Am decis să inventariez în această serie toate borcanele ce-mi calcă pragul beciului, chiar de rețeta lor e publicată pe Zambetania în anii din urmă și amu nu mai defilez cu ele în straie noi.
Iubesc menta. Cu excepția ceaiului, nu prea o folosesc la altele. Pentru că un fir amărât cumpărat vara trecută de la Kaufland o decis să supraviețuiască și să se înmulțească, mi-am propus să abuzez de gustul și mirosul de le ador. Primul pas fu siropul acesta (AICI sursa de inspirație), în plan mai sunt: înghețată, prăjituri, poate șerbet (l-am mai făcut cu vreo 5 ani în urmă).
INGREDIENTE pentru 900 mililitri sirop (1.15 kilograme):
- 60 grame frunze de mentă
- 1 kilogram zahăr
- 750 grame apă
- 50 grame zeamă lămâie
PREPARARE sirop de mentă
- Pentru sirop se folosesc frunzele tinere, fără tije. În poză menta este pentru două doze.
- Frunzele de mentă de mărunțesc (folosind blenderul) cu jumătate din cantitatea de zahăr.
- Se amestecă apoi cu restul de zahăr și se lasă acoperite c-un ștergar la macerat 3 ore.
- Se adaugă apa, lămâia și se reia pauza pentru macerare de 3 ore.
- Pentru fierberea siropului am folosit o tigaie cu gura largă. Se pune vasul la foc mic până se topește zahărul, 2 - 3 minute de la primul clocot.
- Se strecoară lichidul folosind o sită deasă și un tifon. Cel mai ușor îmi este cu o lavetă curată, pot stoarce foarte bine siropul, făr să scap bucățele de mentă.
- Se pune siropul strecurat la fiert până se leagă și picurat pe o farfurie are consistența mierii. La Diana a fost nevoie de 5 minute din momentul fierberii, eu n-am cronometrat, dar cu siguranță au fost mai multe.
- Siropul fierbinte l-am turnat în sticle sterilizate și l-am lăsat la răcit înfășat într-un prosop gros.
ALTE MENȚIUNI
- Am folosit o cantitate mai mare de mentă în raport cu rețeta de la care am pornit (60 de grame față de 50, restul cantităților le-am respectat).
- Pentru că siropul este gros, era mai ușor de consumat din borcane. Data viitoare de n-oi uita.
- Aceasta este culoarea naturală a siropului de mentă și mă întristează rețetele cu verdele acela crud în care nu se recunoaște adaosul de colorant artificial, deși el este atât de evident.
- Pân acum am folosit siropul pe pâine, la limonadă și-n ceai.
- Am pregătit sirop din 120 de grame de frunze, dar l-am împărțit în două vase, este astfel mult mai ușor de pregătit (fierbe mai repede).
- Pentru că am folosit blenderul vertical pentru a mărunți menta și pentru că prima dată, cu frunzele întregi, a durat foarte mult, a doua oară le-am tăiat la cuțit, le-am amestecat cu 500 grame de zahăr și apoi am folosit blenderul. A fost mult mai ușor și mai rapid.
- Una dintre doze am lăsat-o peste noapte la macerat și nu doar 3 ore.
______________
În arhiva colecției:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu