vineri, 16 septembrie 2022

ÎNGHEȚATĂ CU LAPTE ȘI CACAO



Pentru 12 septembrie și 13 ani de băiețel (care băiețel are 2 metri și poartă mărimea 45 la ghete) am izbutit să pregătesc două  înghețate. 

O trecut mai mult d-un an de când am căpătat mașina de înghețată de la prietena mea Crisa. Pentru prima dată în astă vreme am folosit-o acuș de trei ori la rând, deși în gânduri mi-i de atunci. Nu fu cu succes decât ultima-ncercare. Mai testez ș-apoi povestesc. Deși văz că misiunea aparatelor de înghețată pe pământ nu-i să facă înghețată ci într-o primă etapă să împiedice formarea cristalelor de gheață. 



Am pornit chiar de la o rețetă a Crisei, ACEASTA. Ea a folosit îndulcitor pudră  pentru a respecta dieta Dukan. Rețeta este dintr-o carte veche de bucate și mi-ar fi plăcut să o pregătesc cât mai aproape de ingredientele originale, dar cum nu se menționa cum sunt încorporate, am renunțat la zahăr ars, fistic, ciocolată. Folosite probabil la decorare.  




Ingrediente pentru 1 kilogram de înghețată:
  • 750 grame lapte
  • 6 ouă
  • 250 grame zahăr
  • 15 grame amidon
  • 15 grame cacao
  • esențe de vanilie și rom
  • un praf de sare
  • pentru decorare alune caramelizate, perluțe, picături și năsturei din ciocolată
Nu prea am respectat pașii de-i cerea cartea pentru pregătirea înghețatei
. 
Într-un castronel am cernut amidonul și cacao. Am adăugat lapte (din cele 750 grame) cât să le înmoi. 

Într-o cratiță cu fund gros, am un ceaunel, am cântărit zahărul și am pus restul de lapte. Pe foc mic am încălzit laptele până la topirea zahărului. Pe foc mic pentru a avea timp de pregătit ouăle. 

Am mixat ouăle spumă c-un praf de sare. În fir subțire am turnat laptele fierbinte și apoi amestecul amidon - cacao omogenizând compoziția cu mixerul la viteză mică. 

Am readus vasul la foc mic amestecând continuu cu un tel. Am oprit focul când compoziția a început să se îngroașe, fără a fierbe însă. Verificarea se face prin introducerea unei linguri. Dacă aceasta se îmbracă, nu cade budinca de pe lingură, atunci e gata. Dacă lingura lucește în continuare, atunci se mai lasă puțin compoziția pe foc. 

Pentru că ajutorul meu de cofetar o reușit să mi-o afume ușor, recomand ca fierberea să se facă pe baie de aburi. Amestecul trebuie să ajungă la 70 de grade, atunci ouăle sunt gătite. 

Compoziția astfel obținută se lasă la răcit bine înainte de înghețare. Eu am adăugat aromele după răcirea completă a înghețatei. 

În aparatul de înghețată la Crisa fu gata-n 15 minute. Pentru congelator se răstoarnă amestecul într-o caserolă cu capac și de 3 - 4 ori la fiecare jumătate de oră se trece cu lingura pentru a împiedica formarea cristalelor de gheață. 

Am încercat și varianta care era recomandată în carte, aceea cu frișcă. Or pentru că am folosit foarte puțină (100 grame frișcă la 500 grame înghețată) or din alte motive, diferența între cele două tipuri de înghețată a fost foarte mică. Cea din castronelul verde (e de la Jumbo!) este cu frișcă și are o textură ușor mai cremoasă decât cea simplă. 

Pentru un gust pronunțat de ciocolată data viitoare adaug înainte de răcire ciocolată de bună calitate topită pe aburi, 150 - 200 grame. 

Noi am servit-o combinată cu înghețată de fructe de pădure și avu un mare succes. 


După cum arată - AICI - arhiva  foarte săracă în rețete de înghețată,  nu sunt mare fan al acestei dulcegării. Doar 5 rețete! Dar cum mai am un eveniment aniversar curând, mai testez două nou-nouțe. Și cu alea două dinainte se adună într-o lună câte-n 12 ani. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu