miercuri, 30 noiembrie 2011

Biscuiţii

Trezită cu întârziere, ca-n fiecare dimineaţă de birou, mă înghesui flămândă printre ghiozdane gălăgioase la raftul de unde-mi pot umple geanta cu eugenii.

joi, 10 noiembrie 2011

Coşuleţe din pastă de zahăr

Pentru darurile de Mihail şi Gavril am lucrat 4 coşuleţe din pastă de zahăr şi unul din ciocolată. Le-am umplut cu  bomboane şi fursecuri.
Am respectat tehnica  de la coşul toamnei, doar împletitura acum a avut două culori.
Gata!
Dintre toate cele pregătite în aceşti doi ani din pastă de zahăr, coşuleţele acestea le-am lucrat făr de temeri şi cu foarte mare bucurie.

La un moment dat, când erau toate gata, mă furişam în bucătărie să le privesc, le zâmbeam şi plecam tot pe vârfuri, deşi nu cred că se trezeau de făceam asta făr de linişte:)

Coşuri, coşuri avem!!

marți, 8 noiembrie 2011

Bomboane din cafea


Săptămâna ce trecu lucrai unele dintre cele mai frumoase făcături din pastă de zahăr pentru dăruit Mihaililor şi Gavrilei mele. Cum n-am curajul să deschid pozele să văd ce-o rămas din minunile mele colorate, m-am jucat cu bomboanele acestea, ale căror poze nu-s traumatice:)


O gripă o învins repede toate kilele de lămîi ce le mănânc de vro 3 ani şi n-am mai reuşit să duc la capăt ce am plănuit, alimentată bine cu ceai din frunze de ceapă am reuşit 15 bomboane înviitoare din amorţire.

Pentru ele:
- 100 gr ciocolată cu lapte
- 3 linguri lichior cu cafea
- 2 linguri unt
- 1 lingură cafea solubilă
- 50 gr blat cu rom, am cumpărat o prăjiturică făr de cremă
* pentru decorare ciocolată albă, boabe de cafea


- ciocolata topită pe aburi cu untul, adăugate toate cele şi gata de împărţit în cofrajele din hârtie

Eu nu beu cafea şi nu că-i incompatibilă amu cu ceaiurile de busuioace, ci aşa-s din naştere, dar mi-a plăcut mult şi-n prăjitura cu dovleac şi la bomboane!
Eu când o să cresc mare vreau să mă fac bombonăreasă!

miercuri, 2 noiembrie 2011

Fursecuri cu dovleac


În timp ce lucram dovleacul pentru coşul cu toamna şi priveam plăcintarul rămas încă de la prăjitura regală mi-am imaginat ce frumoşi ar fi sub formă de fursecuri şi nu de pastă din zahăr!



Pentru 30 de fursecuri, 5 le-am prăjit în ulei, n-au mai avut loc în tava de copt, bune-s gogoşile cu dovleac!, deci:
- 300 gr dovleac dat pe răzătoarea mică şi călit cu o lingură de unt
- 150 gr unt moale
- 3 gălbenuşuri
- 150 gr zahăr pudră+ 1 plic zahăr vanilat
-1/2 plic  praf de copt
- 300 gr făină
- sare
Untul la temperatura camerei bătut spumă cu zahărul, adăugate, pe rând, gălbenuşurile, sarea, apoi piureul de dovleac şi la sfârşit  făina cu praful de copt, frământate într-un aluat omogen, care se lasă la frigider 30 de minute.
Am făcut biluţe pe care le-am crestat cu ajutorul unui cuţit, dar cum aluatul a fost  moale, din naştere s-au turtit;
O linguriţă de aluat am tăvălit-o prin cacao şi am făcut codiţele.
Le-am copt 15 minute în cuptorul bine încins anterior;
Am rătăcit 3 bucăţi pentru a le testa frăgezimea în timp, unul dintre fursecuri a supravieţuit 3 zile proaspăt, celelalte n-au mai reuşit să termine proba:)
Iubesc dovleacul! Mai am un plăcintar de vro 3 kilograme, prima dată repet fursecurile acestea!