vineri, 2 decembrie 2022

CAFENEAUA DE LA CAPĂTUL LUMII


2/31 Provocarea lunii decembrie 31 de povești pentru 31 de zile.

Chiar de lecturile mi-s împuținate, tot am adunat multe povești în sertarul restanțelor din septembrie, de când am scris despre ultima carte citită. 


De ce astă carte

Pentru că în octombrie nu am terminat nicio carte, asta ca să nu mărturisesc că fură doar vreo 40 de pagini gătate, mi-am ales la începutul lui noiembrie o cărțulie din teancul necititelor pe principiul O sută de pagini oi fi în stare o lună-ntreagă. 

De-mi amintesc corect, am cules cartea din biblioteca fratelui meu, pentru că mi-o plăcut mult titlul. 


*** Despre un drum

Se dă o Cafenea în al cărei Meniu, pe lângă specialitățile zilei,  sunt  trei întrebări: De ce ești aici?, Îți este teamă de moarte?, Ești un om împlinit?

Se ia un călător rătăcit. John, epuizat de ritmul cotidian,  taman ce-și luase libere pentru a-și reîncărca bateriile. Se trezește la lăsarea nopții făr de benzină în mijlocul pustiului. 

Ei, na! Ce surpriză! John ajunge-n cafeneaua micuță izolată la capătul lumii. Și când zici că rătăcirile sale s-or gătat, abia atunci începe călătoria sa de nicăieri spre luminița de la capătul tunelului interior. Să-și evalueze existența devine îndeletnicirea principală a unei nopți de pomină. Într-un final, singura concluzie valabilă este aceea a responsabilității totale asupra propriei vieți. 

- Viața e o poveste uimitoare, John. Doar că anumiți oameni nu înțeleg că ei sunt autorii și că pot să o scrie exact așa cum vor. 

John P. Strelecky accentuează că este vorba despre propria experiență reală iluminatoare  și că micuța cafenea cu ale ei personaje pitorești este fizic pe undeva prin lumea mare. Volumul de astăzi este primul dintr-o listă cu vreo șase, toate motivaționale și inspiraționale. 

În noaptea de introspecție apar ziceam câteva personaje în viața lui John: ospătărița, proprietarul cafenelei. Sunt ajutoarele de care avea nevoie pentru a găsi cauzele neliniștii, nefericirii, neîmplinirii și pentru a-și orândui gândurile în căutarea răspunsurilor la cele trei întrebări esențiale și a Menirii în Viață

...dacă nu ești în armonie cu ceea ce îți dorești să faci, poți să-ți irosești energia pe o grămadă de lucruri. Apoi, atunci când apar oportunități pentru a face ceea ce vrei, e posibil să nu mai ai energia sau timpul necesare pentru a investi în ele. 


Despre steluțe

O fost o lectură plăcută, relaxantă, ușor plictisitoare pe ici, pe colo și nu cred că ăsta era scopul cărții. Doar că-n lista mea se tot adună, cică făr de intenție, cărți d' astea sub eticheta roșie dezvoltare personală. Dar, ce să vezi, o carte de memorii or un roman poate avea adâncimi și rezonanțe mai profunde decât toate teoriile astea de-s promovate-n roz bombon. Le știu, bre! Da' cum dracu le transform în viață aplicată?!

Deși par că se dau toate mură-n gură, ceea ce ziceam că a devenit pe alocuri neinteresant, tot n-o ajuns la mine cheia succesului. Deh, poate că nu-i fu momentul propice.

De-ar fi să scriu un singur verdict pentru Cafeneaua de la capătul lumii, aș zice c-o adunat multe bla-bla-uri ce-n teorie descriu cheia fericirii în alb și negru, dar ignoră complet tonurile de gri ale vieții reale. 

  • Cafeneaua de la capătul lumii, John Strelecky - editura Litera, 2020, 136 pagini.

⧭ Toate celelalte volume despre care am scris sunt îngrămădite ACI și DINCOLO.


________________________
În arhiva blogului Provocarea 31 de povești pentru 31 de zile este orânduită astfel:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu