De două ori am experimentat rețeta de Corăbiele din volumul dedicat Munteniei de Radu Anton Roman. De tot atâtea ori nu am fost atentă la preparare și am ratat originalul. Din fericire, a doua oară am obținut fursecuri nu doar comestibile, întâia dată au fost tari ca piatra, ci și extrem de gustoase. Nu-s Corăbiele pentru că am folosit din neatenție ziceam nucă și în aluat, dar sunt fursecuri fragede, aromate și delicioase.
Ingrediente pentru 1 kilogram de fursecuri (50 bucăți):
- 200 grame unt 82% grăsime la temperatura camerei
- 2 ouă
- 140 grame zahăr tos
- 10 grame zahăr vanilinat
- 100 grame miez de nucă măcinat
- 4 grame sare
- rom
- 350 grame făină
Preparare fursecuri cu nucă
1. Am amestecat toate ingredientele făr de făină. Făina am adăugat-o treptat până am obținut un aluat moale, dar nelipicios. M-am oprit la 350 de grame.
2. Deși în rețeta de la care am pornit aluatul se lucra imediat, eu l-am ținut înfoliat o oră la frigider.
3. Am aprins cuptorul la 180 de grade Celsius.
4. Apoi am întins cu sucitorul, pe un blat presărat cu foarte puțină făină, aluatul scos de la frigider, într-o foaie cu grosimea de 1 centimetru.
5. Am decupat fursecuri cu forma rotundă de 5 centimetri. Se poate folosi și un pahar.
6. Am așezat fursecurile în tava de copt acoperită cu hârtie cerată. Nu se lățesc la copt, n-a fost nevoie de distanță mare între ele.
7. Pe fiecare fursec am presat ușor jumătăți de nucă. Dacă nucile au fost mari, am folosit doar 1/4 dintr-un miez.
ALTE MENȚIUNI
- Pentru că rețeta originală prevede făină cât cuprinde, prima dată am adăugat-o până am obținut un aluat nelipicios, aproape 500 de grame. Fursecurile deși au fost gustoase, erau tari ca piatra. Le-am și copt până s-au aurit integral, 25 de minute față de 15. Acum deși am lăsat aluatul moale, am lucrat ușor cu el. Nu s-a lipit de blatul de lucru, chiar dacă pentru înfăinare am consumat extrem de puțină făină. Le-am copt doar cât să se rumenească marginile. Și pentru că tot le-am făcut atunci, la prima testare, poză cu umbre s-o arhivez aci.
- Pentru că am avut puțină ciocolată albă rămasă de la un tort, câteva dintre fursecuri le-am și glazurat. Ciocolata și nucile sunt întotdeauna combinația perfectă. S-au păstrat mai proaspete decât cele decorate doar cu zahăr pudră.
- Mi-o plăcut mult gustul intens de nucă aromatizată cu rom și vanilie. Data viitoare voi folosi și zahăr brun.
- După o săptămână de păstrat în cutie închisă cu capac, fursecurile erau încă fragede și aromate. Cu diferența, deja pomenită, că cele învelite în ciocolată au fost ușor mai proaspete după cele 7 zile.
- Unchiul D. spune că-s tare bune cu lapte, n-am mai avut cu ce fursecuri testa zicerea sa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu