- Un nou episod al seriei Cărțile din corcoduș. Tot mai puține romane pe hârtie adun în grămada terminatelor. Cum pe cele audio le ascult doar când mi-s cu trebi, deci nu consum cu ele timpul ăstorlalte, nu știu care-i motivul încă. În februarie fură patru, despre Libertinul și Toată dragostea am scris, acuș e rândul lui Acasă ș-o mai rămas nedefilată spovedania lui Matthew Perry pentru cândva.
De ce astă carte
În februarie am cheltuit cei 200 de lei dedicați cărților pe: trei bucăți Stephen King, olecuță de Maria Orban, Neortodox și Acasă al Ioanei. Ca niciodată în două seri am gătat două volume din noul colet. După succesul d-un ceas înregistrat cu Toată dragostea dintr-o fotografie arsă o urmat aceleași căi bocite și Acasă.
ACASĂ – NOUA MEA CARTE DESPRE EMIGRARE, COPILĂRIE ȘI DRUMUL MEU CĂTRE MINE
***** Ce ne-om mai zbate atât și pentru acasă ăsta
N-am visat niciodată să trăiesc în afara României. Uneori mă întreb care-i locul și casa-n care mi-ar plăcea să mor. Îmi imaginez c-oi apuca să trăiesc bătrână și neputincioasă, dar unde? Am fost tentată să completez că n-am tânjit după străinătățuri pentru că oamenii din viața mea nu or făcut-o. Apoi mi-am amintit că m-am despărțit d-o iubire și pentru că își dorea Bucureștiul. Abia fugisem 100 de kilometri de la mama pân la el, abia înseamnă doi ani, când mi-o zis că vrea să ne pripășim alți 400 mai încolo. Îmi amintesc frica paralizantă doar la gândul că... Șase ani mai târziu a fost firesc să rup 600 de kilometri. N-am avut nicio temere față de bărbatul cel nou și orașul cel îndepărtat. Uneori B. glăsuiește că pe alte meleaguri ar fi alți bani, îl voi urma de se va petrece, dar mie nu-mi lipsește absolut nimic aici. Mă îngrozesc spitalele, funcționarii, WC-urile publice, ulița noastră neasfaltată, vecinul al cărui câine are 20 de centimetri de lanț și mai mereu găleata pentru apă goală, sacul de cartofi stricați care a costat 50 de lei, dar nu mă perpelesc din aste cauze, nu mă sufoc.
Sunt câteva bloguri pe care le urmăresc dintotdeauna. Oamenii care le scriu s-or mutat din România între timp și mi-i mare bucurie să le aflu noile țări și vieți. Germania, Anglia, SUA ș-acuș, prin Ioana, Olanda.
Am scris doi ani despre ce-am trăit și simțit din clipa în care am știut că asta e: plecăm. Au fost perioade în care am scris două capitole pe zi și luni în care n-am scris un rând. Am scris multe pagini cu lacrimi șiroind pe gât și pe haine, am scris furioasă, am scris copleșită de îndoială sau speriată, am scris fericită, curioasă, nerăbdătoare, uimită, dezamăgită, amăgită, am scris șocată și am scris liniștită. Am scris pentru mine. Am vrut să nu uit.
Pe lângă drumul, n-aș zice lin, de la intenția de plecare până la cumpărarea unei case în țara cea nouă în Acasă sunt descrise și alte momente importante: copilăria, studenția, evenimente cu părinții, bunicii, Ciocolată.
A ieșit (fără să-mi propun neapărat) o țesătură simetrică: fiecare gând despre noul loc atrăgea după el o amintire despre un loc dinainte. Ca și cum noul acasă s-a construit încet, discret, din cărămizile vechilor acasă. Una peste alta, una lângă alta.
Am pus la un loc amintirile de atunci cu emoțiile de acum. Am amestecat trecutul cu prezentul, pentru că acasă e peste tot, e aici, în mine, cu tot ce am iubit, urât, mâncat, plâns și visat peste tot în lumea asta. A ieșit o scrisoare lungă pentru mine copil, pentru mama, pentru copiii mei și pentru copiii lor, care nu vor trăi niciodată ce-am trăit noi, dar poate le va face bine să știe de unde se trag, din ce întâmplări, doruri și decizii li s-a creat drumul.
Despre steluțe
De multe ori, voorpretul e mai împlinător decât pretul în sine. Pentru că distracția principală, cea pentru care te pregătești, nu se întâmplă chiar cum ți-ai imaginat. Poate plouă peste vacanța ta în Curacao. Sau poate cazarea de vis e deasupra unei doamne care are cinci câini isterici. Poate în ziua aniversării tale îți vine ciclul și te simți ca un mop bine stors.
Dar bucuria de a visa la cât de frumoasă o să fie vacanța, ei, pe asta nu ți-o poate lua nimeni. Felul în care te visezi acum în rochia care-și place, ei, da, e perfect!
- Acasă - cea mai recentă carte pentru oameni mari publicată;
- O să te țin în brațe cât vrei tu și încă o secundă - în 2016 am sărbătorit AICI debutul;
- Copilul tău. Părinții tăi. Tu - AICI filă din 2021;
- Miercuri, respirăm - 2017, bilețelul bucuriei AICI;
- Semn că te am - citită în 2019, AICI povestea;
- Ziua în care la celălalt capăt al iubirii nu a mai fost nimeni - 2018, textul dedicat este ACESTA.
- Acasă de Ioana Chicet-Macoveiciuc, editura Univers, 2023, 271 pagini.
➤ Celelalte 380 de volume despre care am scris sunt adunate sub umbrela ACEASTA.
➤ Indexarea titlurilor din 2022 - 2024 este AICI.
- Dirijoarea - Maria Peters ****
- Ophanim - Ana Barton *****
- Spune da vieții - Viktor Frankl ****
- Fă-ți patul - William McRaven****
- Eu sunt 70072 - Lidia Maksymowicz *****
- Celălalt pasager - Louise Candlish ****
- Moașa de la Auschwitz - Anna Stuart *****
- Furia - Alex Michaelides ***
- Vânătorii de zmeie - Khaled Hosseini *****
- Bântuind prin Veneția - Agatha Christie ****
- Libertinul - Eric-Emmanuel Schmitt *****
- Florile soarelui - Martha Hall Kelly *****
- Când înflorește liliacul - Martha Hall Kelly ****
- O librărie în Berlin - Francoise Frenkel ****
- Păpușa de porțelan - Kristen Loesch ****
- Ce nu am scris în cărțile mele. Memorii - Viktor Frankl *****
- De vorbă cu criminalii în serie - Christopher Berry-Dee *****
- Trei - Valerie Perrin *****
- Privighetoarea și trandafirul - Oscar Wild *****
- Toată dragostea dintr-o fotografie arsă - Maria Orban *****
- Sfârșitul nopții - Petronela Rotar ****
- Fata cu părul roșu - Buzzy Jackson ****
- Neortodox - Deborah Feldman ***
- Bariera - G.M. Zamfirescu ****
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu