marți, 20 decembrie 2022

FECIOARELE


16/31 ➤ Provocarea lunii decembrie 31 de povești pentru 31 de zile.


De ce astă carte

B. primește în fiecare lună bani pentru cărți. În noiembrie, de ziua mea, o umblat fizic prin librării în căutare de idei. O pozat o vitrină ce i-o atras atenția ș-o venit acasă pentru comandă virtuală. A doua zi de dimineață aveam cărțile la poartă și după alte trei zile le gătasem. Are un fler care mă sperie în a-mi cumpăra cărți despre care nici n-am auzit că există ș-apoi unele dintre ele dau să sară de cinci steluțe. 

⧭ Toate celelalte volume despre care am scris  sunt îngrămădite ACI și DINCOLO


**** Iară nebuni și psihiatri zdruncinați. 

Recordul meu cu trei cărți citite-n  trei zile o ajuns la partea finală, Fecioarele

Mariana Andros este  psihoterapeută. Are  origini grecești și  trăiește la Londra. Încă se luptă cu tragedia provocată de moartea neașteptată a soțului ei Sebastian.  Când primește un apel urgent de la Cambridge merge imediat în ajutor. Nepoata ei Zoe se află în pericol pentru că un criminal bântuie campusul universității țintind  studente.

Cum de Mariana devine principalul detectiv în căutarea odiosului criminal, n-am prea înțeles. Este, ca și specialistul din romanul de debut, o persoană suferindă, cu profunde dezechilibre emoționale. Să mai zic că-n aste condiții adună spre vindecare grupuri la terapie?!  

Fragmentele în care Cambridge este subiectul principal mi-or plăcut foarte mult. Cărările, clădirile, peisajele erau cele de le știu din alte cărți și filme. 

Lista de suspecți a Marianei nu este foarte lungă: un portar din campus, un profesor de la Cambridge, un student la fizică, un fost iubit cu cazier. Deși am priceput că principala regulă a genului acesta de scriitură este că niciunul dintre bănuiți nu va fi condamnatul de la finalul poveștii, tot m-am lăsat prinsă în mrejele și suspansul lui Michaelides. Am crezut și eu că-i ba unul, ba altul. Bașca,  unul dintre firele narative l-am intuit corect. 

Edward Fosca este un  carismatic profesor de tragedie greacă la Cambridge. E adorat de colaboratorii și studenții săi, mai cu seamă de membrele unei societăți secrete cunoscute drept Fecioarele. E o sectă în care adună studente eminente, cu părinți bogați. Din păcate, taman din rândul Fecioarelor își alege criminalul în serie victimele. 

Ca și-n Pacienta tăcută, cocoțată la Cartea lunii în noiembrie, mi-or plăcut foarte mult elementele de mitologie. Legendele grecești devin acțiuni precise și meticuloase ale personajelor. Ancheta are-n vedere simboluri, poeme, secrete. E o găselniță pe care mă bucur că scriitorul o folosește ca pe un șablon în ambele romane. Și tot la plusuri fu reapariția unui spital ș-a unui personaj din primul roman. N-aș zice c-am simțit o continuitate datorită apariției speciale, dar fu grozav să-l reîntâlnesc.  

Finalul m-o dezamăgit. Exact ca la Pacientul. S-or investit atât de multe detalii în a te face cu capu și a nu fi atent la adevăratul criminal, pentru ca finalul să fie făr de cap și făr de coadă. Sunt frustrante sfârșiturile acestea de film în care nu se dau explicații de-a fir a păr despre vinovați, ci doar se arată cu degetul. 


Despre steluțe

După debutul strașnic cu Pacienta tăcută, îmi fu teamă să citesc al doilea roman al lui Michaelides. Am apucătura asta: raportez toate scrierile la cea mai cea, din start așteptările mi-s pân la cer și de evaluarea este sub coroniță, nici nu-i mai caut plusurile. 

Nu voi ști niciodată dară cum aș fi receptat Fecioarele, de-ar fi ajuns la mine înaintea Pacientei tăcute. Mă amăgesc că n-ar fi existat la evaluare diferențe foarte mari. Dar adevărul adevărat este că-mi place foarte mult stilul folosit de Alex Michaelides în a-și croi poveștile. Nu atât personajele, cât poveștile. 

Pentru că am stat cu sufletul la gură și cu volumul în mâini pân la capăt așteptând un deznodământ care știam că ma va trăsni, am penalizat pentru finalul șchiop doar cu o steluță Fecioarele

  • Fecioarele - Alex Michaelides, editura Litera, 2021, 380 pagini. 

____________________________________

Provocarea 31 de povești pentru 31 de zile este orânduită astfel:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu