Al doilea Murakami al lunii iunie ș-al anului.
Dintr-o relatare de la Bookfest am aflat despre două noi titluri din colecția Murakami. Habar n-aveam de ele. Ce mai fan ai ajuns, Mărie! În următoarea secundă i le-am comunicat lui B., eu n-am niciun ban, care le-o-naintat la rându-i magazinului virtual. Ăsta fu traseul: azi am aflat, mâine seară gătasem prima broșurică, după alte două zile tot. Mi-i încă uimire rapiditatea împlinirii în acest mod a poftelor.
*** Despre un nou Murakami
Cel mult o oră îmi fură cărtuța din amiaza-n care-mi fu livrată. Când i-am ajuns la capăt, extrem de dezamăgită, mi-am zis: E mai potrivită fiului. Oare l-ar atrage? Nu i-am propus-o însă. După ce-n cursul anului școlar o gătat și două bucăți pe săptămână, în vacanță n-o atins nici juma de copertă.
Abia apoi am văzut că-i apărută în colecția Junior și recomandată pentru 10+. Mi-ar fi plăcut în urmă cu trei decenii jumate? O, da! Probabil că i-aș fi reținut toate cuvintele și imaginile. Multe coșmaruri mi-ar fi născocit printre cotloanele întunecate de la sat biblioteca lui Murakami.
Cartea este scrisă la persoana întâi singular și n-aflăm cum se numește tânărul narator. Știm că e la școală, că are un graur și pantofi noi, iară principala sa temere este să nu-și îngrijoreze mama prin întârzieri nejustificate. Volumul are puțin text și fiecare pas al poveștii în cuvinte este completat de imagini fanteziste, colorate, spectaculoase.
În același timp, neliniștea mi s-a preschimbat într-o neliniște care nu mai era neliniștitoare. Iar o neliniște care nu prea e neliniștitoare nu se poate numi neliniște.
Povestea debutează cu intrarea micului școler în biblioteca municipală pentru a-și satisface curiozitatea ce o are în privința colectării impozitelor în Imperiul Otoman. Așa se trezește prizonier într-o bibliotecă de coșmar c-un bătrân pus pe fapte rele. Stranie ăla din titlu nu-i nicio exagerare. Sala de lectură, singura în care se permite accesul la volumele despre tema de interes a pruncului, se află la subsolul construcției. Ușa ce se-nchide după pătrundere nu mai poate fi deschisă.
Ca-n toate poveștile pe lângă căpcăun există și Zâna Bună. Zâna lui Murakami nu are voce, dar toate cuvintele le poate transmite cu puterea gândului și noi i le aflăm pentru că sunt scrise cu albastru. Ce găselniță superbă!
― Ești mută? am întrebat-o eu.
Da, mi-au fost distruse corzile vocale când eram mică.
― Distruse? am zis eu mirat. De cine?
Fata doar a zâmbit, fără să răspundă. Dar a fost un zâmbet radios, care parcă a rarefiat aerul din încăpere.
Te rog să înțelegi un lucru, a spus ea prin semne. Domnul Om Oaie nu e o persoană rea. Are suflet bun. Dar îi este foarte frică de bătrân.
― Înțeleg asta, desigur, am zis eu… Dar…
Fata a venit lângă mine și și-a pus o mână peste a mea. Era micuță și catifelată. Inima mea mai avea puțin și se rupea în două.
Mănâncă acum, cât e cald!, m-a îndemnat ea. O masă caldă o să-ți dea puteri.
Apoi a deschis ușa și a ieșit, împingând măsuța cu rotile. Mișcările ei erau suave ca un vânt de mai.
Mâncarea era gustoasă, dar n-am putut să înghit nici jumătate. Mă gândeam că mama o să înnebunească de grijă văzând că nu mă întorc acasă, iar graurul meu n-o să mai fie hrănit şi o să moară.Dar cum să evadez de-aici? Aveam o bilă grea atârnată de picior, iar ușa era încuiată. Şi chiar dacă aș fi reușit să ajung de partea cealaltă a ușii, cum aș fi putut să-mi găsesc drumul prin coridoarele lungi și labirintice?Am oftat și am mai plâns un pic. Insă până la urmă mi-am zis că nu mă ajută la nimic să stau în pat și să mă smiorcăi, așa că mi-am pus frâu lacrimilor și am terminat de mâncat...
Despre steluțe
Am decis să merg pe 3 steluțe conforme reacției de la terminarea lecturii. De aș juriza-o ca pe o carte pentru copii aș urca ușor la 4 spre 5 steluțe.
Sunt atât de frumoase ilustrațiile încât l-am căutat pe Instagram pe autorul lor Chip Kidd. Foarte interesant artist. Coperta superbă, design și ilustrație îi aparțin.
- Strania bibliotecă - Haruki Murakami, ilustrații de Chip Kidd, traducere din limba japoneză Iuliana Oprina, editura Polirom, 2022, 103 pagini.
Cărți citite și povestite-n 2022:
- Bunicul și o lacrimă de fată - Petre Sălcudeanu ****
- Frumoasele străine - Mircea Cărtărescu ****
- Dansul furiei - Harriet Lerner ****
- Un biet bunic și o biată cinste - Petre Sălcudeanu ****
- Fantomele din familie -Bruno Clavier ***
- Cocoșatul are alibi - Rodica Ojog-Brașoveanu ***
- Plânsul lui Nietzsche - Irvin Yalom *****
- Dacă citești asta înseamnă că am murit - Andrew Nicoll ****
- Suflete goale - Guillermo del Torro și Chuck Hogan ***
- Povestirile lui Alice Munro - Dragoș Zetu *****
- Povestea ta a început demult - Mark Wolynn *****
- Cazul Jane Eyre - Jasper Fforde *****
- Camelia Cavadia - Vina *****
- Umanii - Matt Haig *****
- Persoana întâi singular - Haruki Murakami ****
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu