Seria 8 rețete cu dovleac ➤ 3/8
Brioșele nu puteau lipsi din noul proiect special, chiar dacă au fost la rându-le tema unei serii anterioare. Sunt ieftine, spornice și se pregătesc rapid, adică exact ce-mi permit eu în această perioadă. Încă sunt uimită de rezultatele minunate ce se obțin cu atât de puțină muncă.
M-am inspirat tot din catalogul Patiseria de acasă, noua mea obsesie. C-am citit dovleac într-o rețetă în care scria dovlecei e un detaliu făr de importanță.
Ingrediente pentru 27 de brioșe cu baza de 4 centimetri și 35 grame / bucată (la sursă ingredientele erau suficiente pentru 12 brioșe cu baza de 6):
- 50 grame unt topit
- 150 grame ulei
- 1 ou
- 150 grame lapte
- 175 grame zahăr
- extract de vanilie
- 200 grame făină
- 50 grame cacao
- 1/2 linguriță bicarbonat - 3 grame
- un praf de sare
- 1 linguriță scorțișoară - 5 grame
- 250 grame dovleac ras prin ochiurile mici
- 100 grame miez de nucă tocat grosier
PREPARARE BRIOȘE CU DOVLEAC
- Într-un vas am amestecat uleiul, laptele, zahărul, vanilia, untul, oul, dovleacul.
- Într-un bol mai mare am combinat făina, cacao, bicarbonatul, sare, scorțișoara.
- Peste ingredientele uscate am turnat mixtura celor umede și am amestecat scurt cu telul cât să le înmoi.
- În tava de copt aproape am umplut hârtiile speciale cu aluat turnat cu lingura.
- Am copt brioșele la 190 de grade timp de 25 minute în cuptorul preîncins. Nu funcționează testul scobitorii. Am încercat să mă dumiresc prin atingere. Cât tava era la copt, compoziția rămasă a stat în așteptare la temperatura camerei.
- După 5 minute de la coacere le-am scos pe un grătar pentru răcorire.
ALTE MENȚIUNI
- În rețeta originală untul era la temperatura camerei și se spuma cu zahărul. Eu ca să nu mai murdăresc mixerul, l-am topit și am folosit telul.
- Am redus la jumătate de doză, căci atât am pregătit, cantitatea de făină cu 50 de grame pentru o compoziție mai curgătoare. Știu că brioșele ar fi fost delicioase și cu întreaga cantitate de făină și aluatul ca de gogoși.
- Brioșele aveau nucă și fulgi de ciocolată deasupra. Pentru că n-am văzut rostul ciocolatei când cantitatea de cacao era atât de mare am încercat doar câteva brioșe cu ciocolată. Tot cele cu nucă mi-au plăcut mai mult. Nuca se coace făr a se arde. Brioșele acestea mi-au amintit de negresa cu nucă, oricum aromele dovleacului sunt dominate de cele ciocolatoase.
- O parte le-am congelat două săptămâni. Se dezgheață repede la temperatura camerei sau în frigider. Sunt pufoase și au gustul de proaspăt de după coacere. După decongelare am identificat ușor gustul de dovleac, ceea ce nu am reușit când erau calde.
- Sunt la textură și gust ca o negresă cu dovleac și nucă ziceam.
- E musai de testat varianta originală cu dovlecel!
În arhiva seriei:
Crema de dovleac ➤ 1/8
Vafe ➤ 2/8
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu