luni, 29 iunie 2020

SIROP DE MENTĂ

➤ (5) Proiectul Cămara lui 2020, ce se va derula pân la toamnă, azi cu episodul 5.
Am decis să inventariez în această serie toate borcanele ce-mi calcă pragul beciului, chiar de rețeta lor e publicată pe Zambetania în anii din urmă și amu nu mai defilez cu ele în straie noi


Iubesc menta. Cu excepția ceaiului, nu prea o folosesc la altele. Pentru că un fir amărât cumpărat vara trecută de la Kaufland o decis să supraviețuiască și să se înmulțească, mi-am propus să abuzez de gustul și mirosul de le ador. Primul pas fu siropul acesta (AICI sursa de inspirație), în plan mai sunt: înghețată, prăjituri, poate șerbet (l-am mai făcut cu vreo 5 ani în urmă). 



INGREDIENTE pentru 900 mililitri sirop (1.15 kilograme):
  • 60 grame frunze de mentă
  • 1 kilogram zahăr
  • 750 grame apă
  • 50 grame zeamă lămâie

PREPARARE sirop de mentă
  • Pentru sirop se folosesc frunzele tinere, fără tije. În poză menta este pentru două doze. 
  • Frunzele de mentă de mărunțesc (folosind blenderul) cu jumătate din cantitatea de zahăr. 
  • Se amestecă apoi cu restul de zahăr și se lasă acoperite c-un ștergar la macerat 3 ore.
  • Se adaugă apa, lămâia și se reia pauza pentru macerare de 3 ore.
  • Pentru fierberea siropului am folosit o tigaie cu gura largă. Se pune vasul  la foc mic până se topește zahărul, 2 - 3 minute de la primul clocot.  
  • Se strecoară lichidul folosind o sită deasă și un tifon. Cel mai ușor îmi este cu o lavetă curată, pot stoarce foarte bine siropul, făr să scap bucățele de mentă. 
  • Se pune siropul strecurat la fiert până se leagă și picurat pe o farfurie are consistența mierii. La Diana a fost nevoie de 5 minute din momentul fierberii, eu n-am cronometrat, dar cu siguranță au fost mai multe. 
  • Siropul fierbinte l-am turnat în sticle sterilizate și l-am lăsat la răcit înfășat într-un prosop gros. 


ALTE MENȚIUNI
  • Am folosit o cantitate mai mare de mentă în raport cu rețeta de la care am pornit (60 de grame față de 50, restul cantităților le-am respectat).
  • Pentru că siropul este gros, era mai ușor de consumat din borcane. Data viitoare de n-oi uita. 
  • Aceasta este culoarea naturală a siropului de mentă și mă întristează rețetele cu verdele acela crud în care nu se recunoaște adaosul de colorant artificial, deși el este atât de evident.
  • Pân acum am folosit siropul pe pâine, la limonadă și-n ceai. 
  • Am pregătit sirop din 120 de grame de frunze, dar l-am împărțit în două vase, este astfel mult mai ușor de pregătit (fierbe mai repede).
  • Pentru că am folosit blenderul vertical pentru a  mărunți menta și pentru că prima dată, cu frunzele întregi, a durat foarte mult, a doua oară le-am tăiat la cuțit, le-am amestecat cu 500 grame de zahăr și apoi am folosit blenderul. A fost mult mai ușor și mai rapid. 
  • Una dintre doze am lăsat-o peste noapte la macerat și nu doar 3 ore.  

______________
În arhiva colecției:
4. Gem de căpșune - conform rețetei publicate în 2019. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu