vineri, 2 septembrie 2022

EDIȚIE SPECIALĂ

  • Era 30 august și  nu citisem nicio carte-n lună. Apăi, Mărie, să dregem urgent! Pe 31 august, la ora 23.52, aveam terminate două volume. Când îmi ordon,  execut!

De ce astă carte

Îmi place,  când ajung la mama,  să-mi aleg cărți din biblioteca lu' frate-miu. De cele mai multe ori aparțin unor genuri care mă foarte surprind. Nu-mi amintesc de ce-am ales Ediție specială. Poate pentru că pare o broșurică ușor de gătat. 

Posibil ca-n 99,99% de alte ocazii romanul de astăzi să fi fost repede abandonat pe motiv de prea multă previzibilitate și siropoșenie. Pe starea mea actuală de energie minimă, depresie maximă, fu  leacul potrivit. 


Despre o roșcată și niște ochi albaștri

Ediție specială are o naștere atipică. Primul capitol o fost publicat de un editor pe site-ul revistei Tabu la începutul lui 2008. O redacție a unui faimos trust de presă, o Liză în continuă agitație, un București aglomerat, o mână de prieteni, o mamă ș-un tată. De aci au fost invitați cititorii să o poarte pe Liza prin viață. Un an întreg cititoarele au născocit aventuri. În fiecare lună o fost ales de către juriu un capitol. Doar finalul nu a fost aflat atunci. Ultimul capitol și identitatea câștigătoarelor au fost publicate în roman de către Humanitas Fiction în 2009. I-or zis primul roman chick-lit românesc. Eu cunosc cel puțin un autor român care a publicat genul înainte de Ediție specială, Ioana Chicet-Macoveiciuc. 

Am căutat pe Tabu informații despre scrierea cărții. Mi-ar fi plăcut să găsesc întreaga epopee, capitolele necâștigătoare, dar n-am dat decât peste momentul în care s-au făcut de către cititori propuneri pentru titlu. Cel ales de editură dintre variantele inventate, peste o sută, ar fi primit și de la mine credit. Îmi doream să experimentez montajul unor capitole care n-au fost alese și a căror acțiune era mai pe gustul meu. 

Elisabeta (Liza) este redactor al faimoasei reviste de life-style Buzz Magazine. Atât de faimoasă că-i în faliment.  Locuiește într-o garsonieră din Drumul Taberei, conduce o broscuță veche, portocalie, pe nume Clementina. Noul redactor-șef numit este o prietenă din copilărie a Lizei, Petronela atunci, acum Ella Simone. Mai există și Tomiță, iubitul din liceu și prietenul din grădiniță al protagonistei. Mai apare și Miki, prietena cea mai bună a Lizei. Kuki e un papagal vorbitor. Alexandru este bărbatul cu ochi albaștri și șeful ăl mare al trustului Concept. 

În universul ăsta cu două obiecte și cinci oameni se petrec cinșpe miliarde de evenimente. Fură olecuță cam multe. Dacă mai zic și că pe mai toate le trăiește Liza într-o perioadă foarte scurtă de timp, romanul devine mai neverosimil decât fu în realitate. Spre final mai apare ș-o poveste întortocheată cu averi, șantaj, neiubire. Ca să nu zic că prea era cusută cu ață albă, o să mărturisesc că la aia chiar n-am mai fost atentă. 

Liza zăpăcita, Miki devotata, Tomiță raționalul, Kuki aruncătorul de înjurături, Ella fără fond, Alexandru - rezolvă tot au creionat o poveste amuzantă, prin câteva locuri plină de emoție și în general foarte ușor de citit. Leac zdravăn de relaxare fură cele 300 de păginuțe. 

Capitolele nu sunt echilibrate, dar de nu s-ar fi pomenit de la început că este un roman  scris de 8 oameni, eu una n-aș fi sesizat amănunte care să diferențieze scriiturile.  Autoarele sunt:  Elena Lidia Alexa - asistent universitar și director de marketing, Adina Covaci - studentă, Ancuța Melania Galice - absolventă de Psihologie, Loredana Ghidarcea - scenograf, Rodica Helmis - reporter, Irina Olteanu - absolventă de Științe Juridice, Andrada Rădulescu - freelancer, Camelia Stoian - profesoară. Am notat profesiile din urmă cu 10 ani pentru că mi-au atras atenția nefiind despre scris musai. 


Despre steluțe

N-aș fi pariat dintre o sută de variante pe faptul că-mi va plăcea romanul acesta. O carte pentru femei, ceva romantism și multă carieră. O lectură extrem de ușoară, de vacanță musai. Să mai și bocesc, exact cum o făceam cu trei decenii în urmă, fu peste puterile mele de închipuire. M-o teleportat în verile adolescenței, când de dimineața până seara citeam Sandra Brown și Danielle Steel. Sigur că visam și-n trezire și-n culcare doar prinți în mașini decapotabile, piscine uriașe, lumânări și tot ce mai făceau ăia pe acolo. 

Îs curioasă de-o citit frate-miu vrun rând. Pare o lectură  pentru fetele care visează să încalece cai verzi pe pereți. 

Steluțele îs dară pentru o scriitură spumoasă, un personaj adorabil (nu musai original - mi-o tot amintit înfățișarea și pățaniile Lizei de Oana Ioanei Macoveiciuc din Ziua în care la capătul celălalt  al iubirii n-a mai fost nimeni și de toate zăpăcitele asemeni lor din filme). 


  • Ediție specială, roman colectiv, editura Humanitas Fiction - colecția Cocktail, 2009, 283 pagini. 


_________________________

Cărți citite și povestite-n 2022:

  1. Bunicul și o lacrimă de fată - Petre Sălcudeanu ****
  2. Frumoasele străine - Mircea Cărtărescu ****
  3. Dansul furiei - Harriet Lerner ****
  4. Un biet bunic și o biată cinste - Petre Sălcudeanu ****
  5. Fantomele din familie -Bruno Clavier ***
  6. Cocoșatul are alibi - Rodica Ojog-Brașoveanu ***
  7. Plânsul lui Nietzsche - Irvin Yalom *****
  8. Dacă citești asta înseamnă că am murit - Andrew Nicoll ****
  9. Suflete goale - Guillermo del Torro și Chuck Hogan ***
  10. Povestirile lui Alice Munro - Dragoș Zetu *****
  11. Povestea ta a început demult - Mark Wolynn *****
  12. Cazul Jane Eyre - Jasper Fforde *****
  13. Camelia Cavadia - Vina *****
  14. Umanii - Matt Haig ***** 
  15. Persoana întâi singular - Haruki Murakami ****
  16. Strania bibliotecă - Haruki Murakami ***



⧭ Toate celelalte volume despre care am scris în ăilalți ani sunt îngrămădite ACI și DINCOLO



Criteriile prin prisma cărora aș acorda steluțele,  de n-aș fi atât de subiectivă:

*        cărțile imposibil de citit, deci lecturilor abandonate;
**      volume cărora le-am citit toate paginile, dar care nu mi-au născut nicio emoție; finalizarea lor se datorează doar imposibilității mele de a lăsa o carte neterminată;
***     cele nici prea-prea, nici foarte-foarte;
****  scriiturile cărora nu le găsesc niciun cusur, dar pe care nu-mi doresc să le recitesc;
***** cărți ce mi-or plăcut enorm, pe care le-am citit dintr-o suflare, care mă bântuie; lecturi pe care abia aștept să le repornesc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu