 iunie 2020

ȘERBET DE TRANDAFIRI


➤ (3) Proiectul Cămara lui 2020, ce se va derula pân la toamnă, se oprește astăzi în dreptul borcanului cu numărul 3.  

Am povestit în episodul anterior cum trandafirilor de Damasc din propria curte le-o trecut de multe ori sapa pe lângă urechi. O minune i-o salvat, gândul cel bun, și mi-s tare încântată.


Pentru că n-au flori pe măsura poftelor mele de a experimenta, am adunat câte un trandafir, doi pe săptămână și i-am congelat până la cantitatea suficientă unei noi rețete. După sirop, am ales șerbetul. Am repetat un experiment petrecut prima dată în 2015. Dacă tot n-am ajuns atunci cu el pe blog, nu-mi amintesc motivul, acum am pornit de la o altă variantă, cea a  Dianei, ACEASTA


INGREDIENTE pentru 600 grame șerbet de trandafiri:

  • 100 grame petale de trandafiri
  • 250 grame apă
  • 400 grame zahăr
  • 20 grame zeamă lămâie
PREPARARE ȘERBET DE TRANDAFIRI
  • Se repetă pașii de la siropul de trandafiri și se mai adaugă unul în final. 
  • Petalele  se desfac ușor din trandafiri, făr de a le rupe, se spală și se pun într-o cratiță. Ale mele sunt de la congelator. 
  • Se acoperă cu apa și se pun pe foc mic până petalele se albesc. Cam la 5 minute după primul clocot aroma și culoarea au trecut în apa în care au fiert. 
  • Se strecoară lichidul, petalele se storc bine și se păstrează.
  • În lichid se adaugă lămâia și apa și se fierb până siropul se îngroașă. Diana spune că lichidul se cântărește și zahărul se adaugă în cantitate dublă. Eu am uitat să verific ș-am mers direct proporțional pe cantitățile ei.
  • Siropul este gata când a ajuns la 118 grade Celsius. Deși am de un an pe lista de dorințe un termometru, încă nu mi l-am achiziționat și merg orbecăind băbește pe rețetele care-l solicită. Proba este ca la dulceață: o picătură de sirop fierbinte într-un pahar de apă rece nu trebuie să se dizolve, ci să devină gumată, gelatinoasă. Mai este testul coardei: siropul pus între degetul mare și arătător trebuie să se întindă într-un fir de 1 centimetru. Din teama de a nu le fierbe prea mult, pân la caramelizarea zahărului, eu opresc focul când siropul cald scurs pe o farfurie are consistența mierii.
  • În siropul fierbinte se adaugă petalele și se acoperă cu un capac. 
  • Se lasă la răcorit și infuzat o noapte. Arată ca o dulceață.
  • A doua zi se reîncălzește până la primul clocot, se strecoară separat siropul și se îndepărtează petalele.
  • Siropul se răcește până la 40 de grade. Iară, ioc, termometru! Să fie foarte puțin călduț. 
  • Se toarnă în vasul mixerului și se bate până se albește și se îngroașă. Când a arătat ca un fondant am oprit mixarea. L-am lăsat ușor moale, se va mai întări în borcane. A durat ceva până și-a schimbat culoarea și consistența, nu disperați dară.
  • L-am repartizat în borcane sterilizate și l-am mutat la beci pân la prima ocazie de folosire, care sper să nu întârzie.



ALTE MENȚIUNI
  • Trandafirii se culeg doar atunci când florile sunt complet deschise. Este recomandată ruperea lor dimineața devreme, când petalele sunt pline de rouă și este împiedicată evaporarea uleiurilor volatile. 
  • Pentru a congela trandafirii i-am spălat și le-am desprins petalele, făr de a le rupe. Le-am așezat pe hârtie absorbantă și le-am ținut o zi / o noapte în frigider. I-am mutat pe altă farfurie cu hârtie de copt și i-am băgat la congelator. Când petalele au înghețat, după câteva ore, le-am mutat într-o cutie cu capac. Le-am adunat acolo până s-a strâns cantitatea de care am avut nevoie. Tot așa congelez și fructele de pădure. Anul trecut zmeura, anul acesta sunt semne și pentru mure. Congelare bucată cu bucată. Sigur, metodă rentabilă doar pentru cantități mici de fructe și plante. 
  • Când îmi va fi grădina plină cu soiul acesta de trandafiri, alte daruri nu voi mai pregăti. 
  • Păstrez petalele scurse din sirop (tot congelate) pentru prăjituri și înghețată. 
  • Pentru că m-am organizat prost, am ținut cratița cu sirop și petale vreo trei zile prin frigider în loc de o noapte. 
  • Diana recomandă pentru situația în care șerbetul se întărește foarte mult în borcane, în timp, scufundarea 15 - 20 minute a borcanului în apă fierbinte. 
  • Al meu a ieșit de culoarea piersicii, probabil când îl voi folosi la bomboane voi adăuga un praf de colorant grena. 
  • Este parfumat, aromat și abia aștept să-l folosesc pentru început la fursecurile ACESTEA.

_______________
În arhiva colecției:
1. Sirop de păpădie - AICI



2. Sirop de trandafiri - ĂSTA


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu