duminică, 4 decembrie 2022

BEZELE DECORATE


4/31  Provocarea lunii decembrie 31 de povești pentru 31 de zile.

Pentru un tort aveam nevoie de macarons. La mulți ani, Iasmi! Cum în ultima vreme am stricat vreo 4 doze, n-am mai avut curaj să experimentez. Așa am ajuns la bezelele de astăzi, pe care ulterior le-am umplut și cocoțat pe băț.  Acum defilez cu ele din prima etapă, pe care am adorat-o. 

Am folosit rețeta de bezea italiană din laboratorul de cofetărie, din teama că cele deja publicate (făr de sirop) nu rezistă la cremă. 


Ingrediente pentru  300 grame bezele (2 tăvi):

  • 3 albușuri
  • 280 grame zahăr tos
  • 20 grame zahăr vanilat
  • 75 grame apă
  • colorant gel mov și roz
  • pentru decorare: 60 grame fulgi de cocos, bombonele,  granule și perluțe, zahăr colorat 


Preparare bezele decorate

Primii pași sunt pregătirea tăvilor, poșurilor și preîncălzirea cuptorului la 100 de grade Celsius. 


1. Albușurile cu un praf de sare le-am pus în bolul mixerului. 

2. Într-o cratiță cu fund dublu am cântărit apa și 225 grame zahăr.

3. Am așezat cratița pe foc și am fiert siropul până la 115 grade Celsius. Din momentul primelor clocote a durat 5 minute.

4. În paralel, cât siropul a stat la fiert, am bătut albușurile cu sarea.

5. În albușurile spumă am pus zahărul vanilat și restul de zahăr tos (55 grame). Exact când am obținut o bezea albă, netedă, fermă, siropul a atins 115 grade. 

6. În fir subțire am turnat siropul fierbinte peste albușurile bătute, în timp ce mixarea continua. 

7. Am bătut albușurile cu siropul până când bezea de la fierbinte a rămas ușor călduță. Cam 15 minute. Bezeaua este foarte stabilă și lucioasă. 


8. Am umplut un poș cu bezea albă și am modelat bezele. 

9. Apoi am adăugat un vârf de scobitoare cu mov - colorant gel în spuma rămasă și am omogenizat ușor cu o spatulă. Iară poș, iară modelare. 

10. În ultima parte am adăugat colorant până am obținut o nuanță închisă. Cu duiul drept atașat la poș am modelat bezele. 

11. Am presărat elementele de decor pe bezelele modelate. Le-am presat extrem de ușor pentru a adera la spumă.  


12. Am copt bezelele la 100 de grade 30 de minute. Apoi am scăzut temperatura la 90 de grade Celsius și am copt bezelele până s-au desprins ușor de hârtia de copt. Încă 50 de minute a durat coacerea.

13. Am lăsat bezelele la răcit în cuptorul cald. 

14. Se păstrează depozitate în cutii, în loc lipsit de umezeală și răcoros. 



ALTE MENȚIUNI

  • Prin magazinele pe unde ajung îmi cumpăr decorațiuni din zahăr. Am ajuns la un stoc impresionant. Îmi fu teamă că nu vor rezista toate la coacere, dar poate și datorită temperaturii scăzute, nu fură probleme.
  • Am decorat doar jumătate dintre bezele, planul a fost ulterior să le umplu cu cremă de zmeură. Așa am folosit doar 30 grame decorațiuni. Chiar de-s dulci de la mama lor și teoria zice că de le decorezi cu zahăr și le umpli cu ciocolată îs boală curată, mi-or plăcut foarte mult. Sigur, nici n-am mâncat ambele tăvi, ci doar două bezele. 
  • Pentru a fi sigură că obțin bezele egale, mi-am desenat pe hârtia de copt cu creionul cercuri de 3 mărimi cu cercul. Am folosit formele de 3, 4, 5 centimetri. Am întors hârtia desenată cu fața în jos și pe dosul ei am poșat bezelele respectând desenul. 

  • Deși îmi pregătisem 3 duiuri, am folosit doar steluța mare și pe cel drept,  cu care am obținut cochilii ca de macarons. 
  • Am folosit colorant gel și câteva dintre bezelele colorate cu mov au crăpat după coacere.
  • Am copt simultan tăvile. La jumătatea timpului am schimbat între ele treptele. 
  • În spații răcoroase și lipsite de umiditate, bezelele rezistă perioade îndelungate. 
  • Mi-o plăcut foarte mult ce-o ieșit. Sunt atât de elegante și finuțe!

______________________

Celelalte rețete de bezele (5) sunt adunate în sertarul ACESTA



_____________________________________

Provocarea 31 de povești pentru 31 de zile este orânduită astfel: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu