miercuri, 18 martie 2020

VAFE CU DOVLEAC CREMĂ

Seria 8 rețete cu dovleac  ➤  2/8


Îmi plac foarte mult vafele,  și chiar de le pregătesc adesea, pe Zambetania n-am ajuns până acum decât cu versiunea lor sărată, ACEASTA



Ingrediente pentru 10 vafe:
  • 2 ouă
  • 320 grame lapte
  • 100 grame dovleac ras mic
  • extract de vanilie
  • un praf de sare
  • 400 grame făină
  • un plic praf de copt - 8 grame
  • o linguriță scorțișoară măcinată
  • 80 grame zahăr
  • 100 grame unt topit și răcit
  • pentru topping: cremă de dovleac, miez de nucă


Preparare vafe cu dovleac

  • Într-un vas am amestecat cu telul ouăle, dovleacul, vanilia și laptele.
  • Am adăugat sarea, făina, scorțișoara și praful de copt. Le-am încorporat prin mișcări lejere. 
  • Am completat cu zahărul și la final cu untul. Am omogenizat aluatul prin mișcări scurte. Se evită amestecarea energică și îndelungată pentru a preveni acționarea prafului de copt înainte de vreme. 
  • În aparatul special pentru copt am pus în mijloc cu polonicul compoziție (80 de grame). Aparatul era încălzit. Am închis capacul și am așteptat lumina verde care anunța coacerea. 
  • Le-am servit calde cu cremă de dovleac și miez de nucă.

ALTE MENȚIUNI
  • Compoziția este groasă. Nu se adaugă lapte pentru a o subția. Este formula perfectă pentru vafe pufoase. 
  • În aparatul pe care-l am, vreo 30 de lei o costat la Kaufland în urmă cu 10 ani, nu  este nevoie de ulei pentru uns înainte de coacere. Vafele nu s-au lipit niciodată. Capacul trebuie presat cu mâna în timpul coacerii, dar asta e o altă poveste. 
  • Am adăugat în aluat dovleac cu gândul că-l va colora. Știam că aroma va fi subtilă. Cum vafele n-au căpătat decât nuanța lor obișnuită, dovleacul poate fi sărit din lista de ingrediente. 
  • Vafele sunt gustoase calde și la cât de repede se coc nici nu merită a fi adunate-n stocuri. Dacă le pregătesc pentru micul dejun,  coc o parte când prepar compoziția și o păstrez în frigider pe cea rămasă pentru una dintre gustările de a doua ori a treia zi. 
  • Vafele nu sunt dulci. Crema de dovleac este. AICI am publicat în primul episod al seriei rețeta pentru cremă.

Urmează rețete minunate în seria aceasta. Reamintesc programul apariției textelor noi: luni, miercuri, vineri. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu