luni, 5 septembrie 2022

DUMNEZEU ȘI VIAȚA DE APOI

  • N-am transformat Zambetania în blog despre cărți (mi-ar plăcea!). Dintre toate restanțele pe care le am însă, cel mai la-ndemână-mi e să scriu despre ce-am citit. În august mai nimic, două volumașe, dar nepovestitele sunt multe și-s adunate din urmă. 


De ce astă carte

Subtitlul Noi dovezi tulburătoare despre Dumnezeu și experiențele din vecinătatea morții este cel care mi-o atras atenția într-o librărie reală. Trei titluri aproape la întâmplare am cules atunci. Pentru că se întâmplă tot mai rar să ajung într-un magazin care nu este virtual, anu' ăsta, slavă Cerului, și cu online-le am rărit-o, îmi amintesc despre amiaza aceea ca despre o experiență inedită. 

Abia ce murise Oma. Să aduni 97 de ani făr de-o lună și moartea ta să strângă doar câteva, prea puține, emoții - m-o-ntristat făr de seamăn. Am năzuit să găsesc în carte vreo rază de speranță pentru deznădejdea iscată din făr de rosturi. Credința mea fiind că Dincolo e chiar nimic, marele punct final al vieții ș-al morții. Ăsta-i motivul pentru care n-o șezut culegerea cu anii în coada necititelor ci o aterizat direct în față. Era început de mai. 


*** Câteva studii și concluziile lor

Întâmplarea a făcut să sfârșesc cartea în iunie,  în timp ce am participat la o conferință susținută de un medic specializat în paliație (de-o fi corectă ramura ce-am reținut-o) și de părintele Constantin Necula în orășelul nostru pe tema lui Nu credeam să-nvăț a muri vreodată. Multe dintre ideile studiului publicat de Humanitas le-am regăsit în cuvântările celor două personalități. Deh, teoriile despre Dumnezeu nu-s chiar așa de multe, indiferent de religii. 

În cercetările mele, am considerat că NDE au loc numai atunci când persoanele respective sunt cu adevărat în apropierea morții fizice. Cei care au astfel de experiențe se află efectiv la un pas de moarte. Experiențele au loc când oamenii sunt atât de afectați fizic în urma unui accident sau a unei boli, încât de cele mai multe ori sunt inconștienți, ori sunt morți din punct de vedere clinic, neavând puls sau respirație. În timpul perioadei de inconștiență se petrece experiența.

Mărturisirile despre experiențele din vecinătatea morții (NDE) au fost analizate și sintetizate în lucrarea Dumnezeu și viața de apoi de către un medic oncolog și un realizator de filme documentare din SUA. Au fost câteva sute de chestionare  cu întrebări și răspunsuri (grilă și narațiune) privind NDE pe care le-au ordonat pe căprării: iubirea de dincolo, judecata Aceea, scopul întoarcerii dintre morți, rai, iad, Dumnezeu. 

Atitudinea noastră cu privire la NDE seamănă cu cea a omenirii când a aflat despre tărâmurile exotice în epoca străveche a explorărilor geografice. Când marinarii se întorceau din lungile lor călătorii şi‑și scriau istoriile, învățații studiau apoi relatările diferiților călători, stabileau dacă sunt sau nu de acord cu cele scrise și extrăgeau de acolo cele mai plauzibile informații despre geografia, cultura, obiceiurile și tradițiile unui anumit tărâm exotic. Astăzi ne aflăm într‑o situație similară în privința cunoștințelor despre viața de apoi.
De sunteți curioși ce elemente bifează NDE, iaca:

  • Experiența extracorporală
  • Simțuri mai ascuțite
  • Emoții sau sentimente intense și în general pozitive
  • Traversarea unui tunel
  • Întâlnirea cu o lumină mistică sau strălucitoare
  • Întâlnirea cu prieteni, rude decedate sau cu ființe spirituale
  • Impresia unei modificări a timpului sau a spațiului
  • Derularea vieții prin fața ochilor
  • Descoperirea unor tărâmuri din alte lumi (cerești)
  • Descoperirea, dobândirea unor cunoștințe deosebite
  • Contactul cu un hotar, o barieră
  • Întoarcerea voluntară / involuntară în corp. 
În cercetare au intrat doar experiențele care au bifat cel puțin 7 din cele 12 elemente. 

Mărturiile din vecinătatea morții sunt o lectură tulburătoare. În esență, e vorba despre oameni aflați la hotarele morții, care întâlnesc o lume spirituală plină de înțelepciune și iubire. 

Dovezile din Studiul lui Dumnezeu sunt remarcabile. Ele prezintă o consecvență incredibilă la persoanele care în cursul NDE au avut parte de întâlniri cu Dumnezeu și cu ființe spirituale, au vizitat tărâmuri cerești și au trăit experiențe mistice. 

...studiind cea mai amplă culegere de relatări ale NDE de până acum, descoperim dovezi copleșitoare în favoarea existenței lui Dumnezeu. 


Despre steluțe

Când eram copil (bisericos) îi citeam bunicii dintr-o carte micuță, albastră. Se numea Povestiri duhovnicești. Eram atât de impresionată, pe alocuri înfricoșată, de ceea ce aflam din ea încât de fiecare dată mergeam să împărtășesc cu o mătușă adevărurile cărții. Bunicii nu-i puteam mărturisi spaimele, nu le pricepea. Își trăise toată viața sub cupola cazanelor cu smoală, credința ei avea s-o protejeze, n-avea dară a se teme. Cartea de care zic era construită ca o colecție de mărturisiri din preajma morții și de dincolo de ea prin vise ce apăreau supraviețuitorilor. Butonul ăstor amintiri mi l-o declanșat citirea titlului. 

Am sperat că volumul îmi va oferi accesul spre credința și liniștea timpurilor ălora. M-am înșelat. Calea aceea e complet închisă. Am citit lucrarea făr de pic de interes și de înțelegere. De nu eram molipsită de boala Nicio carte nu se abandonează înainte de ultima pagină, nici n-o mai gătam. Interesant este că la conferința p-același subiect n-am simțit dorința de-a părăsi sala înainte de termen. Deși ar trebui să fie o lectură spectaculoasă,  cu greu am citit o treime din carte în mai și am terminat-o în iunie sub interdicția de a mai începe noi volume până nu-i gata Dumnezeu

Este firește mai mult decât pe orice altă temă o lectură subiectivă și intimă. Or eu nu cred și nu din cărți renasc credințe. Am ales să merg pe calea citatelor mai mult decât oricând  în textul meu, să evit propriile comentarii, tocmai pentru că lectura studiului este o experiență foarte personală fiecărui cititor. 

Cu toate că din experiența ei Sharon a învățat că Dumnezeu nu judecă, a mai aflat că ne judecăm singuri și că primim înapoi tot ceea ce dăruim universului. Acest lucru dă naștere unei teorii interesante: chiar dacă Dumnezeu nu e judecătorul nostru, poate că există un mecanism prin care judecata e inclusă în țesătura universului. Oare e posibil ca bunătatea și moralitatea să fie mai aproape de niște legi științifice decât credem? E o idee fascinantă.

 

  • Dumnezeu și viața de apoi: noi dovezi tulburătoare despre Dumnezeu și experiențele din vecinătatea morții, Jeffrey Long și Paul Perry, traducere din engleză de George Arion Jr, editura Humanitas, 2012, 188 pagini. 

_________________________

Cărți citite și povestite-n 2022:

  1. Bunicul și o lacrimă de fată - Petre Sălcudeanu ****
  2. Frumoasele străine - Mircea Cărtărescu ****
  3. Dansul furiei - Harriet Lerner ****
  4. Un biet bunic și o biată cinste - Petre Sălcudeanu ****
  5. Fantomele din familie -Bruno Clavier ***
  6. Cocoșatul are alibi - Rodica Ojog-Brașoveanu ***
  7. Plânsul lui Nietzsche - Irvin Yalom *****
  8. Dacă citești asta înseamnă că am murit - Andrew Nicoll ****
  9. Suflete goale - Guillermo del Torro și Chuck Hogan ***
  10. Povestirile lui Alice Munro - Dragoș Zetu *****
  11. Povestea ta a început demult - Mark Wolynn *****
  12. Cazul Jane Eyre - Jasper Fforde *****
  13. Camelia Cavadia - Vina *****
  14. Umanii - Matt Haig ***** 
  15. Persoana întâi singular - Haruki Murakami ****
  16. Strania bibliotecă - Haruki Murakami ***
  17. Ediție specială - roman colectiv ****



⧭ Toate celelalte volume despre care am scris în ăilalți ani sunt îngrămădite ACI și DINCOLO



Criteriile prin prisma cărora aș acorda steluțele,  de n-aș fi atât de subiectivă:

*        cărțile imposibil de citit, deci lecturilor abandonate;
**      volume cărora le-am citit toate paginile, dar care nu mi-au născut nicio emoție; finalizarea lor se datorează doar imposibilității mele de a lăsa o carte neterminată;
***     cele nici prea-prea, nici foarte-foarte;
****  scriiturile cărora nu le găsesc niciun cusur, dar pe care nu-mi doresc să le recitesc;
***** cărți ce mi-or plăcut enorm, pe care le-am citit dintr-o suflare, care mă bântuie; lecturi pe care abia aștept să le repornesc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu