Renunțasem a publica înghețata de vanilie, nu pentru că-i noiembrie, ci pentru că nu-mi plac pozele îmbulinate excesiv în umbre. Apoi am citit despre scandalul mizerabil în care este implicată Oana și mi-am dorit să scriu, nici nu mai știu a câta oară, cât de mult iubesc ale ei Savori Urbane și cât de recunoscătoare îi sunt pentru munca uriașă (împreună cu Diana) din anii ăștia. Ca și în cazul lui Mixy mă șochează violența domestică și sper ca poveștile lor devenite crud publice vor salva măcar alte câteva suflete din iadul relațiilor toxice.
Mă-ntorc la-nghețată, al cărei fan nu sunt, dar aș putea ușor să mă las cucerită de varianta aceasta. AICI rețeta de la care am pornit. Pentru ziua fiului, de la începutul lui septembrie, am pregătit 4 înghețate diferite. Cum trei dintre pruncii invitați erau răciți, n-am avut succesul pe care-l anticipam. Au gustat-o pe ascuns doar câțiva micuți sănătoși, adulții declarându-ne solidari cu suferinzii.
- 200 grame smântână pentru frișcă (am avut cu 36% grăsime)
- 250 grame lapte
- 4 gălbenușuri
- 75 grame zahăr tos
- 25 grame zahăr vanilat
- 200 grame lapte condensat
Între timp am mixat spumă gălbenușurile cu zahărul tos. La viteza cea mai mică am încorporat treptat laptele fierbinte. La sursă se precizează că se ține compoziția pe aburi până se îngroașă un pic. Eu am folosit o cratiță cu fund dublu direct pe foc mic, amestecând continuu cu un tel. Trebuie să ajungă la 70 - 72 grade C (temperatura la care se gătesc gălbenușurile și se distruge salmonella). Atenție pentru a nu coagula ouăle!
Am lăsat compoziția la răcit și apoi am băgat-o la frigider. Este nevoie să fie foarte rece.
Am bătut smântâna bine răcită și ea frișcă. Am scos crema de ouă de la frigide și am mai trecut o dată cu mixerul prin ea. Cu telul am încorporat treptat laptele condensat, apoi frișca. Pentru a începe procesul de înghețare și a evita formarea cristalelor, am folosit mașina de înghețată. Conform instrucțiunilor cuva a stat la congelator cel puțin 24 de ore înainte. N-am idee de am probleme cu ea, dar 45 de minute a durat până amestecul s-a transformat în înghețată.
ALTE MENȚIUNI
- În rețeta originală ingredientele erau pentru 1 litru de înghețată: 250 ml frișcă, 250 ml lapte, 4 gălbenușuri, 100 - 150 grame zahăr tos , ½ păstaie de vanilie. Am folosit lapte condensat pentru că-l aveam și pentru că-l folosisem cu succes la înghețata cu fulgi de cocos.
- La sursă se pune accent pe faptul că de se reduce cantitatea de zahăr, să se aibă în vedere că înghețata va forma multe cristale de gheață. Cremozitatea se datorează și zahărului.
- N-am avut păstaie de vanilie, da-i musai data viitoare. Pentru că folosesc zahăr vanilat la pungă de 250 de grame, am adăugat 25 de grame la înghețată. Cel la pliculeț mi se pare mult mai aromat decât al meu.
- Dintre cele 4 înghețate pregătite, aceasta este preferata mea. Nu doar pentru că este foarte cremoasă și gustoasă, ci și pentru că se dezgheață cel mai repede. Îi prevăd viitor lung ca bază pentru alte înghețate cu ciocolată or fructe. Diana o numește extraordinar de cremoasă, extra cremoasă și nu exagerează niciun pic.
- Paharele pe care le-am folosit pentru cele 4 înghețate, în fapt hârtii cartonate de copt brioșe, au fost prea mici. Înghețata de vanilie este dedesubt. Vizibile sunt cupele cu înghețata de cocos, cu fructe de pădure și cacao. Am găsit zilele acestea la Pepco unele mai potrivite ca mărime și dotate cu lingurițe de lemn. 4 lei 6 bucăți.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu