luni, 30 martie 2020

BOHEMIAN RHAPSODY

  • 2/5➤  Noua regulă rezervă începuturile și finalurile de lună cărților și poveștilor. Cel de al doilea volum citit  în martie fu  Bohemian Rhapsody. 
De ce astă carte
În coletul din noiembrie, ce mi l-am dăruit de ziua mea, am izbutit să pitesc și astă carte. Avea 50% reducere, o costat 23 de lei. Sunt multe titluri pe lista de dorințe, din cumpărat m-am oprit, în sfârșit, drept care e complicat de ales unul or altul pentru împlinit dorințe.  Dar viața lui Freddie mă fascinează încă și nu fu vrere pentru amânări.


****Despre Freddie
Lesley-Ann Jones este o ziaristă cu experiență îndelungată în domeniul muzicii. Și asta se vede în toate rândurile. Așează fiecare piesă, videoclip or concert în cadrul lărgit așa încât să și pricepi cât de mărețe sunt toate recordurile pe care Queen le-o înfăptuit. Neajunsul este că Freddie, în aste condiții, apare pe ici, pe colo, prea puțin pentru un cititor care-l poftește-n toate rândurile. Și, drept să zic, nici nu mă pricep la muzică, nici nu mă pasionează performanțele din domeniu. Atât sunt de analizate câteva dintre piese de parcă am aflat toate trucului magicianului și firesc magia marilor creații s-o diluat din astă cauză. 

Nu pricep de ce există mențiunea adevărata biografie a lui Freddie Mercury. În fapt volumul lui Lesley-Ann este o culegere de răspunsuri pe care le-o adunat de la oameni ce l-au cunoscut pe artist. Or fi fost ele interviuri exclusive, dar asta nu elimină adevărurile subiective ale respondenților. Pe lângă imaginile pe care le oferă personajele apropiate profesional or personal de Freddie, ziarista face propriile cercetări căutând urmele trecerii artistului din Zanzibar și India până-n Anglia. Prea multe noutăți nu află despre Farrokh Bulsara născut pe 5 septembrie 1946. Numele în Freddie și l-o schimbat la școala din Panchgani. Din cauza revoluției din Zanzibar, în 1964 familia sa se mută în Anglia. 
Amândoi încercam prea mult să fin fericiți, a recunoscut ea. (N. m. Barbara Valentin). Pentru că nu eram. Te îmbeți, prizezi cocaină, te maimuțărești, te culci cu cât mai mulți, de parcă îți provoci corpul să rămână în viață. Poate e o dorință de moarte. În final ești și mai singur, mai gol de dinăuntru. Freddie și cu mine eram la fel de stricați. Ne identificam. În cele din urmă, eram singurii la care puteam apela. Dacă el nu m-ar fi avut pe mine și eu pe el, cred că amândoi am fi murit mult mai devreme. 
Pentru că mai citisem o singură biografie a lui Freddie, cea scrisă de Peter Freestone, autor care este adesea citat în volumul de astăzi, nu m-o impresionat ceva anume. Sunt cam aceleași capitole mari bifate, diferă doar propriile experiențe trăite de cei doi povestitori lângă muzician. Lesley l-o urmat la câteva concerte și petreceri de după, iar Peter i-o fost aproape în viața de zi cu zi și în cea artistică mulți ani (parcă 12), inclusiv la moarte. Poate că ziarista este ușor mai obiectivă, adică sigur este. 
Denumirile dintr-un cuvânt merg mai bine, a zis Freddie. Sunt mult mai ușor de ținut minte. Au un impact mai puternic. Sugestia scandaloasă a lui Freddie a fost Queen. Ceilalți s-au împotrivit pufnind în râs sau ridiculizând numele din cauza conotațiilor homosexuale. Gay nu era un cuvânt prea folosit pe atunci, probabil a apărut ca o sfidare față de homo, predecesorul său insultător. Deși Freddie nu declarase public că e gay - și nici nu o va face vreodată -, se obișnuise să i se spună gay bătrân (n. tr. în original old qween). Îi plăcea. Îl încânta caracterul androgin și îi plăcea aerul regal. Ba mai mult, numele avea să-i ofere pretextul de a fi și mai extravagant pe scenă. 
Multe pagini sunt dedicate concertului Live Aid, nici nu-i de mirare! Cele mai puține au ca temă primii ani ai lui Freddie în Zanzibar și Panchgani (India). Desigur că un capitol îi este dedicat lui Mary. Pentru prima dată am citit câteva amănunte care nu rezonează cu statuia ce i-o tot fost ridicată în timpul vieții lui Freddie (s-au cunoscut în 1969) și după aceea. Bucăți mari din volum au temă casele pe care artistul le-a renovat în proiecte ce i-au adus imense satisfacții. Mai sunt enumerate, cu ceva  detalii, câteva dintre relațiile ce au contat. M-o surprins că Michael Jackson și Montserrat Caballe abia de au fost amintiți. De Elton John nici nu mai zic cât lipsește.
Toți iubiții m-au întrebat de ce nu pot să o înlocuiască pe Mary, dar mi-e imposibil să le explic de ce. Pentru mine, a fost soția mea. Pentru mine a fost o căsnicie. Credem unul în celălalt și e suficient. N-aș putea să mă îndrăgostesc de un bărbat în același fel în care m-am îndrăgostit de Mary. 

Despre steluțe
E un volum în care am aflat mai puține despre eroul principal decât în lectura anterioară ce-o avut aceeași temă. Ambelor lucrări le-am oferit 4 steluțe. Pe cele de astăzi le motivez cu admirație pentru munca intensă de documentare a ziaristei și pentru eliminarea în totalitate a elementelor de cancan, pe care cu siguranță le-o avut la-ndemână. Nu-s 5 steluțe pentru că lipsește emoția. Și iară mă-ntreb: cum de nu s-or molipsit oamenii din preajma marelui sensibil cu niciun grămuț de simțire?!

Voi încheia ca și la volumul lui Peter Freestone - ACI am povestit despre el în 2018 -  cu:

Și pentru că Freddie nu și-o scris singur biografia n-o va putea face nimeni niciodată, indiferent câți dintre oamenii care l-au cunoscut vor depune mărturii și spovedanii. Și nici n-aș zice că nu-i drept așa.
  • Bohemian Rhapsody: Adevărata biografie a lui Freddie Mercury / Lesley-Ann Jones, Nemira Publishing House, 2019, 451 pagini.  

Criteriile prin prisma cărora aș acorda steluțele,  de n-aș fi atât de subiectivă:
*       cărțile imposibil de citit, deci lecturilor abandonate;
**    volume cărora le-am citit toate paginile, dar care nu mi-au născut nicio emoție; finalizarea lor se datorează doar imposibilității mele de a lăsa o carte neterminată;
***     cele nici prea-prea, nici foarte-foarte;
****    scriiturile cărora nu le găsesc niciun cusur, dar pe care nu-mi doresc să le recitesc;
*****   cărți ce mi-au plăcut enorm, pe care le-am citit dintr-o suflare, care mă bântuie; lecturi pe care abia aștept să le repornesc.


În 2020 am mai citit:
  1. Caractere atipice - Tom Hanks ****
  2. 12 ani de sclavie - Solomon Northup ****
  3. Trenuri cu prioritate - Bohumil Hrabal ****
  4. Zogru - Doina Ruști ****
  5. Cronica vieții mele - Bob Dylan ***
  6. Borges la 80 de ani. Cărțile și noaptea *****
  7. Șatra - Zaharia Stancu ****
  8. Să nu râzi - Raluca Feher *****
  9. Destin încarcerat - Gheorghe Vîrtosu ***
  10. În ape adânci - Paula Hawkins ****
  11. Minciuni pe canapea - Irvin D. Yalom *****
  12. Povestea lui Lisey - Stephen King ***
  13. Mămica la două albăstrele - Doina Ruști ****
  14. Povestea Faridei - Farida Khalaf ***
  15. Maria Tănase - Stejărel Olaru ****
  16. Prințese necuviincioase - Linda Rodriguez McRobbie ****
  17. Ajută-mă să nu dispar - Petronela Rotar *****
  18. Petru și Pavel - Mircea Daneliuc *****

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu