sâmbătă, 2 decembrie 2023

BOMBOANE COAPTE CU VIȘINE ȘI CIOCOLATĂ

2/31 ➤ Provocarea lunii decembrie  31 de povești pentru 31 de zile.

Pomeneam nu cu multă vreme în urmă că experimentez biluțe coapte pentru un cadou. Era prima încercare, AICI tăvălitul prin zahăr pudră. 


Intenția-mi fu să nimeresc făr de zahăr, dar n-am știut pân la capăt cum să fac asta. Am glasat bomboanele în ciocolată făr de zahăr, dar o avut nu știu ce îndulcitor, deci gustul final nu fu nedulce. Tre să mă reprofilez pe sărături. 

- Eu tot cu zahăr. Îmi pare rău, dar nu mă pot abține să nu vă otrăvesc!
- Nu-ți face griji niciodată, Maria! Măsura e la noi și noi chiar o avem.
- Ce bineeeeee, mai am o grămadă de idei pentru Crăciun!

Am pornit tot de la rețeta de bază pe care o conțin Instrucțiunile de utilizare ale aparatului Cake Pop. Am înlocuit 15 grame de făină cu 15 grame cacao și  am adăugat rom, vișine,  ciocolată.

Sunt pufoase, aromate și conțin perechea potrivită ciocolată-vișine, deci sunt delicioase.


Ingrediente pentru 30 de bomboane (700 grame) 

  • 100 grame unt moale
  • 90 grame zahăr (am folosit brun muscovado)
  • 10 grame zahăr vanilat
  • 1 ou
  • 150 grame făină
  • 20 grame cacao
  • 5 grame praf de copt
  • 2 grame sare
  • 110 grame lapte
  • 10 grame rom STROH 40%
  • 50 grame vișine confiate
  • 250 grame ciocolată de lapte (fu făr de zahăr)
  • pentru decorare: ornamente din zahăr




Preparare bomboane cu vișine și ciocolată

1.  Untul moale l-am spumat cu sarea, zahărul brun și cel vanilat. Am adăugat oul și am amestecat bine compoziția cu mixerul. Am încorporat în două tranșe alternativ făina (cernută cu praful de copt și cacao) și laptele cu romul. Am obținut un aluat neted, ușor moale.
 

2. Cu jumătate din aluat am umplut un poș făr de dui. Cel mai ușor fac asta de folosesc un pahar înalt.  Întorc marginile poșului pe gura paharului și apoi torn aluat. Pentru că am refolosit un poș cu vârful tăiat, pentru a nu curge compoziție cât l-am umplut, i-am prins capătul cu un cleștișor (cârlig). 


3.  În aparatul încălzit umplu golurile 1/3 cu aluat. Pun jumătate de vișină. Acopăr vișina cu aluat în așa fel încât spațiul să fie plin cu vârf. Închid capacul. 


4. Le-am copt  13 minute. 


5. Le-am lăsat la răcorit pe o farfurie și am  repetat pașii până am terminat de copt toată compoziția. 



6. Le păstrez în loc răcoros închise în caserole cu capac, de nu le îmbrac în ciocolată imediat. 

7. Pentru glasare am topit pe baie de aburi ciocolata ruptă bucățele. Am scufundat fiecare bomboană în ciocolată și cu ajutorul unei furculițe am scuturat-o bine de excesul de ciocolată. Am așezat-o pe un grătar pentru zvântare și am presărat-o cu ornamente. 


8. După ce s-a întărit ciocolata, am așezat fiecare bomboană în hârtii speciale. 
9. Le-am păstrat în loc răcoros în caserole cu capac până le-am dăruit.


10. Am cumpărat de la Jumbo o cutie metalică, toate sunt de vreo trei luni pe teme crăciunești. Am așezat în hârtii de brioșe un prim rând cu fursecuri, apoi bomboane de două feluri doar. Rețetele fursecurilor și bomboanelor albe le voi publica în zilele ce vin. 



ALTE MENȚIUNI
  1. La sursă nu se precizează procentul de grăsime al untului. Pentru că untul meu (82% grăsime) am uitat să-l scot din frigider, l-am ținut în bol câteva minute pe aburi, cât să se topească puțin pe margini. Tot în apă caldă am lăsat și oul, deși n-am observat probleme cu el folosit direct din frigider. 
  2. Vișinele le cumpăr de la un magazin ce vinde condimente.
  3. Bomboanele sunt turnate cu lingura în Instrucțiuni. Cel mai repede reușesc cu poșul. Când folosesc și adaos, nici nu umplu toate golurile aparatului pentru a mă mișca mai repede. Aparatul este cald, praful de copt se activează imediat și biluțele se deformează.
  4. Pentru că am umplut mai bine formele, față de prima încercare am obținut cu 10 bomboane mai puțin. Altă explicație nu am. 
  5. Toată vara m-am jucat cu aparatul acesta. Am folosit pentru glazurat: șerbet de lavandă, ciocolată albă, fulgi de cocos, bombonele, pesmet de biscuiți cu scorțișoară. Îl am de cel puțin 10 ani. L-am scăpat aproape nou de pe un raft și i-am spart un picior. Timpii de coacere diferă la fiecare nouă doză, dar încă nu mă-ndur să-l înlocuiesc. În zece ani l-am folosit de zece ori (din care nouă anul ăsta). 
  6. Celelalte rețete de bomboane (inclusiv Cake Pop) sunt adunate AICI:


🎀🎍🎄31 de povești pentru 31 de zile, în arhivă:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu