joi, 13 iunie 2024

TORT CU MINGE DE FOTBAL

  • Săptămâna dedicată torturilor se apropie de final. Ordinea publicării a depins de poze, de cât text am avut scris anterior. Dar cumva s-au așezat toate astfel încât să închei parada cu două dintre torturile mele preferate. 

Pentru 14 aprilie și 15 ani de copil al uliței fu simplu de ales tema tortului. Toate florile din grădinița mea, panourile  gardurilor și fața spartă a Smartului Cărăbuș îi cunosc pasiunea: bătutul mingii. 

Când B. o întrebat Inteligența Artificială ce soluții oferă pentru un tort cu minge de fotbal,  răspunsurile or fost ca întotdeauna splendide. 


DECORAȚIUNI DIN FONDANT

N-am pregătit prea multe elemente pentru decor, mi-am dorit  ca mingea să fie vedeta. La anu' poate voi avea curaj să experimentez întregul tort sub formă de minge. 


Minge de fotbal
Pentru minge am copt în patru boluri compoziția de la checul cu smântână, ACESTA. Am dublat ingredientele rețetei inițiale. 

Am copt patru jumătăți pentru că nu am știut de nu se vor lipi de castronel, rupe, arde, cruzi. Am folosit două la minge.


De aș fi împărțit compoziția în doar 3 boluri, probabil checurile obținute, mai mari, ar fi fost mai potrivite pentru o minge mai rotundă;


Checul fu atât de gustos încât am în plan să-l coc iară pentru o postare separată. Am înlocuit nucile cu portocală confiată și ciocolată neagră. O săptămână au rămas cele două bucăți nefolosite la minge într-o caserolă cu capac până mi-am amintit de ele. Aromate, proaspete, ușor umede, parcă abia scoase din cuptor le-am regăsit.

Am tăiat vârful crescut la două dintre semisfere.  

Le-am uns cu mousse de ciocolată cu lapte. Le-am unit. 


Am îmbrăcat întreaga sferă în mousse de ciocolată cu lapte. Nu este un pas musai de bifat, checul este suficient de gustos și făr de alte adaosuri. 


Peste acest prim strat, după ce a stat la frigider cât să se întărească, am adăugat crema de unt. Este cea care oferă protecție fondantului. Acesta nu se va umezi, înmuia, dizolva. 


Am decupat din fondant pentagoane negre  și hexagoane albe. Am folosit un șablon din carton pentru a obține piese identice. Cu zimții unui cuțit de unică folosință am marcat pe toate laturile cusături. 


Am început îmbrăcarea mingii în fondant din partea de sus, centru,  cu un pentagon. În jurul fiecărei laturi a pentagonului am așezat o piesă albă. Astfel rândul doi este complet.


La rândul trei, am lipit în fiecare colț format de hexagoane câte o piesă neagră. Este nevoie de 5. Între piesele negre, am completat cu albe. 


Am repetat pașii până când întreaga minge a fost acoperită.  


Alte decorațiuni din fondant

Poarta prapur a pornit de la o idee bună, pe care am finalizat-o prost. Am văzut un model cu plasa de poartă atârnând peste margine și lateral.  Când să decupez ochiurile, am pierdut poza și n-am fost deloc inspirată făr de ea. 



ALTE MENȚIUNI

1. Aniversatul și-ar fi dorit o minge puțin mai rotundă. Și eu, mult mai rotundă;

2. Am decupat pentagoanele și hexagoanele cu o zi înainte de îmbrăcarea mingii. Le-am păstrat acoperite cu folie alimentară. Foarte puțin s-au întărit, dar de nu s-ar fi potrivit perfect dimensiunii mingii,  mi-ar fi fost imposibil să le deformez. Pe viitor mă voi strădui să le decupez în momentul final al montării;

3.  Există forme speciale de sferă pentru copt mingea. La cât de puține torturi pregătesc în ultimii ani, la mine nu se justifică achiziția;

4. Inițial am ales pentru interiorul mingii salam de biscuiți. M-am sucit doar pentru că nu aveam toate ingredientele necesare în casă; 

5. Pentru iarbă am colorat apă cu nuanțe de verde (colorant gel). Am îmbibat fulgii albi de cocos în apa verde, i-am scurs bine și i-am lăsat la uscat câteva zile pe hârtie absorbantă, întorcându-i o dată pe zi. Rezistă perioadă îndelungată de nu sunt acoperiți. Am avut unii vișinii într-un borcan cu capac și s-or acrit după o vreme.   


Secțiunea tortului

  • blaturile 1+3 - pandișpan cu cacao umezit cu sirop de cacao
  • blatul 2 - pandișpan și sirop de vanilie
  • crema de jos - mousse de ciocolată cu lapte
  • crema de sus - mousse de ciocolată albă cu căpșune
  • tortul a fost îmbrăcat în cremă de unt 
  • toate decorațiunile au fost din fondant  

L-am montat în forma de 26 centimetri, a avut 10 înălțime și a cântărit aproape 3.5 kilograme. 



____________________

Îmi aminteam că am mai meșterit o singură minge. Arhiva mă trimite spre mult mai multe:

  • În 2010 alături de un tricou și emblema Juventus - AICI povestea pe îndelete -  mingea a avut aplicate pentagoane negre pe fondant alb. Era o soluție și pentru astăzi, dar e mult mai realistă complet îmbrăcată în pentagoane și hexagoane. 

  • În 2011 mingea pe Tortul Steaua - ACESTA -  fu cam leșinată pe motiv de salam de biscuiți prea moale. Se observă cu ușurință cât de neregulate și neegale erau piesele albe. Le-am deformat pentru a acoperi integral spațiul dintre formele negre. Singura minge de care-mi aminteam e aceasta și doar pentru că bărbatul de 32 de ani, care a primit-o, a plâns ca un copil de surpriză și bucurie. 

  • Minge alături de 11 fotbaliști roș-albaștri în 2012. AICI arhivată întreaga pățanie. 

  • În 2014 la emblema F.C. Barcelona - ACEASTA -  am trecut direct la mingea fantezistă. Am decupat floricele roșii pe care le-am lipit pe fundalul alb. Recitind acum acel text mi-am amintit nu doar de elemente din fondant de care am uitat complet, ci și de faptul că am avut în acea viață un partener care să iubească bibilitul la fel de mult ca mine. Mda, păcatele îi anulaseră toate calitățile în mintea mea. 

  • În 2015 am folosit o tehnică nouă. AICI textul dedicat. Am făcut biluțe (aproape) egale albe și negre, le-am lipit exact ca pe hexagoane și pentagoane, apoi am rotunjit  între palme întreaga construcție. La mingi de dimensiuni mici este o soluție excelentă. O biluță neagră în centru, apoi cinci albe, una neagră între două colțuri de albe pe rândul următor și iară să fie completate pân la cinci albele și neagra să fie înconjurată complet de albe. 
  • Repetată tehnica biluțelor aplicate, tot în 2015AICI echipa galbenă din fondant. Pentru că bucățelele au fost mult mai egale decât la prima încercare, mingea este aproape perfectă. 

  • Ș-or mai fi, dar nu și le mai amintește nici arhiva darămite eu. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu