sâmbătă, 24 iulie 2010

Salam glazurat de biscuiţi


Ingrediente:
* 500 gr biscuiţi populari/obişnuiţi
* 150 gr lapte praf
* 450 ml apa
* 100 gr unt
* 1 zahăr vanilat
* 40 gr cacao
* 100 gr zahăr
* 100 gr alune măcinate
* esenţă de rom
* 2 banane
* coaja de la o lămaie
* 50 gr ciocolată albă
* 50 gr ciocolată neagră

Mod de pregătire:

- se fierbe un sirop din 450 ml apă cu 100 gr zahăr, 1 plic zahăr vanilat, 150 gr lapte praf, 40 gr cacao, după ce siropul dă într-un clocot se lasă la răcit;
- cat timp siropul fierbe, se taie/rup biscuiţii în bucăţi mici;
- cand siropul este calduţ se adaugă untul, apoi alunele măcinate, coaja de lămaie, esenţa de rom, biscuiţii( se păstrează o mană de biscuiţi mărunţiţi pentru împachetarea finală);
- se obţine un aluat ce se împărte în două bucăţi egale;
- jumătate de aluat se întinde pe o folie presărată cu biscuiţi măcinaţi, pe mijloc se adaugă o banană curăţată şi se rulează strans. La fel se procedează şi cu cea de a doua jumătate de aluat. Batoanele finale se dau la rece cateva ore.








- se scot batoanele de la rece şi se topeşte la bain marie ciocolata, separat cea albă de cea neagră, se adaugă cate 3 linguri de lapte dulce/iaurt/frişcă nebătută sau smantană şi se glazurează batoanele. Pentru a tăia cu uşurinţă rulourile glazurate se foloseşte un cuţit trecut prin apă caldă. Dacă ciocolata la topire a fost amestecată cu lapte/smantană, în final nu se întăreşte pentru a nu putea fi tăiată.

*** Pentru cele două batoane de aproximativ 1 kg am cheltuit 15 lei şi le-am pregătit in 30 de minute.

Salamul de biscuiţi glazurat cu ciocolată este pană acum singurul produs final fără de greşeli "flagrante" (nu că ar fi o reţetă complicată, dar pot distruge orice reţetă, am dovezi!!).  L-am incercat in ideea că voi avea nevoie de el pentru a reuşi realizarea unora dintre personajele din desenele animate (da, Bebe! Scooby Doo este primul pe listă!), dar am fost atat de mulţumită de gustul final încat mă bate gandul să-l folosesc ca bază pentru tortul chitară din 1 august.

marți, 13 iulie 2010

Emblema Juventus




Pentru că a fost vorba de o comandă doar pentru decoruri(PRIMA COMANDĂ!!!Bogdaproste, Miha!), va lipsi din reţetă tortul!

Gazonul :
Nucă de cocos albă colorată cu verde şi lăsată la zvantat pe prosop de hartie. Posibil să se găsească de cumpărat verde, dar am preferat să procedez astfel deoarece mi-am cumpărat roşie, galbenă, albastră şi pană să am ocazia de a o folosi a expirat.

Figurinele:
Mingea, tricoul şi emblema sunt din ciocolată de casă albă şi acoperite cu pastă de lapte praf.
Ciocolata de casă am facut-o dintr-un sirop fiert de apă cu zahăr şi unt, peste care am turnat lapte praf şi alune măcinate.
Eu am folosit 400 ml apă, 200 gr unt şi 100 gr zahăr pentru sirop, 50 gr alune măcinate şi 300 gr lapte praf ulterior pentru obţinerea ciocolatei.
Dar, cantitatea de ciocolată de casă obţinută in final a fost de vr’o 4 ori mai mare decat cantitatea de care aveam nevoie. Restului rămas, după realizarea decorului, i-am adăugat 20 gr cacao şi am obţinut ciocolată de casă neagră – un supliment pentru desert, nu făcusem decat vr'o doua tarte cu caise şi vr'o două batoane de salam cu biscuiţi!

Cel mai greu, cam 5 ore am lucrat la ele, a fost să obţin negru din colorant roşu, galben, albastru. Traseul a fost:
- roşu + albastru şi puţin galben = gri ,
- gri + albastru = bleumarin ,
- bleumarin + roşu = mov ,
- mov + galben = maron ,
- maron + roşu + albastru = NEGRUU!!
In restul celor 5 ore, am făcut din ciocolată un rotund pentru minge, un dreptunghi lat pentru baza tricoului şi două mici subţiri pentru maneci, apoi un oval pentru emblema. Le-am lăsat la rece cat am pregătit pasta albă de lapte praf, le-am imbrăcat in aceasta, am pregatit-o pe cea neagra şi am completat petele mingii, dungile tricoului şi stema.

Din categoria data viitoare aşa nu:
- fără cantităţi industriale de ciocolată de casă!
- ar trebui inceput cu elementul care este mai greu, eu după ce eram deja obosită şi făr de răbdare am ajuns la emblemă.Da, aceasta este o scuză!

Mult mai simplu ar fi fost să printez poze cu acestea şi apoi să fac şabloane din carton după care să decupez pasta de lapte praf, m-am cam complicat rău cu emblema la care nu am mai putut respecta caracteristicile originale in totalitate, data viitoare!

La mulţi ani, Alin! Pentru la anu',cand o să fiu(mai) profesionistă,iţi promit toată echipa să o tăvălesc prin lapte praf sau cel puţin pe Trezeguet, hai treacă de la mine şi pe Iaquinta gratis!

Gata, cu banii de pe prima comandă mi-am cumpărat cercei de la indieni şi am un vis ca după a doua comandă prestată să-mi cumpăr şi braţara la ei!