vineri, 2 iulie 2021

COPILUL TĂU. PĂRINȚII TĂI. TU

  • Se-ncheie pe Zambetania o săptămână dedicată integral cărților și tot mai sunt restanțe. Ura!

De ce astă carte

În luna mai am citit doar două volume. Pe ambele le-am terminat în ziua-n care le-am început. Între ele fu dară alegerea de Cartea lunii Volumul de astăzi, Copilul tăuPărinții tăi. Tu o pierdut coronița,  chiar de fu cu 4 steluțe ca și câștigătoarea, Tu de Caroline Kepnes. Parenting-ul nu-i printre domeniile mele de interes, deși ar trebui. Ce coincidență frumoasă de titluri, Tu,  la cele două nominalizate.

Citesc gratis blogul Ioanei de prin 2018, cam zi de zi. Mă simt obligată a-i cumpăra cu bani cărțile. Și ce datorie frumoasă e aceasta!


**** Despre tine, mamă obișnuită

După cinci ani de la primul volum, O să te țin în brațe cât vrei tu și încă o secundă, Ioana revine cu partea a doua. Și ce bine că o face! Ciudat că nu scrie în carte  cine-o desenat coperta aceasta splendidă. Fiecare mamă e o casă în care -s adăpost și alte case (ale bunicilor, ale părinților). Există în volum undeva comparația cu o păpușă Matrioșka, nu găsesc textul, dar e limpede crez explicația. 

Cartea asta e o declarație de iubire pentru voi, pentru părinții mei și părinții lor, pentru copiii mei și pentru fetița din mine, pentru iubitul meu și părinții lui, pentru toate mamele care se străduiesc și vor să schimbe lumea pentru copiii lor.

Volumul începe și se termină cu Dragă mamă, deci n-aș zice că-i despre părințeală, ci doar despre mame. E și tata vizat pe ici, pe colo, mult mai puțin. Ceea ce mi-o plăcut în mod special, ziceam că parenting-ul nu mă fascinează, este interesul Ioanei și pentru creșterea mamei, nu doar a pruncului. Mi-o amintit de vorbele lui Eric-Emmanuel Schmitt din Jurnalul de doliu:  Când vine pe lume un copil, vine pe lume și o mamă. Fiecare naștere este o naștere dublăAsta-i și credința pe care-o propovăduiește autoarea: crește-te în fiecare zi, câte puțin și pe tine. Fii ușor mai blândă decât generațiile dinaintea ta. Oprește la tine tot ceea ce o fost rău la bunici și părinți, nu transmite copiilor tăi mai departe ceea ce știi că te-o rănit. 

Cartea Ioanei este un manual de teorie aplicată, așa cum îi este și blogul. Învață din cărțile specialiștilor, traduce apoi  într-o limbă ușor de priceput, aplică și mărturisește ce funcționează și ce nu în familia ei. M-o surprins că o acordat atât de multă atenție și metodelor care nu au funcționat și a recunoscut cât a greșit, unde a greșit. 

Revine în multe rânduri asupra experienței vindecătoare ce-i  fu terapia. Aici și-o lămurit care-s rănile, ce vine de la ea și ce este de departe. De citești primul volum și imediat pe al doilea schimbarea este uriașă la Ioana - mamă mică de bebeluși și Ioana - mamă 5 ani mai târziu. O avut grijă să se crească și asta se vede atât de limpede.  

E important să ne aflăm și să ne spunem povestea, pentru că asta ne ajută să ne cunoaștem, să ne iertăm și să ne iubim, făcându-ne părinți buni și ființe umane conștiente și fericite. Am adunat în această carte tot ce am învățat în nouă ani de când sunt mamă și am descris drumul greu al vindecării mele după mulți ani de terapie, în speranța de a le fi de folos tuturor mamelor care, ca și mine, trăiesc cu îndoiala că nu se descurcă prea bine, dar și cu dorința imensă de a-și călăuzi copiii pe drumul cel bun în lume. Lor vreau să le transmit că totul va fi bine, că se descurcă atât cât e omenește posibil și că sunt extraordinare.

Dragă mamă, de ai răgaz câteva minute pe zi pentru cartea aceasta, rezumat al multor volume prețioase scrise de specialiști, aș paria că nu doar momente de respirație conștientă vor fi, ci ușor, ușor, după fiecare pagină se vor ridica ceva poveri de pe umeri-ți. Ioana o încercat să trateze foarte multe dintre îngrijorările părinților, explică în termeni simpli metode de soluționare a problemelor specifice fiecărei vârste de pruncuț în parte și le împletește cu emoția pe care o așterne pe hârtie cu multă vulnerabilitate și asumare (atât de personale scriiturilor ei). 


Despre steluțe

Trauma transgenerațională este un subiect care mă obsedează de ceva vreme. Despre asta anticipasem că-i lucrarea Ioanei și am fost dezamăgită c-o atins foarte puțin tema, deși în titlul cărții e promisă. Dar nu-i acesta motivul pentru doar 4 steluțe.

Prințesa urbană este printre puținii oameni, dintre cei de-i urmăresc, care scrie curat și cu foarte multă emoție făr de a face eforturi în ăst sens. De le face, eu nu le văz. În volumul de azi n-am vărsat o lacrimă, adică principalul meu criteriu la nivelul 5 steluțe. Sunt multe mărturisiri care m-au atins, dar nu ca-n trecut. În continuare, prima parte, O să te țin în brațe cât vrei tu și încă o secundă, este preferata mea din tot ceea ce o scris pe hârtie pentru adulți. ACI am povestit. 

În jurul meu tot aud că nu-l mai urmăresc pe x și y pentru că mă frustrează să mă raportez la viața lor. Pentru mine,  de-i citesc în toate zilele, cu bunele or cu relele lor, chiar și exclusiv cu bune, îs oameni care mă inspiră, de la care învăț ceea ce mi se potrivește și merg mai departe pe repede înainte cu lectura atunci când povestea nu-i și pentru mine. 

Viața nu e vreo conspirație și nici nu are vreo logică sau vreun sens. Este ceea ce este, iar frica ta nu va schimba nimic altceva în afară  de faptul că-ți înnegrește zilele. Frica și grija ta nu vor opri Universul din a-și vedea de treaba lui. Ai încredere. Păsările cântă în fiecare dimineață și seară. Florile înfloresc. Ploaia tot cade, chiar dacă ție îți e sau nu frică. Vezi-ți de tot ce poți controla, iar pe restul lasă-le să se întâmple, ca să le poți descurca după aceea. 

Ioana este un om eminamente pozitiv, chiar dacă uneori textele sale nu-s scrise-n energia aceasta. E firesc, e om! Amu n-o s-o muștruluiesc și n-o să-i mai calc pragul doar pentru că eu sunt o ciufută și-mi place grozav să mi plâng de milă. 

  • Copilul tău. Părinții tăi. Tu. Povestea adevărată a unei mame obișnuite - Ioana Chicet-Macoveiciuc, editura Univers, 2021, 357 pagini. 

_________________________
În 2021 am mai citit și scris despre:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu