joi, 14 decembrie 2023

CROSTOLI

14/31➤Provocarea lunii decembrie  31 de povești pentru 31 de zile.

Pentru că n-aveam chef  de niciunele de pe Lista cu musai, mi-am consumat juma de zi cu dulcegării. Scriu repede două rețete ș-apoi fug la cinema. Or mai fi zile și pentru rezolvat restanțe.  

Cândva l-am întrebat pe Google ce să fac cu restul de frișcă lichidă de pe la torturi. O dat atunci trei răspunsuri potrivite mie. Am încercat în urmă c-un an prima recomandare, cozonacul Gingășie - ACESTA. Minunat! N-am uitat celelalte două opțiuni. La-nceputul lunii, după tortul cu Pantera Roz, am experimentat încă o rețetă. Minunată! Azi am repetat-o pentru a treia ori a patra oară, nici nu mai știu. 


Ingrediente

  • 230 grame făină
  • un praf de sare
  • 200 grame frișcă lichidă
  • zahăr pudră pentru tăvălit crostoli


Preparare

  • Într-un vas am cernut 200 grame făină cu sarea. Am adăugat frișca lichidă și am omogenizat amestecul. Am obținut un aluat foarte lipicios, în care am mai adăugat câte puțină făină până s-a desprins de pe pereții vasului și nu s-a mai lipit de mâini, încă 30 de grame în total. 

  • Pe un blat de lemn, ușor înfăinat,  am întins cu sucitorul  aluatul într-o foaie cu grosimea de 0.5 centimetri. Am decupat pătrate, pe care le-am tăiat cu rola zimțată pe diagonală. 

  • Într-o cratiță am încins ulei. Am adăugat gogoșele, pe care le-am prăjit pe ambele părți până s-au aurit.

  • Deși inițial se duc la fundul cratiței, încep să plutească repede singure la suprafață.

  • Le-am scos pe hârtie absorbantă și fierbinți le-am tăvălit prin zahăr pudră. 
  • Sunt delicioase, adică delicioși!



ALTE MENȚIUNI 

  1. Sursa rețetei este AICI. Deși prima dată am respectat cantitățile, la 200 de frișcă - 250 de făină, îmi fu foarte greu să omogenizez aluatul. Era tare. Apoi am redus de la început făina la 220, 230 grame până vasul este curat și aluatul nu se mai lipește. 
  2. Pe viitor voi adăuga în aluat și rom, vanilie. Azi am folosit la pudrat zahăr cu aromă de rom. 
  3. Sunt ușor de transformat într-o rețetă de post. Se folosește frișcă lichidă vegetală. 
  4. Prefer să împart aluatul în două și să-l prăjesc pe rând. Nu-mi prea plac gogoșile reci. Cel care o rămas peste noapte în frigider, a doua zi s-a umflat ușor la copt și parcă o avut ș-un gust diferit, mai fain. După ce o stat la rece, aluatul cel tare și greu de modelat a fost foarte ușor de întins.
  5. Deși de obicei am  folosit un decupator rotund cu diametrul de 7.5 centimetri și am tăiat fiecare disc în două pentru prăjire, azi am ales forma pătrată cea mai mică. Ar fi fost grozavă o dimensiune mai mare, exact ca-n rețeta de la care am pornit. Se pot tăia pătrate doar cu rola, făr de decupator.
  6. De aluatul se întinde într-o foaie mai subțire (1.5 milimetri,e aproape transparentă) gogoșele vor fi uscate. 0.5 centimetri ai mei asigură o textură între uscată și ușor fragedă. 
  7. Absorb foarte puțin ulei la prăjire, de-s coapte la temperatura potrivită (170 de grade Celsius) și cantitatea necesară (2, 3 degete de ulei în cratiță, pentru a pluti și a nu atinge fundul vasului). 
  8. Identic am pregătit biscuiți. Aluatul decupat l-am așezat în tava cuptorului și l-am copt la 175 de grade, 15 minute. Nu mi-or ieșit pozele finale ale biscuiților, dar mai am un tort în pregătire și repet rețeta curând. 

🎀🎍🎄 31 de povești pentru 31 de zile în arhivă:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu