De ce astă carte
În ultima săptămână a lui mai am lucrat la trei torturi. Pentru că nu mai deschisesem de pe la jumatea lui aprilie o carte audio, mi-am propus să recuperez în multele ore de bibilit fondantul. Un pariu câștigat, aproape trei volume s-or gătat atunci.
Am ascultat dintâi Vânduți într-o zi de luni, despre care deja am scris. Apoi am ales unul dintre titlurile de le aveam pe noptieră, Un semn de întrebare este o jumătate de inimă. Am terminat-o foarte repede. Pentru final am decis să schimb complet registrul și să mă opresc pe raftul crimelor. Cu Imposibil de urmărit am cam dat-o-n bară. Îmi fu imposibil s-o urmăresc. Vreo 10 zile m-am luptat cu lectura ei, deși durează doar șase ore.
*** O poveste prea complicată pentru mine
Romanul este inspirat de o întâmplare adevărată. Un fost spion rus și fiica acestuia au fost otrăviți cu o neurotoxină. Lebedev, citind știrea care informa că otrava a fost dezvoltată și obținută într-un orășel de pe Volga, a rostit: Această poveste duce departe în trecut, chiar la originile armelor chimice... Noua față a răului are rădăcini în vechiul rău. Deși e promovată ca thriller, este eminamente o carte politică.
Se dă un profesor chimist, Kalitin. Se cere obținerea unei otrăvi nu doar mortale, ci mai ales nedepistabile și făr de antidot - Neofitul.
La destrămarea URSS, Kalitin primește o nouă identitate, falsă desigur, și se ascunde în Germania. Nu singur, ci cu secrete de stat și otrava perfectă. Va fi deconspirat, implicat într-o anchetă privind moartea a doi agenți occidentali. Bașca, pe urmele sale sunt trimiși doi ucigași ai Forțelor Speciale. Cam ăsta-i scenariul principal: să mori de arma pe care ai inventat-o a fi făr de leac.
De la ăst fir sunt abordate-n auxiliar nenumărate etape ale răului istoric: laboratoarele naziste și sovietice, conspirațiile staliniste, războaiele URSS și ale Rusiei de azi. Accentul fiind pus pe instrumentele oferite de oamenii de știință pentru distrugere, control, răzbunare.
Pentru că monologurile sunt foarte lungi, descrierile asemeni, dialogurile puține, Imposibil de urmărit pare o carte greu de citit, nu doar de ascultat.
Nu l-am urât pe Kalitin, profesorul genial al Neofitului, cum nu l-am detestat pe Oppenheimer, părintele bombei atomice.
Kalitin știa că invențiile sale nu creau pur și simplu arme de distrugere specifice, turnate în fiole. El producea și frică. Îi plăcea ideea simplă și totuși paradoxală că cea mai bună otravă este frica. Cea mai bună otrăvire era atunci când oamenii se otrăveau ei înșiși. Creațiile sale erau mai degrabă vectori, semănătoare de frică. Chiar și perfectul Neofit.
Și pentru că iară viața bătu filmul, cartea în ăst caz: lansarea volumului despre neurotoxina nedetectabilă a coincis cu otrăvirea lui Alexei Navalnîi. Mda!
Despre steluțe
Au fost multe minute în care povestea m-o captivat. Fragmentele în care erau detaliate experimentele oribile ale lui Kalitin sunt pe primul loc. Apoi mi-a plăcut foarte mult personajul preotului din sat și abia așteptam ca narațiunea să revină la el. Dar între astea două am fost varză. N-am înțeles nici pân la final cine ce fu și ce făcu. N-am priceput sfârșitul neam.
De aceea trei steluțe, pentru că m-o înfrânt. Mă bate gândul să fac un experiment. Să-mi cumpăr formatul de hârtie și s-o iau de la capăt. Sună interesant.
- Imposibil de urmărit de Serghei Lebedev, narator Felix Crainicu, durata 6h27m.
➤ Peste 380 de cărți despre care am scris sunt adunate sub umbrela ACEASTA.
➤ Indexarea titlurilor (vreo 90) din 2022 - 2024 este AICI.
- Dirijoarea - Maria Peters ****
- Ophanim - Ana Barton *****
- Spune da vieții - Viktor Frankl ****
- Fă-ți patul - William McRaven****
- Eu sunt 70072 - Lidia Maksymowicz *****
- Celălalt pasager - Louise Candlish ****
- Moașa de la Auschwitz - Anna Stuart *****
- Furia - Alex Michaelides ***
- Vânătorii de zmeie - Khaled Hosseini *****
- Bântuind prin Veneția - Agatha Christie ****
- Libertinul - Eric-Emmanuel Schmitt *****
- Florile soarelui - Martha Hall Kelly *****
- Când înflorește liliacul - Martha Hall Kelly ****
- O librărie în Berlin - Francoise Frenkel ****
- Păpușa de porțelan - Kristen Loesch ****
- Ce nu am scris în cărțile mele. Memorii - Viktor Frankl *****
- De vorbă cu criminalii în serie - Christopher Berry-Dee *****
- Trei - Valerie Perrin *****
- Privighetoarea și trandafirul - Oscar Wild *****
- Toată dragostea dintr-o fotografie arsă - Maria Orban *****
- Sfârșitul nopții - Petronela Rotar ****
- Fata cu părul roșu - Buzzy Jackson ****
- Neortodox - Deborah Feldman ***
- Bariera - G.M. Zamfirescu ****
- Acasă - Ioana Chicet-Macoveiciuc *****
- Secta egoiștilor - Eric-Emmanuel Schmitt ****
- Vânduți într-o zi de luni - Kristina McMorris ***
- Voluntarul - Jack Fairweather *****
- Cel care mă așteaptă - Parinoush Saniee *****
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu