luni, 7 noiembrie 2022

MINI COZONACI GINGĂȘIE

L-am întrebat pe Google ce pot face cu restul de smântână pentru frișcă de la brioșele Halloween. De regulă-mi premiam  pisoii cu el.  Mi-o dat trei răspunsuri faine, mi le-am notat pe toate și-n cuptor am ajuns imediat cu unul dintre ele. Mă rog, pe cât de imediat dospește un aluat de trei ori la 17 grade, câte-s în bucătărie încă. 

O săptămână am plimbat trei cozonăcei prin dulapuri până fu vreme pentru poze. S-au păstrat foarte proaspeți și aromați. Din ăst motiv i-am trecut  pe lista de sărbători și pe cea cu daruri dulci. Îi foarte recomand dară. AICI minunata sursă de inspirație. Pe care n-am respectat-o întocmai și rău am făcut. 


Ingrediente pentru 15 mini cozonaci Gingășie 
(100 grame/bucata)


Pentru maia:

- 170 grame  făină (am avut tip 650)

- 240 grame smântână caldă pentru frișcă (cel puțin 20% grăsime)

- 11 grame drojdie uscată (sau 30 grame drojdie proaspătă) 

- 10 grame zahăr

Pentru aluat:

- maia

- 4 ouă 

- 1 gălbenuș

- 200 grame  zahăr

- 20 grame zahăr vanilat

- 1 praf de sare

- 550 grame  făină

- 100 grame unt moale (sau topit)

- opțional 150 grame nuci, fructe uscate (am folosit 100 grame stafide, ghimbir, stafide, merișoare, caise deshidratate și coajă de lămâie și portocală confiată)

Pentru glazură:

- 50 grame zahăr pudră

- 10 grame zeamă de lămâie


 PREPARARE MINI COZONACI GINGĂȘIE

1. Am început cu pregătirea fructelor uscate. Le-am tăiat cubulețe și de-aș fi avut vreme, le-aș fi lăsat în rom câteva ore. Au stat la hidratat doar cât am pregătit aluatul. 


2. Pentru maia, am încălzit ușor smântâna. Atenție, să nu fie fierbinte! Am adăugat zahărul și drojdia uscată. Am amestecat pentru dizolvarea acestora. 

3. Într-un vas am cernut făina pentru maia. În mijloc am format o adâncitură în care am turnat drojdia și am amestecat până la omogenizarea ingredientelor. Am acoperit vasul și am lăsat maiaua la cald să-și dubleze volumul. A durat 25 de minute. 

4. În bolul mixerului am pus ouăle și gălbenușul, apoi sarea și zahărurile. Am amestecat până la dizolvarea zahărului. 

5. Am răsturnat maiaua și am încorporat în 3 tranșe făina cernută. După a doua tranșă am turnat untul topit. Pentru că am obținut un aluat moale, fin, neted am adăugat întreaga cantitate de făină. În funcție de mărimea ouălor și de umiditatea făinii ar putea fi necesar un mic supliment celor 550 de grame sau dimpotrivă, o cantitate mai mică. 

6. Aluatul se frământă cu robotul sau manual 30 de minute. Eu după 20 de minute a trebuit să opresc mixerul pentru că s-a încins. Este limitat la 1 kilogram de aluat și frământa 1.5 kilograme. Aluatul final este moale, elastic, desprins de pereții bolului și nelipicios.  Am încorporat coaja confiată și fructele bine scurse din rom. La sursă se recomandă adăugarea lor în momentul modelării aluatului pentru formele de copt. 


7. Am acoperiți bolul cu folie alimentară și l-am lăsat la crescut 70 de minute. În rețeta originală se recomandau 90 - 120 minute și cel puțin dublarea volumului.

8. Pentru că am avut 1.5 kilograme de aluat am decis să coc 15 mini cozonaci. Am cântărit câte  100 de grame pe rând, le-am rotunjit și le-am așezat în formele de carton. 


9. Am acoperit formele cu un prosop și am  lăsat aluatul să crească. Când aluatul va umple ¾ din forme, cozonacul poate fi dat la cuptor. 80 de minute a durat această etapă în bucătăria mea. 


10. În cuptorul preîncălzit până la 180°С formele mici trebuie să petreacă 30 - 40 de minute, iar cele mari  aproximativ 50 - 60 de minute - zice cartea. După 20 de minute la 180 de grade, cozonăceii mei au trecut testul scobitorii. 


11. Cât cozonacul s-a copt am pregătit glazura. Am cântărit 10 grame zeamă de lămâie într-un castronel și am adăugat zahăr pudră până am obținut un amestec curgător, dar nu lichid.  


12. Am turnat glazura într-un poș căruia i-am tăiat vârful. Am turnat-o peste cozonăcei. 



ALTE MENȚIUNI

  • Am avut smântână Pilos pentru frișcă 36% grăsime de la Lidl (cutie albastră, la 500 de grame). 
  • O trebuit fiecare carton al formei de copt rupt în parte, cu atenție. Deși se presupune că-s neaderente, data viitoare formele le tapetez cu unt. Le-am cumpărat de la un magazin chinezesc, de pe raftul cu hârtii pentru brioșe. 
  • Am redus  zahărul de la 220 grame din rețeta originală până la 140 grame zahăr tos plus 20 grame zahăr vanilat. Am adăugat în plus fructele uscate (la sursă cozonacul era simplu) și mi-am imaginat că vor compensa. Până și mie mi-ar fi plăcut însă un cozonac mai dulce. 
  • Am redus și glazura. A fost elementul care a atras atenția tuturor, s-a potrivit perfect aluatului. De pisici nu mai spun. Combinația zahăr - lămâie le fu ispita supremă. În flagrant e doar Tigra, dar și restul trupei s-o comportat asemeni ei. Când voi repeta rețeta, scufund cozonacii în glazură pentru mai multă savoare. Glazura din rețeta originală era: 1 albuș mixat cu câteva picături de zeamă de lămâie și 100 grame zahăr pudră. Fiecarui cozonăcel fierbinte îi era acoperită integral partea superioară cu glazură. Eu am vrut să evit albușul crud pe un produs pe care știam că nu-l vom consuma rapid. Mă bucur că am rezistat tentației de a renunța total la glazură pe principiul nu-mi mai trebuie zahăr în plus. Este un element esențial al rețetei de colecție. 

  • Am păstrat o săptămână cozonacul proaspăt în debara, într-o tavă și acoperit cu folie.



________________________________
În arhiva blogului alte rețete de cozonac, jumătate dintre ele făr de lapte - brânză - ouă,  sunt adunate AICI



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu