luni, 21 septembrie 2020

PLĂCINTĂ CU DOVLEAC


Nu voi promite că încep o serie dovlecoasă, dar e foarte posibil. Am recoltă bogată de dovleac plăcintar în grădină și abia aștept să defilez cu el. Poate chiar săptămâna aceasta gat textul zacuștei.


INGREDIENTE (1.3 kilograme plăcintă):

  • Pentru aluat (2 foi coapte în tava 20 x 24 centimetri):

- 1 ou

- 65 grame untură rece 

- 50 grame smântână (20% grăsime)

- 50 grame zahăr pudră

- un praf de sare

- 275 grame făină


  • Pentru umplutură:

- 450 grame dovleac plăcintar ras

- 300 grame mere cubulețe

- 150 grame miez de nucă

- 75 grame zahăr

- vanilie


  • Pentru decorat: 

- zahăr pudră  


PREPARARE PLĂCINTĂ CU DOVLEAC, MERE ȘI NUCI

  • Pentru aluat am pus toate ingredientele în bolul mixerului. Prefer să folosesc cârligul, pentru a nu atinge cu temperatura mâinilor prea mult coca. 

  • După ce obțin un amestec ușor omogen, adaug făina și mixez scurt până am un aluat sfărâmicios. 

  • Pe acesta îl frământ cu mâinile cât să devină compact. 

  • Pentru că avea 500 de grame, l-am împărțit în 300 de grame pentru foaia de jos și 200 pentru capac. Am înfoliat cele două bucăți separat și le-am lăsat la frigider 30 de minute.

  • În acest timp am pregătit umplutura. Miezul de nucă l-am uscat câteva secunde într-o tigaie și l-am tăiat grosier.  


  • Am curățat dovleacul de coajă și l-am ras. 

  • Merele le-am tăiat cubulețe. Le-am combinat cu zahărul și vanilia. 

  • Am scos de la rece bucata mai mare de aluat. Am tăiat hârtia de copt pe dimensiunile tăvii (fund + laterale). Pentru a întinde foaia făr de a suplimenta făina, prefer să folosesc două coli de hârtie cerată. Așez aluatul între cele două hârtii, folosesc sucitorul și gata! Am înțepat-o folosind un disc cu zimți. 

  • Am așezat aluatul cu tot cu hârtia pe care l-am întins direct în tavă. 

  • Am turnat umplutura și am nivelat-o.

  • Tot între două coli am întins și ultima bucată de aluat, cea mică. 

  • Am răsturnat aluatul peste umplutură așa încât hârtia pe care l-am întins a fost deasupra și am desprins-o cu mare ușurință. 

  • Am înțepat capacul doar după ce a fost așezat peste umplutură. 

  • Se coace 60 de minute la 170 de grade până se rumenește.

  • Înainte de porționare se lasă la răcit.  


ALTE MENȚIUNI

  • Rețeta pentru aluat a fost inspirată de Crisa, AICI varianta de care zic. Am modificat-o conform regulilor aluatului fraged: fără praf de copt și păstrare la rece înainte de coacere.

  • Folosirea unturii nu asigură aroma delicată a untului, dar mie nu-mi lipsește. Dovleacul este vedeta mea. 

  • Am un pitic căruia nu-i plac granulele de zahăr tos în aluat, de aceea folosesc zahăr pudră. 

  • Am învățat de la mere că nu-i nevoie de călirea umpluturii înainte. Este o metodă pe care o foarte recomand. Diferențele între texturi nu sunt extreme, dar există și-s ușor sesizabile.

  • Nu am adăugat scorțișoară, mă duce cu gândul la iarnă și-i prea repede pentru senzorii mei. Ca și în cazul plăcintei cu mere (rețeta cândva în viitor) vanilia garantează o aromă foarte specială și total diferită de cea a scorțișoarei. 

  • Am încercat și perechea dovleac - dovlecei. Merele mele sunt acruțe și combinația cu dovleacul dulce fu delicioasă. Dovlecelul rămâne neutru ca gust și chiar cubulețe fiind nu are o altă textură decât cea a dovleacului ras.

  • Cuptorul meu o luat-o razna. După o oră la 230 de grade, nu o copt foaia de jos. E a patra încercare de plăcintă cu același rezultat, motiv pentru care data viitoare coc vreo 10-15 minute prima foaie înainte de a întinde umplutura. 

  • Înainte de coacere, plăcinta poate fi unsă cu ou bătut. Îmi fu teamă că se arde la cât avea să stea în cuptor. 

  • Nu este o prăjitură dulce. M-am gândit că oricum o voi pudra cu zahăr pentru doritorii de maxidulce. 

  • Aluatul poate fi făcut cu o zi înainte. Se scoate la temperatura camerei când se pornește pregătirea umpluturii. 

  • Anul acesta pentru că dovlecii se coc pe rând, merele cad asemeni, am început să pun umpluturile pentru plăcinte la borcan. Din păcate dovleacul, deși sterilizat, a fermentat tot. O să testez o altă metodă zilele astea, cea cu aspirină. E atât de ușor să-mi pregătesc aluatul seara și a doua zi în borcanul cu umplutură de la beci doar să adaug aromele și nucile!

  • Eu prefer să nu folosesc tăvi mari. Multă plăcintă coaptă, înseamnă multă plăcintă mâncată. Nu, mulțumesc! Îmi este mai ușor să întind aluatul pentru dimensiunile mai mici. Uneori coc două tăvi mici împreună, cu două umpluturi diferite. 

  • Se păstrează fragedă câteva zile. Am început să le coc de joi pentru prânzul de duminică. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu