Pentru speciala dovleacului am consultat tot catalogul Patiseria de acasă. Sunt extrem de încântată de darul acesta (Să trăiești o mie de ani, Moad!). Rar mi se întâmplă ca o rețetă dulce să-mi reușească dintr-o ediție tipărită. Din volumul publicat de Reader's Digest am testat peste 20 de rețete, toate impecabile, chiar de o foaie de ruladă, un chec și niște brioșe dospite încă le refac în speranța altor rezultate finale.
- 65 grame ulei
- 100 grame zahăr
- 125 grame dovleac ras mic
- 200 grame făină
- 3 grame praf de copt
- 3 grame bicarbonat
- scorțișoară măcinată
- un praf de sare
- 100 grame stafide
- pentru glazură: o linguriță unt topit, o linguriță lapte, esență de vanilie, zahăr pudră
Preparare fursecuri cu dovleac și stafide
- Într-un vas am bătut cu mixerul zahărul și uleiul. Deși altă dată am obținut o spumă cremoasă, de astă dată nu s-o întâmplat nimic, dar am mers mai departe.
- Am adăugat dovleacul, vanilia și am continuat să le amestec.
- Am completat cu făina, praful de copt, bicarbonatul, sarea, scorțișoara.
- După încorporarea pulberilor am adăugat stafidele.
- Pentru turnarea fursecurilor am folosit un porționator de înghețată. Merge la fel de bine cu o linguriță. Se pun la 5 centimetri distanță.
- În cuptorul preîncins le-am copt 15 minute la 180 de grade. În carte temperatura recomandată este 175 de grade timp de 12 - 14 minute până se rumenesc ușor.
- Deși nu sunt foarte fragile, le-am lăsat să se răcorească în tavă 5 minute și apoi le-am mutat pe un grătar.
- Pentru glazură se amestecă cele 3 ingrediente. Recomand adăugarea treptată a zahărului până se obține o pastă. Fursecurile reci se trec prin glazură și se lasă la uscat.
ALTE MENȚIUNI
- Am pregătit doar jumătate de doză din rețeta originală.
- Nu am făcut glazura din carte. De aceea nu am scris gramajul la zahărul pudră. Acolo se recomandă 180 de grame, dar e o cantitate mult prea mare pentru două lingurițe de lichid. Pentru 4 biscuiți eu am mai avut cumpărată (la plic) de la Lidl.
- Spuneam că sfatul meu este adăugarea treptată a zahărului pudră pentru glazură până la obținerea consistenței potrivite. Dacă glazura este prea groasă se mai adaugă cu atenție lapte, dacă este prea subțire se completează cu zahăr pudră.
- Sunt mai degrabă dulcegării cu textură de biscuiți, unii foarte moi.
- Făr de glazură nu sunt dulci. Noi i-am preferat astfel.
- Combinația dovleac - stafide este minunată. Recomand creșterea cantității de stafide și încorporarea lor corectă în aluat. Eu nu știu ce am făcut de-am avut unele fursecuri cu 10 stafide și altele făr de niciuna.
- Cât prima tavă s-a copt, aluatul a rămas pe masă la temperatura camerei. Mi s-a părut că la următoarea coacere fursecurile s-au lățit mai mult.
- Pentru experimentul congelării am păstrat 4 săptămâni câțiva biscuiți neglazurați. I-am dezghețat în frigider. Sunt moi, aromați, delicioși.
În arhiva seriei cu dovleacul în rol principal:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu