joi, 15 decembrie 2022

BOMBOANE CIOCOLATOASE PE BĂȚ

11/31 ➤ Provocarea lunii decembrie 31 de povești pentru 31 de zile.

Când am dăruit Tortul mov, atât de bine mi-am făcut calculele încât am rămas cu juma de kil cremă,  trei blaturi ș-o tabletă de ciocolată. Am montat imediat câteva mini torturi, poate și scriu despre ele în zilele următoare. 
Am mai rămas apoi c-un blat (pe care l-am congelat) și ciocolata. 
Zilele astea m-am apucat de bombonit din  resturile pomenite, la care am adăugat cremă de ciocolată cu zmeură nefolosită la Bezelele umplute.  
Dacă tot zic pruncii pe care i-am supravegheat în multe amiezi negre  că-s foarte rea, poate-mi mai răscumpără bomboanele dintre păcate.  


Ingrediente pentru 25 de bomboane pe băț (600 grame):

  • 200 grame blat pandișpan
  • 100 grame ciocolată de zmeură
  • 50 grame frișcă lichidă
  • Pentru decorare: 200 grame ciocolată neagră, 20 grame ulei, ornamente din zahăr. 
  • În plus: 25 de bețe speciale pentru bomboane

Preparare bomboane ciocolatoase pe băț 
  • Pentru că ciocolata de zmeură a fost dintr-o singură bucată (la vrac), am mărunțit-o cu un cuțit. Am amestecat-o într-o crăticioară cu frișca lichidă. Am pus vasul pe aburi amestecând cu atenție continuu pentru a nu arde ciocolata. Am lăsat-o la răcit.

Pentru că am avut rămasă de la bezelele umplute cremă de zmeură, amestecul răcit a fost mixat. Dar pentru bomboane nu este nevoie a spuma ulterior ciocolata topită cu frișca. 
  • Am mărunțit cu mâna blatul, încercând să nu rămână bucăți prea mari. 
  • Am pus peste blat crema și le-am omogenizat.
  • Am format biluțe de 16-17 grame fiecare. 
  • Le-am dat la frigider. 
  • Am topit pe aburi puțină ciocolată neagră. Am introdus un capăt al bățului în ciocolată și apoi în bomboana întărită de la frigider.
  • Am dat iară toate bomboanele la frigider să se fixeze și bățul.
  • Am topit restul de ciocolată neagră pe aburi cu uleiul. 
  • Am trecut cu atenție fiecare bomboană prin ciocolata topită și răcorită. Am scuturat excesul de ciocolată învârtind bomboana deasupra crăticioarei.
  • Am înfipt fiecare băț cu bomboana într-o bucată de polistiren. 
  • După câteva minute, înainte ca ciocolata să se întărească, am tăvălit bomboana prin ornamentele de zahăr. Se lucrează pe rând cu 3-4 bomboane pentru că ciocolata se întărește repede și ornamentele nu se mai lipesc. Pentru că la ultimele bomboane ciocolata se răcise, după scuturare au rămas ciufulite. Mi-au plăcut așa, deci nu le-am mai decorat. De ciocolata este prea tare și bomboanele nu se mai acoperă uniform, se pune iară pe aburi. 
  • Am lăsat bomboanele pe polistiren până când ciocolata s-a uscat bine și n-a mai existat riscul să se lipească între ele. 
  • Le-am așezat într-o cutie și le-am dăruit imediat. 
  • Se păstrează la frigider or în loc răcoros în cutii închise cu capac. 


  • Deși teoria ar zice că ciocolată - ciocolată - zahăr este o combinație ucigătoare, nouă ne-au plăcut foarte mult. Poate și pentru că am mâncat doar câte una. 


ALTE MENȚIUNI

  • Când am plecat din cofetărie, în primăvara lui 2019, costa 8 lei o astfel de bomboană (25-30 grame/bucata). Presupun că azi o ajuns la valoarea ei în aur. 
  • Bomboanele se pot face cu orice blat/biscuiți/fursecuri/cozonac  simple or cu adaosuri și din orice cremă (de frișcă or unt). 
  • Eu am avut un blat pandișpan copt în tava de 24 centimetri din 2 ouă, 50 grame zahăr, 50 grame făină. 

  • Îmi plac mult bomboanele pe bețe (le găsesc foarte elegante și finuțe), dar la fel de bine se pot așeza în hârtiile speciale de bomboane ori direct pe farfuria de servire. 
  • S-o nimerit să am bețe speciale pentru Cake Pops din plastic. Pot fi înlocuite cu bețe de frigărui. 
  • Le-am păstrat în trecut la frigider,  în cutie cu capac și trei săptămâni.
  • În arhivă s-au adunat aproape 50 de rețete de bomboane, inclusiv pe băț sau de post. ACEASTA este eticheta care le găzduiește. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu