luni, 28 septembrie 2020

IUBIRE LA IMPERFECT - CAMILLA BARESANI

  • Probabil va fi săptămâna cărților pe Zambetania. 

De ce astă carte

Am ales-o din teancul necititelor din disperarea de a nu nimeri iară un volum care să sfârșească abandonat mult înainte de ultima pagină.


***Iubiri imperfecte

Galina (Galia) e o rusoaică ajunsă în Italia în urma unei căsnicii (care nici n-o avut alt scop). Stefano este un italian arătos. N-am reținut vârstele lor, ceva în jurul lui 40. 

Galia vinde cu mare succes aparatură medicală în Italia și în țările născute din moartea U.R.S.S..  Stefano este însoțitor al bogaților în vacanțe și partener în partide de golf. 

Romanul, povestea de dragoste a Galiei și a lui Stefano, e structurat în 9 capitole, fiecare dintre ele centrat pe o etapă a relației. Și pentru că era musai să existe și un chichirez evenimentele nu sunt ordonate cronologic. Ceea ce pentru mine a complicat receptarea sentimentelor celor doi protagoniști. În primul se cunosc, în al doilea sunt despărțiți, apoi cele mai frumoase zile, urmate de cele mai vocale.  

- Excluzându-i pe bolnavii psihic, toți putem alege între a fi săraci și a fi bogați. Ceea ce nu vrea nimeni să recunoască este că, oricât ar părea de ciudat, mulți aleg cenușiul unei existențe mediocre - sau chiar sărăcia cruntă - numai și numai pentru că e mai puțin obositoare. Preferă să se lase duși de val, îi spusese Galia, pe tonul sec și grăbit al celei nevoite să explice lucruri știute și răsștiute. Apoi, ca întotdeauna, trăsese și o concluzie: Există o mulțime de oameni care pur și simplu nu vor să-și dea osteneala. 

Cum nu mi-am apropiat niciunul dintre personaje (slavă, Cerului, au fost doar două), nici povestea nu m-o prea prins. Deși am în viața mea reală cupluri care viețuiesc pe același tipar de relație (nonstop ariceală), tot n-am priceput care a fost scopul publicării ei.

Galia este ambițioasă, are mulți bani și o tonă de convingeri. Stefano urăște contradicțiile (cele pe care le adoră doamna), nu-i nici bogat, nici sărac, nu visează apartamente și-n general n-are planuri mărețe, de care să se țină cu dinții. 

...De fapt, vrei să mă înregimentezi, să mă reconstruiești așa cum ți-ar plăcea ție să fiu. Păi, atunci caută-ți unul care să se apropie mai mult de modelul tău de bărbat ideal, unul care nu necesită modificări pentru a deveni acceptabil, n-am dreptate? a concluzionat Stefano...

Cum ajung cei doi să supraviețuiască într-o relație de peste 12 luni? Oricât de în contrast sunt de obicei pozițiile de pe care se raportează în viață, sexul e una dintre legăturile ce-i păstrează împreună. 

Italia apare foarte puțin ici-colo, în rest e Rusia anilor 2000. O țară în care comunismul e pe toate drumurile și-n toți oamenii. Am fost surprinsă când o apărut pe un rând 2003, crezusem  că-i mult înainte de destrămarea U.R.S.S.., atât de puternice sunt referirile la efectele Sovietului Suprem. 

Din cele 250 de pagini n-am priceput ce simt cei doi, de ce-și doresc să rămână împreună când nu există iubire, de ce se atacă  continuu. M-o și înfuriat finalul, un fel de dregere a busuiocului, dar fără acoperire în paginile anterioare. 

Despre steluțe

Chiar de am vreo cinci volume abandonate în teancul imposibil de terminat și Iubire la imperfect am citit-o într-o seară ș-o dimineață (ambele cu ploaie) n-am putut mai mult crește numărul steluțelor. Mi s-o părut o carte făr de cap și făr de coadă, iară cuvintele autoarei de pe ultima copertă m-au derutat și mai mult, căci nu le-am găsit confirmarea în roman.

Mă săturasem de poveștile de iubire în care femeia este întotdeauna victimă - suferă și atât. Stefano și Galia se despart, dar ea îl vrea înapoi și e capabilă să plătească orice preț, iar planul îi reușește mai bine decât și-a imaginat. O femeie puternică în capcanele destinului. 

Mi-a plăcut mult titlul și deloc coperta.  

  • Iubire la imperfect - Camilla Baresani, editura Nemira, 2008, 251 pagini. 

Criteriile prin prisma cărora aș acorda steluțele,  de n-aș fi atât de subiectivă:
*       cărțile imposibil de citit, deci lecturilor abandonate;
**     volume cărora le-am citit toate paginile, dar care nu mi-au născut nicio emoție; finalizarea lor se datorează doar imposibilității mele de a lăsa o carte neterminată;
***     cele nici prea-prea, nici foarte-foarte;
****    scriiturile cărora nu le găsesc niciun cusur, dar pe care nu-mi doresc să le recitesc;
*****  cărți ce mi-au plăcut enorm, pe care le-am citit dintr-o suflare, care mă bântuie; lecturi pe care abia aștept să le repornesc.



În 2020 am mai citit:
  1. Caractere atipice - Tom Hanks ****
  2. 12 ani de sclavie - Solomon Northup ****
  3. Trenuri cu prioritate - Bohumil Hrabal ****
  4. Zogru - Doina Ruști ****
  5. Cronica vieții mele - Bob Dylan ***
  6. Borges la 80 de ani. Cărțile și noaptea *****
  7. Șatra - Zaharia Stancu ****
  8. Să nu râzi - Raluca Feher *****
  9. Destin încarcerat - Gheorghe Vîrtosu ***
  10. În ape adânci - Paula Hawkins ****
  11. Minciuni pe canapea - Irvin D. Yalom *****
  12. Povestea lui Lisey - Stephen King ***
  13. Mămica la două albăstrele - Doina Ruști ****
  14. Povestea Faridei - Farida Khalaf ***
  15. Maria Tănase - Stejărel Olaru ****
  16. Prințese necuviincioase - Linda Rodriguez McRobbie ****
  17. Ajută-mă să nu dispar - Petronela Rotar *****
  18. Petru și Pavel - Mircea Daneliuc *****
  19. Bohemian Rhapsody: Adevărata biografie a lui Freddie Mercury / Lesley-Ann Jones ****
  20. Memoriile unei fete cuminți - Simone de Beauvoir ****
  21. Splendida cetate a celor o mie de sori - Khaled Hosseini *****
  22. Laur - Evgheni Vodolazkin ****
  23. Amintiri din Casa morților - F.M. Dostoievski ***
  24. Apocalipsa - Stephen King ***
  25. Vara în care mama a avut ochii verzi - Tatiana Țîbuleac  #(recitire) *****
  26. Sapiens: Scurtă istorie a omenirii - Yuval Noah Harari ****
  27. Întâlnire cu Hebe - Ovidiu Șurianu ****
  28. Panica - Lauren Oliver ****
  29. Ca un grătar de mici - Un picior de plai, cu șpițul / Mircea Daneliuc ****
  30. Grădina ecologică: belșug în grădină fără săpat, Elizabeth Krumpach (1) - (2) - (3) ****
  31. Compostul în gospodărie - Krafft von Heynitz **
  32. O fată din bucăți - Kathleen Glasgow *****
  33. Iubire amară - Elena Ferrante ****
  34. Bărbatul care n-a mai sunat - Rosie Walsh ***
  35. Velerim și Veler Doamne - Victor Ion Popa ****

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu