miercuri, 12 august 2020

IUBIRE AMARĂ - ELENA FERRANTE


  • Poate că m-am întors la programul celor 3 texte pe săptămână (luni - miercuri - vineri). Încă nu știu. 

De ce astă carte
Nu-mi mai amintesc de câți ani pândesc reduceri la cărțile Elenei Ferrante. Îs prea mulți. Oamenii în lecturile cărora mă regăsesc complet au tot recomandat titlurile ei, dar pe listele mele nu le-o mai venit rândul. Anul trecut în Vinerea marilor reduceri am izbutit să îngrămădesc vreo trei volume în coșul virtual. Le-am tot întârziat citirea din teama că prima întâlnire va însemna o nouă mare dragoste or lista preferaților este deja arhiplină. 


**** IUBIRE AMARĂ
Delia (parcă urmează să împlinească 45 de ani) revine în Napoli, orașul copilăriei, pentru înmormântarea mamei sale, Amalia. Câteva dintre piesele marelui puzzle sunt așezate corect încă din primele rânduri. Cele mai multe însă nu sunt ce par a fi, de poziția potrivită nici nu poate fi vorba. 

Întreaga poveste, pas cu pas, ne este narată de fiica supraviețuitoare. Or eu n-am plăcut-o deloc pe Delia. Chiar de aparent nu e vorba de un război între cele două, instinctiv am fost de la început într-o singură tabără.  Nu-mi imaginez că asta a fost intenția scriitoarei. Am fost de la primul rând de partea Amaliei, femeia găsită înecată pe malul mării. Romanul are câteva fire încărcate de mister, dar care n-au ajuns la mine suficient de spectaculoase (sutienul nou și scump al moartei, cele câteva telefoane stranii date înainte de înec, amantul, abuzatorul). Deh, canalul de crime ce-l urmăresc regulat își prezintă efectele: m-o desensibilizat. Culmea,  dezvoltându-mi un simț anticipativ ce-mi lipsea cu desăvârșire dintotdeauna. 

Sunt câteva fragmente care mi-au atras atenția și pe care le-aș fi citit pe mai îndelete de n-ar fi fost vorba despre o lectură de concediu. Sunt pasajele în care Delia se reîntoarce în copilărie și analizează prin lupa maturității  violența domestică mereu prezentă în familia sa, gelozia bolnavă a tatălui, dezechilibrul emoțional al copilei trăitoare într-un astfel de mediu. Este un exercițiu pe care mi-aș dori să-l pot realiza și eu cu mai mare succes. 

Când ajung la astfel de teme îmi doresc să fie cuprinse toate într-o listă de lecturi obligatorii pentru mamele de fete. Uite, femeie, ce se oglindește în fiica ta peste ani cu rădăcini mai negre decât diavolul. Adesea pomenesc despre relația mamă - pruncă, pentru că habar n-am despre cealalta, băiețeasca. Pot doar presupune că nu diferă esențial. Delia, încercînd cu toate puterile să nu devină mama ei, sfârșește prin a-i semăna înspăimântător, ca mai noi toate. 

Ca-ntotdeauna nu vreau să dezvălui prea multe din povestea centrală, zic doar că-i un roman greu ușor de citit. Poate că de m-ar fi surprins finalul, aș fi scris cu puțin mai multă înflăcărare despre prima întâlnire cu italianca. Este una dintre cărțile acelea pe care le adori ori ți-s indiferente în funcție de cum i se potrivesc coordonatele pe propriile vieți. În teorie fu taman pe scheletul meu. În practică ziceam deja câte nepotriviri fură. 

Nu mi-o atras atenția nimic în mod special spre citare, așa că voi deschide la întâmplare volumul pentru a împlini și  sarcina aceasta zambetană. 
Avea șaptezeci de ani și niciun motiv să fie mulțumit de sine, dar se străduia să fie li poate că într-adevăr era, când începea trăncăneala aia fără oprire, pe care mișcările imperceptibile ale buzelor o articulau cu viteză. O clipă m-am gândit cu groază la bărbați și femei ca organisme vii și mi-am imaginat o muncă făcută cu dăltița care ne-ar transforma în niște siluete din fildeș, restrângându-ne, fără orificii și excrescențe, pe toți identici și lipsiți de identitate, fără niciun joc de trăsături somatice, fără nicio calibrare a micilor diferențe. 
O, da, un gând care mi-o plăcut mult. Mulțumesc, întâmplareo întâmplătoare!

Despre steluțe
Nu fu dragoste la prima citire cu Elena Ferrante ș-aproape c-am fost fericită. Mi-i dor de recitit scriitorii adorați și chiar nu tânjesc după un nou amor beletristic. Pe de altă parte, mă nedumerește că un autor atât de popular nu-mi fu pe gusturi. Oi vedea următoarele de-s mai cu farmec. 

Iubire amară e singurul roman pe care am reușit să-l citesc în concediu. În plan au fost două. N-am mai ținut evidența lecturilor lunare, îs prea departe de norma celor 50 de pagini musai de citit pe zi. Mai am vreo 4 or 5 începute și abandonate temporar. 

Deși n-am lăsat cartea din mână pe drumul prima pagină - ultima,  nu fu o poveste care să mă țină cu sufletul la gură or să-mi chircească sufletul, criteriile mele pentru 5 steluțe. De-aș fi mai obiectivă, fu o lectură de 3 steluțe pline. Faptul c-am gătat cele 170 de pagini într-o seară plus o dimineață o mai suplimentat calificativul. Este un roman de debut (o fost și ecranizat) ceea ce iară-mi motivează generozitatea stelară. Și mi-o plăcut titlul. Mult. Amar.


  •  Iubire amară / Elena Ferrante, traducere Cerasela Barbone, editura Pandora, 2018, 174 pagini. 


Criteriile prin prisma cărora aș acorda steluțele,  de n-aș fi atât de subiectivă:
*       cărțile imposibil de citit, deci lecturilor abandonate;
**     volume cărora le-am citit toate paginile, dar care nu mi-au născut nicio emoție; finalizarea lor se datorează doar imposibilității mele de a lăsa o carte neterminată;
***     cele nici prea-prea, nici foarte-foarte;
****    scriiturile cărora nu le găsesc niciun cusur, dar pe care nu-mi doresc să le recitesc;
*****  cărți ce mi-au plăcut enorm, pe care le-am citit dintr-o suflare, care mă bântuie; lecturi pe care abia aștept să le repornesc.


În 2020 am mai citit:
  1. Caractere atipice - Tom Hanks ****
  2. 12 ani de sclavie - Solomon Northup ****
  3. Trenuri cu prioritate - Bohumil Hrabal ****
  4. Zogru - Doina Ruști ****
  5. Cronica vieții mele - Bob Dylan ***
  6. Borges la 80 de ani. Cărțile și noaptea *****
  7. Șatra - Zaharia Stancu ****
  8. Să nu râzi - Raluca Feher *****
  9. Destin încarcerat - Gheorghe Vîrtosu ***
  10. În ape adânci - Paula Hawkins ****
  11. Minciuni pe canapea - Irvin D. Yalom *****
  12. Povestea lui Lisey - Stephen King ***
  13. Mămica la două albăstrele - Doina Ruști ****
  14. Povestea Faridei - Farida Khalaf ***
  15. Maria Tănase - Stejărel Olaru ****
  16. Prințese necuviincioase - Linda Rodriguez McRobbie ****
  17. Ajută-mă să nu dispar - Petronela Rotar *****
  18. Petru și Pavel - Mircea Daneliuc *****
  19. Bohemian Rhapsody: Adevărata biografie a lui Freddie Mercury / Lesley-Ann Jones ****
  20. Memoriile unei fete cuminți - Simone de Beauvoir ****
  21. Splendida cetate a celor o mie de sori - Khaled Hosseini *****
  22. Laur - Evgheni Vodolazkin ****
  23. Amintiri din Casa morților - F.M. Dostoievski ***
  24. Apocalipsa - Stephen King ***
  25. Vara în care mama a avut ochii verzi - Tatiana Țîbuleac  #(recitire) *****
  26. Sapiens: Scurtă istorie a omenirii - Yuval Noah Harari ****
  27. Întâlnire cu Hebe - Ovidiu Șurianu ****
  28. Panica - Lauren Oliver ****
  29. Ca un grătar de mici - Un picior de plai, cu șpițul / Mircea Daneliuc ****
  30. Grădina ecologică: belșug în grădină fără săpat, Elizabeth Krumpach (1) - (2) - (3) ****
  31. Compostul în gospodărie - Krafft von Heynitz **
  32. O fată din bucăți - Kathleen Glasgow *****

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu