luni, 23 martie 2020

FURSECURI CU DOVLEAC ȘI STAFIDE

 Seria 8 rețete cu dovleac ➤  4/8

Pentru speciala dovleacului am consultat tot catalogul Patiseria de acasă. Sunt extrem de încântată de darul acesta (Să trăiești o mie de ani, Moad!). Rar mi se întâmplă ca o rețetă dulce să-mi reușească dintr-o ediție tipărită. Din volumul publicat de Reader's Digest am testat peste 20 de rețete, toate impecabile, chiar de o foaie de ruladă, un chec și niște brioșe dospite încă le refac în speranța altor rezultate finale.  


În arhiva blogului mai există o rețetă delicioasă pentru fursecuri cu dovleac, AICI


Ingrediente pentru 0.5 kilogram de fursecuri, 19 bucăți cu diametrul de 6 centimetri: 
  • 65 grame ulei
  • 100 grame zahăr
  • 125 grame dovleac ras mic
  • 200 grame făină
  • 3 grame praf de copt
  • 3 grame bicarbonat
  • scorțișoară măcinată
  • un praf de sare
  • 100 grame stafide
  • pentru glazură: o linguriță unt topit, o linguriță lapte, esență de vanilie, zahăr pudră

Preparare fursecuri cu dovleac și stafide
  • Într-un vas am bătut cu mixerul zahărul și uleiul. Deși altă dată am obținut o spumă cremoasă, de astă dată nu s-o întâmplat nimic, dar am mers mai departe.
  • Am adăugat dovleacul, vanilia și am continuat să le amestec.
  • Am completat cu făina, praful de copt, bicarbonatul, sarea, scorțișoara. 
  • După încorporarea pulberilor am adăugat stafidele. 
  • Pentru turnarea fursecurilor am folosit un porționator de înghețată. Merge la fel de bine cu o linguriță. Se pun la 5 centimetri distanță. 
  • În cuptorul preîncins  le-am copt 15 minute la 180 de grade. În carte temperatura recomandată este 175 de grade timp de 12 - 14 minute până se rumenesc ușor.
  • Deși nu sunt foarte fragile, le-am lăsat să se răcorească în tavă 5 minute și apoi le-am mutat pe un grătar.
  • Pentru glazură se amestecă cele 3 ingrediente. Recomand adăugarea treptată a zahărului până se obține o pastă. Fursecurile reci se trec prin glazură și se lasă la uscat. 



ALTE MENȚIUNI
  • Am pregătit doar jumătate de doză din rețeta originală.  
  • Nu am făcut glazura din carte. De aceea nu am scris gramajul la zahărul pudră. Acolo se recomandă 180 de grame, dar e o cantitate mult prea mare pentru două lingurițe de lichid.  Pentru 4 biscuiți eu am mai avut cumpărată (la plic) de la Lidl.
  • Spuneam că sfatul meu este adăugarea treptată a zahărului pudră pentru glazură până la obținerea consistenței potrivite. Dacă glazura este prea groasă se mai adaugă cu atenție lapte, dacă este prea subțire se completează cu zahăr pudră. 
  • Sunt mai degrabă dulcegării cu textură de biscuiți, unii foarte moi. 
  • Făr de glazură nu sunt dulci. Noi i-am preferat astfel. 
  • Combinația dovleac - stafide este minunată. Recomand creșterea cantității de stafide și încorporarea lor corectă în aluat. Eu nu știu ce am făcut de-am avut unele fursecuri cu 10 stafide și altele făr de niciuna. 
  • Cât prima tavă s-a copt, aluatul a rămas pe masă la temperatura camerei. Mi s-a părut că la următoarea coacere fursecurile s-au lățit mai mult. 
  • Pentru experimentul congelării am păstrat 4 săptămâni câțiva biscuiți neglazurați. I-am dezghețat în frigider. Sunt moi, aromați, delicioși. 

În arhiva seriei cu dovleacul în rol principal:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu