luni, 15 ianuarie 2024

CELĂLALT PASAGER

De ce astă carte

B. plătește o grămadă de canale cu filme, vreo trei. După ce anul trecut mi-am luat o pauză lungă, prefer oricând cinematograful, luna asta m-am  lipit de câteva ori de micul ecran și-n afara programului de crime. Când mi se cere din liste infinite să aleg o peliculă parc-aș juca la Loto. Șansele sunt infime să nimeresc  un Film. Am ales vreo 10 titluri românești și de acolo Marița, pentru că este și numele unei case vechi pe care o iubim. La finalul celor 100 de minute gândite de Cristi Iftime ne-am uitat unul la altul nedumeriți. 

Ce fu asta?! Film românesc!

Și pe când curgea genericul de final îmi atrage atenția un nume: Alexandru Potocean

E amiralul, îi zic lu' B. fericită, de parcă era numele lui frate-miu pe lista din 2017. 

Alexandru Potocean fu vocea grozavă a amiralului William McRaven în Fă-ți patul. Că nu l-am identificat o oră jumate, nu-i de mirare. Nu mi-s dotate urechile cu recognoscibilitate. 

Pentru exercițiu, am cerut din biblioteca la care mi-s abonată, o altă carte în lectura actorului. M-o trimis la Celălalt pasager și n-am refuzat. 

**** Cine-i criminalul?

Nu-mi plac cărțile care roiesc în jurul unui cadavru. Orele petrecute în fața canalului de crime îmi taie pofta paginilor scrise pe aceeași temă. Nici înainte de Investigation Discovery n-am fost prea mare fan al genului. 

Am scris o introducere atât de lungă pentru că despre carte nu-s multe de zis. Două cupluri și încă doi colegi de navetă, astea-s personajele. Când unul dintre ei dispare ș-apoi îi găsit făr de viață, nu-s prea multe scenarii posibile în privința adevăratului criminal. 

Nici găselnițe privind răsturnările de situație spectaculoase nu-s prea multe disponibile. 

Nota editorilor:

Totul se petrece extrem de repede. Astăzi duci o viață de vis, făcând naveta cu vaporașul spre serviciu, alături de carismaticul tău vecin Kit, care stă pe scaunul de-alături. A doua zi, Kit nu mai apare pe vas, iar soția lui, Melia, îi anunță dispariția.

Când să te dai jos la destinație, te așteaptă poliția. Alt pasager te-a văzut certându-te cu Kit pe vas, în drum spre casă, cu o seară înainte, iar autoritățile spun că aveai motive să-i dorești moartea. Tu te împotrivești. Erai prieten cu Kit – întrebați-o și pe Melia, care te va susține cu siguranță. Și cine este, mai exact, celălalt pasager care te arată cu degetul? Și ce știu ceilalți despre viața ta?
Nu, indiferent ce pericol te-a urmărit aseară în drum spre casă, tu ești nevinovat, complet nevinovat.
Nu-i așa?

Jamie este cel care narează faptele. Are o relație lungă cu Clare, vreo 10 ani parcă.  Cei doi parteneri locuiesc în vila de lux a lui Clare. Moștenire de la părinți.  Ea are o firmă de imobiliare, el lucră într-o cafenea. Amândoi se apropie de 50 de ani. Jamie suferă de claustrofobie și fuse nevoit să renunțe la cariera în marketing. Cumva doar metroul permitea accesul la respectivul domeniu de activitate. 

Melia este una dintre angajatele de la compania de imobiliare. Are o relație cu Kit, un agent de asigurări. Cei doi tineri, în jur de 30 de ani au, sunt actori ratați și locuiesc cu chirie într-un apartament sărăcăcios.  Cele două cupluri se împrietenesc, băieții decid să facă împreună naveta spre lucru. Pe vasul cu care se deplasează spre locurile de muncă  se împrietenesc cu Steve și Gretchen. 

Când în preajma Crăciunului din 2019 Kid dispare, Jamie este primul suspect. Era ultima persoană cu care se întâlnise înainte de dispariție. Baiul nici măcar nu-i ăsta, ci faptul că un alt pasager, o femeie pe nume Sarah Brightman,  i-a văzut împreună. 

În timp ce Jamie relatează faptele detectivilor,  le narează și cititorilor. Acțiunea se concentrează pe final de 2019 și început de 2020, cu suplimentări pentru care fură relațiile de prietenie pe parcursul lui 2019 și care-s verdictele dosarului de crimă și perioada imediat următoare acestora.

Prima dintre direcții nu-i greu de anticipat, se întâlnesc două femei cu doi bărbați, un cuplu tânăr, altul nu prea. Pasul următor? Apoi unii îs bogați, ăilalții îs datori vânduți, continuarea? Pe televizor când se caută făptașii e simplă sfânta treime: bani, sex, răzbunare. Aci,  să fi identificat Louise Candlish o a patra cale? 

Cu ceva răsturnări de situație, cu olecuță de psihologie a relațiilor, c-un stil curat și câteva personaje bine conturate, Celălalt pasager nu-i chiar o lectură de abandonat. Pe copertă sunt folosite cuvinte precum: suspans psihologic la cote maxime, atmosfera hitchcockiană, o genială narațiune, dar or fi fost puse acolo de vrun AI înainte de a citi cartea. 


Despre steluțe

Fu o lectură relaxantă pentru un sfârșit de săptămână în care planetele ș-or dat mâna să fiu la pat. Gândul era la 3 steluțe. Cum șapte ore din cele 10 am fost prinsă de poveste, parcă nu fu dreaptă o penalizare dură. Un final dezvăluit cu mult înainte de ultima pagină prezintă riscul ca povestea să se fâsâie prematur, dar e și un mod neobișnuit de a scrie un thriller. 

Ș-apoi de n-aveam în minte un criminal inedit, care ar fi asigurat un final glorios cărții, poate că n-aș fi fost atât de dezamăgită de sfârșitul gândit de autoare.

Sunt sigură că de simțurile nu mi-ar fi fost tocite de zecile de crime de le urmăresc pe televizor, altele mi-ar fi fost gândurile după aflarea Celuilalt pasager. 

 

  • Celălalt pasager de Louise Candlish, narator Alexandru Potocean, durata 10h0m. 


Criteriile prin prisma cărora aș acorda steluțele,  de n-aș fi atât de subiectivă:

*        cărțile imposibil de citit, deci lecturilor abandonate;
**     volume cărora le-am citit toate paginile, dar care nu mi-au născut nicio emoție; finalizarea lor se datorează doar imposibilității mele de a lăsa o carte neterminată;
***     cele nici prea-prea, nici foarte-foarte;
****  scriiturile cărora nu le găsesc niciun cusur, dar pe care nu-mi doresc să le recitesc;
***** cărți ce mi-or plăcut enorm, pe care le-am citit dintr-o suflare, care mă bântuie; lecturi pe care abia aștept să le repornesc.


➤ Celelalte  350 de volume  despre care am scris sunt adunate sub umbrela ACEASTA

➤ Indexarea titlurilor din  2022 - 2024 este AICI. 

➤ În 2024 am mai scris despre:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu