vineri, 15 decembrie 2023

COLECȚIONARA DE POVEȘTI

 

15/31➤Provocarea lunii decembrie 31 de povești pentru 31 de zile.

De ce astă carte
Tot rătăcind prin biblioteca volumelor audio, mi-o atras atenția un titlu splendid, Colecționara de povești. Era cartea cu numărul șapte, cu puțin înainte de a aduna o lună de abonament. 

Am ascultat-o foarte greu, o săptămână întreagă. Naratoarea, Raluca Moianu, mi-i antipatică și nu-nțeleg de ce. Văz doar că-i tot caut noduri în papură. De astă dată parcă n-o păstrat pân la capăt specificațiile unuia dintre personaje, vorbitul alene. 


*** Povești inventate brodate peste întâmplări reale

Janice este femeie de serviciu. Știe la cote înalte: muzică, teatru, literatură, film. Se împrietenește c-un șofer de autobuz care are aceleași apucături. Face curățenie în mai multe case și nu doar proprietarii îi inspiră povești. Oriunde merge, orice face, poveștile se țin scai.

Fiona este o văduvă tânără. Fiul său Adam, adolescent, e dat peste cap de moartea recentă a tatălui. Doamna DaDaDa, soțul ei NuNu au propriile povești complicate. Decius este foxterierul lor, cățelul vorbitor, iubitor de Janice. Doamna B. este mama nonagenară a lui NuNu. Cam astea-s persoanele între casele cărora se învârte Janice cu slujbele. Mai există soțul și fiul personali. Portarul l-am amintit, șoferul de autobuz l-am uitat sau invers.

Toate poveștile se complică peste măsură. Și, ce surpriză, deși merg în direcții diferite, pân la urmă se unesc într-un singur punct. Fu greu de urmărit atâtea fire. Mi-i încă foarte greu să rămân concentrată pe acest format, mi-i încă imposibil să captez emoție.

Cum umple Janice cu povești frumoase golurile propriei vieți, cum un profesionist al curățeniei acceptă multă mizerie în toate zilele, toxicitate, vulnerabilitate, neîncredere, orgolii vindecate prin tratamentul miraculos al prieteniei, pe toate le adună Sally Page în romanul său.

La final sunt precizate câteva note ale autoarei: timp de un an a fost colecționară de povești. În volum a cuprins doar fire narative care au boabe de adevăr. S-a documentat cu privire la un prinț real ș-o crimă asemeni. N-am priceput de celelalte două crime pomenite-n carte fură adevărate, înclin să cred că deloc.
Despre steluțe
Nu m-am lipit de niciun personaj. Niciunul nu fu credibil. Foarte surprinsă am fost să aflu la sfârșit că s-o pornit în toate direcțiile doar de la oameni în carne și oase și că toate elementele esențiale îs fapte adevărate. Nici finalul prea fericit nu-i pe gusturile mele. Presupun că de-aș fi avut romanul tipărit, lectura ar fi fost lejeră și poate că altfel aș fi receptat poveștile, mai cu simpatie și empatie.

Îmi place foarte mult titlul. Mi-o amintit de vremurile în care adunam povești de oriunde și oricând făr să am habar că mi-s o colecționară. 

  • Colecționara de povești - Sally Page, narator Raluca Moianu, durata 9h34m. 

__________________________

➤ În 2023 am mai povestit despre:



Criteriile prin prisma cărora aș acorda steluțele,  de n-aș fi atât de subiectivă:

*        cărțile imposibil de citit, deci lecturilor abandonate;
**     volume cărora le-am citit toate paginile, dar care nu mi-au născut nicio emoție; finalizarea lor se datorează doar imposibilității mele de a lăsa o carte neterminată;
***     cele nici prea-prea, nici foarte-foarte;
****  scriiturile cărora nu le găsesc niciun cusur, dar pe care nu-mi doresc să le recitesc;
***** cărți ce mi-or plăcut enorm, pe care le-am citit dintr-o suflare, care mă bântuie; lecturi pe care abia aștept să le repornesc.



🎀🎍🎄 31 de povești pentru 31 de zile în arhivă:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu